• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Anel Grbović

16.07.2019

18:57

(FOTO) ORA RIBARIĆE 2019! Akcijaši sređuju Gradinu, Gazivode i podno manastira Đurđevi stupovi!

Društvo

(FOTO) ORA RIBARIĆE 2019! Akcijaši sređuju Gradinu, Gazivode i podno manastira Đurđevi stupovi!

Podeli vest

Brigadiri već dva dana rade na tri lokacije u Novom Pazaru. Istovremeno, oni uređuju arheološki lokalitet Gradina, gde je, prema nekim predanjima, nastala prva srpska država, sređuju deo obale jezera Gazivode, gde će, kako je planirano u budućnosti biti napravljena "Pazarska plaža", a uređuje se i borova šuma sa sportskim terenima i stazama u blizini manastira Đurđevi stupovi

- Hoćemo da pokažemo da nije samo socijalizam uspeo da organizuje radne akcije. Naš cilj je da se družimo, da otvorimo Novi Pazar ka regionu i svetu, ali i da pokažemo šta imamo, da pokažemo naše turističke potencijale. Naravno, hoćemo i da izgradimo nešto, da doprinesemo, da stvorimo, hoćemo da nešto uradimo za naš grad - kaže za Informer idejni tvorac i pokretač ORA Ribariće 2019. Kasim Zoranić, koji je uspeo da u Novi Pazar dovede 150 akcijaša iz Srbije i susednih zemalja.

Foto: A.Grbović

Brigadiri već dva dana rade na tri lokacije u Novom Pazaru. Istovremeno, oni uređuju arheološki lokalitet Gradina, gde je, prema nekim predanjima, nastala prva srpska država, sređuju deo obale jezera Gazivode, gde će, kako je planirano u budućnosti biti napravljena "Pazarska plaža", a uređuje se i borova šuma sa sportskim terenima i stazama u blizini manastira Đurđevi stupovi.

Foto: A.Grbović

Kada smo rekli da želimo da posetimo brigadire na sve tri lokacije i da zabeležimo njihove aktivnosti, odmah je reagovao komandant ORA Ribariće 2019. Kasim Zoranić koji nam je obezbedio logistiku, prevoz terenskim džipovima kluba "Off road Novi Pazar."

Tea Petkovska je iz Ohrida i do sada je bila na desetak radnih akcija. 

(FOTO) LJAJIĆ POSETIO BRIGADIRE, sve je spremno za ORA RIBARIĆE 2019!

Foto: A.Grbović

- Skoplje, Kumanovo, Lopare...Sada sam u Novom Pazaru, ovde je prelepo. O akcijama sam slušala od naših akcijaških veterana, oni su nam pričali o akcijama kao što su Morava, Kragujevac, Đerdap... Ovde nam je preubavo - kaže Tea, koja sa svojom brigadom sređuje trim staze i sportske terene u borovoj šumi podno Đurđevih stupova.

Pelka Tešić (76) je iz Lopara, iz BIH, i najstarija je akcijašica na radnoj akciji. Ne beži od posla, radi zajedno sa mlađima na koje prenosi svoja iskustva i ljubav prema radnim akcijama.

- Ljutim se kada čujem da za mene kažu da sam stara, ma ja sam mlada, mlađa sam od polovine ovde - šali se Pelka.

Foto: A.Grbović

Akcijaš iz Beograda, Zoran Kostić, komandant brigade SORAS, prezadovoljan je onim što je video u Novom Pazaru.

- Do sada sam bio na devedeset akcija. Počeo sam 1970. u Beogradu, a zatim su usledile akcije u Zagrebu, Baru, Zvorniku, na Đerdapu, Šamcu... Novi Pazar ima mnogo toga da pokaže turistima i ovde ljudi treba da dođu i da ostanu bar dva meseca - kaže Kostić koji sređuje prirodu u blizini Đurđevih stupova.

Foto: S. Župljanin

Nekoliko kilometara odatle, na brdu koje se nalazi na 600 metara nadmorske visine, smešten je lokalitet Gradina, veoma značajno arheološko nalazište koje tek treba da se ispituje. Ranije su rađena određena istraživanja i neki stručnjaci tvrde da je upravo tu nastala prva srpska država. Do Gradine se veoma teško dolazi, put je nepristupačan, ali, u planu je da se i to sredi. Prostor oko lokaliteta sređuju akcijaši iz Makedonije i Srbije.

Foto: A. Grbović

Vredni su akcijaši i na jezeru Gazivode koji sređuju deo obale. Baš tu će, bože zdravlja, u budućnosti biti napravljena „Pazarska plaža“ sa svim pratećim sadržajima. Akcijaše na ovom jezeru predvodi ribolovac Elvir Hodžić, zaljubljenik u prirodu, koji je veliku pomoć pružao u brojnim akcijama ćišćenja Gazivoda i reka.

Foto: A.Grbović

Novopazarski fotoreporter Senad Župljanin, nekadašnji akcijaš, ljubav prema omladinskim radnim akcijama preneo je na sina Eldara.

- Svako sa svojim alatom, ja sa kamerom i aparatom, a on sa ašovom i lopatom - našalio se Senad.

Foto: E. Habibović

Sve brigade smeštene su u kampu „Laki i Bane“ koji se nalazi u OŠ Stefan Nemanja u Novom Pazaru. Kamp je ime dobio po Rifatu Škrijelju Lakiju i Branislavu Banetu Kostiću, starim akcijašima, koji više nisu među nama.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko Trifunović

pre 4 godine

Bravo majstori, carevini, kraljevi. Svaka čast ulepšali ste mi dan ?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija