• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

16.07.2019

22:30

TUŽNO! MNOGE SREDNJE ŠKOLE OSTALE PRAZNE POSLE JUNSKOG UPISA! Gasi se više od 200 odeljenja!

Društvo

TUŽNO! MNOGE SREDNJE ŠKOLE OSTALE PRAZNE POSLE JUNSKOG UPISA! Gasi se više od 200 odeljenja!

Podeli vest

U čak 221 razred upisano manje od deset đaka. Za zanate poput zidara, konobara, mehaničara, tesara, obućara, prijavilo se dva do tri učenika. Većina tih odeljenja biće ugašeno ili spojeno sa drugim razredima

Više od 200 odeljenja srednjih škola širom Srbije biće ugašeno zbog veoma malog broja upisanih đaka! Posle junskog prijemnog ispita, nakon dva roka, u čak 221 razred upisalo se manje od deset učenika, što je nedovoljno za njihovo funkcionisanje.

Na zanate poput zidara, tesara, konobara, obućara ili mehaničara prijavilo se jedva po dva do tri učenika! U čak 12 odeljenja upisan je samo jedan ili nijedan đak, 64 imaju manje od pet učenika, a u još 787 ima slobodnih mesta. Prosvetari upozoravaju da će većina odeljenja sa manje od 15 učesnika biti ukinuta ili spojena sa nekim drugim razredima.

Čekamo avgust



Sačekaćemo avgustovski upisni rok, ali već sad je jasno da će mnoga odeljenja ostati prazna i da će morati da se gase
Mladen Šarčević

 


Slabo interesovanje


Ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjava da je već sada jasno da veliki broj odeljenja neće moći da bude oformljen u septembru, pa je njihovo gašenje neminovno.


- Zbog malog broja dece i nezainteresovanosti đaka za pojedina odeljenja u srednjim školama, moraćemo da ukinemo čitave razrede! Sačekaćemo da prođe upisni krug u avgustu, tada će se situacija malo promeniti, pa ćemo onda videti šta nam je činiti. Postoje odeljenja u kojima očekujemo da se poveća broj učenika, ali naravno da postoje i ona gde već unapred znamo da neće biti dovoljno đaka. Tamo gde bude jako malo upisanih učenika, moraćemo da ugasimo ili spojimo odeljenja i đaci će u tom slučaju morati da se odluče za neki srodni smer - najavio je Šarčević.

Antić: Potrebno je slične smerove spojiti u jedan


Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić ističe da bi spajanjem više sličnih smerova ovaj problem bio rešen.
- Već godinama se dešava da se na neki smer upiše jako mali broj đaka, nadležni se moraju pozabaviti ovim problemom. Mislim da su smerovi mnogo rascepkani i da se mnogi od njih mogu spojiti u jedan. Primera radi, kuvar i kulinarski tehničar ili auto-limar i farbar odeljenja su koja se bave istom tematikom i bez problema bi mogli postati jedan smer. Na taj način, umesto dva smera za koje je zainteresovano po deset učenika, imaćemo jedan razred koji želi da upiše 20 đaka, što je dovoljan broj za nastavu - smatra Antić.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković ističe da bi, po pravilu, sva odeljenja u kojima ima manje od 15 učenika morala biti ugašena.


- Da je dece sve manje i manje jasno pokazuje to što već godinama imamo na desetine učionica koje svake godine 1. septembra ostaju prazne. Prema pravilu, odeljenje minimalno treba da broji 15 učenika, ali ministar ima pravo da odobri i razred sa manjim brojem đaka ako proceni da je to potrebno. U avgustu ponovo polažu prijemni oni koji su bili sprečeni ili su imali manje od boda u junu, ali ne mislim da je broj takvih učenika veliki, niti da oni mogu da naprave neku drastičnu razliku. Pravo stanje stvari znaćemo kada se nezadovoljni đaci početkom septembra budu ispremeštali iz odeljenja u odeljenje i iz jedne škole u drugu. Kako stvari stoje, bojim se da će ove godine čitave škole biti zatvorene u mestima gde ima malo đaka - ističe Jankovićeva.

Brojke

787
odeljenja upisalo je manje učenika nego što primaju
221
odeljenje ima manje od 10 upisanih učenika
64
odeljenja ima manje od 5 upisanih učenika

Roditelji na mukama


Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić napominje da će direktori i roditelji đaka upisanih u odeljenja koja će biti ugašena morati da se dogovore na koji srodan smer će dete biti prebačeno.

- Svake godine imamo puno odeljenja u koja se ne upiše nijedan jedini đak ili tek nekoliko njih, a najviše ih ima na jugu Srbije. Jasno je da će ova odeljenja biti ukinuta, tako da roditelji i đaci mogu uskoro očekivati poziv direktora škole. Jako je važno da se u ovakvim situacijama gleda najbolji interes deteta i da se pronađe smer koji mu najviše odgovara od ponuđenih. Među najnepopularnijim školama našle su se čak i gimnazije, jer deca iz malih sredina izbegavaju ove škole i upisuju one smerove gde ih čeka siguran posao. Gase se i mnogi zanati, neki poljoprivredni, kožarski, grafički, mašinski i slični smerovi više neće postojati jer malo dece želi da se školuje za mlekare, bravare, mehaničare, pa čak i za zidare - kaže Antić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

Да се ја питам сутрадан би све гимназије позатварао!Уче четири године децу за ништа?Буквално немају никакво образовање!Морају на факултет који ретко ко заврши.Уче од свега по мало и у суштини ништа не знају?Обично гимназијалци иду на Правни факултет а када видиш које глупости уче ухватиш се за главу?Сутрадан да се Правни факултет затвори Србија има правнике за следећих 30 година!И ЈОШ НЕШТО ... Погледајте ко нам све води Србију?Све сам гимназијалац до гимназијалца!Од свега по мало знају а у суштини ... Добро,да се не изражавам!

duško

pre 4 godine

Kome treba škola? Što da se deca muče i gube vreme. Kad bude trebalo roditelji će im kupiti diplome, ako baš bude moralo i da se prepsuje, prepisaće, u međuvremenu će se lepo zabavljati po kafićima i splavovima. A zaostali i neobavešteni će rano žuriti na posao da zarade minimalac. Neradnici svih zemalja, ujedinite se.

Milemalivuk

pre 4 godine

Nije to zbog prirastaja vec sto drzava I mediji promovisu lak put do novca putem kriminala I nemorala pa se mladoj Gospodi cini glupo I seljacki uciti zanat jer pobogu ko ce sve to uciti pa onda poslije sve to moras I raditi kad je mnogo lakše biti kurva I kriminalac. Niko o tome ne razmislja a sve ce se to vratiti ko bumerang. Bice skuplji vodoinstalater tesar ili elektricar nego hirurg al neka ko zna zasto je to dobro?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija