• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

17.07.2019

14:46

LAVOVSKI ZA ORLOVE! Lav pivo pokrenulo kampanju za očuvanje orla krstaša

Društvo

LAVOVSKI ZA ORLOVE! Lav pivo pokrenulo kampanju za očuvanje orla krstaša

Podeli vest

Lav pivo, najpopularniji domaći brend kompanije Carlsberg Srbija, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pokrenulo je kampanju “Lavovski za orlove”, koja ima za cilj obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji

Tako će po jedan dinar od svake prodate 0.5 flaše Lav piva biti odvojen za obnovu staništa ove fascinantne ptice, koja je, uprkos činjenici da celu istoriju predstavlja simbol sa grba naše zemlje, danas u Srbiji na rubu opstanka. Predstavljanju kampanje prisustvovali su ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, generalni direktor Carlsberg Srbija, Vladimir Vava, i direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

Foto: Szilárd Morvai

 - Kamo sreće da je više kompanija koje na ovaj način iskazuju svoju društvenu odgovornost. Bez čuvanja životne sredine, kao što to radi kompanija Carlsberg u okviru celokupnog poslovanja, nema biodiveziteta, a samim tim ni orla krstaša. Ova akcija će doprinteti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim i da mu pomognemo da opstane u našoj zemlji – izjavio je minister Trivan povodom pokretanja ove kampanje.

Foto: Goran Srdanov

 - Orao krstaš je kroz celu istoriju Srbije bio njen simbol, a kampanjom ‘Lavovski za orlove’ odlučili da učinimo nešto povodom ugroženosti ove vrste i, zajedno sa partnerima, podignemo svest o neodvojivosti identiteta stanovnika Srbije od životne sredine u kojoj vekovima žive. Zahvaljujući bliskoj vezi ljubitelja piva sa našim brendovima, smatramo da je Lav pivo odličan kanal da u očuvanje naših prirodnih bogatstava uključimo i svoje potrošače, sa ciljem da omogućimo orlovima krstašima da ponovo u Srbiji imaju stanište koje odgovara njihovim potrebama – rekao je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava.

Foto: Marton Horvath

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojasnio je uzroke nestanka orlova krstaša iz naše zemlje

 - Gubitak staništa i plena, trovanje i ubijanje iz vatrenog oružja doprineli su da naša populacija orlova krstaša trenutno broji svega jedan par, koji se godinama uspešno gnezdi na severu Banata. Orlovi Bora i Eržika, junaci naše priče, uspešni su zato što se čuvaju danonoćno, no, i pored toga, ne možemo reći da je posao završen. Opasnosti vrebaju sa svih strana, a povećanje populacije krstaša u Srbiji uslovljeno je postojanjem drugih lokacija na kojima ima drveća povoljnog za izgradnju masivnih gnezda, bogatstvom plena i bezbednim prostorom u kome nema uznemiravanja i direktnog ugrožavanja– objasnio je Ružić.

Foto: Goran Srdanov

Upravo ovih dana očekuje se da mladunci Bore i Eržike prvi puta rašire krila i polete iz gnezda, a hoće li se i oni jednoga dana gnezditi u Srbiji ili negde drugde, zavisi upravo od ovakvih inicijativa, te spremnosti svakog od nas da se uključi i doprinese njihovoj uspešnosti.

Više informacija o kampanji možete pronaći na www.lavovskizaorlove.rs

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59