• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

29.07.2019

08:23

MI SMO ZA NJIH I DALJE - SIBIR! Evo šta stranci na Guglu PRETRAŽUJU O SRBIJI!

Društvo

MI SMO ZA NJIH I DALJE - SIBIR! Evo šta stranci na Guglu PRETRAŽUJU O SRBIJI!

Podeli vest

Evo nekih zanimljivih pitanja koja o Srbiji Guglu postavljaju stranci.

U kojoj se državi nalazi Srbija, da li je Srbija deo Rusije, kako se Srbija danas zove - ovo su neka od pitanja koja se na engleskom jeziku pretražuju na Guglu. 

Najveći svetski internet pretraživač ima i odgovore na većinu njih. 

Dok su među "najguglanijim" pojmovima u Srbiji prošle godine bili "Zadruga", "Nebojša Glogovac" i "Svetsko prvenstvo u fudbalu", strance o Srbiji interesuje i to koliko je visok predsednik Aleksandar Vučić. 

Uz pomoć Gugl pretrage i sajta Answer the public napravili smo kratak pregled zanimljivih pitanja koje stranci postavljaju o Srbiji.

Da li Srbija i dalje postoji?
Does Serbia still exist? 

Odgovor Gugla: Srbija, nekadašnja centralna republika Jugoslavije, sada je zemlja na središnjem delu Balkanskog poluostrva u jugoistočnoj Evropi. 

Graniči se sa četiri od šest bivših jugoslovenskih socijalističkih republika - Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Kako je Srbija dobila ime?
How did Serbia get its name? 

Foto: Starsportphoto

Odgovor Gugla: Prema delu vizantijskog cara Konstantina Sedmog "O upravljanju carstvo" (De Administrando Imperio) Srbi su potekli od "belih Srba" koji su živeli na "drugoj strani Turske" (ime koje je korišćeno za Mađarsku), u području koje se zvalo Bojka ili Bela Srbija. 

Bela Srbija graničila se sa Franačkom republikom i Belom Hrvatskom.

Da li je Srbija zemlja trećeg sveta?
Is Serbia a third world country? 

Odgovor Gugla: Srbija je danas parlamentarna demokratija. Svetska banka klasifikuje je kao zemlju sa srednjim prihodom, a ekonomija zemlje je u tranziciji iz dominantnog državnog sektora u tržišni model.

Da li je Srbija deo Rusije?
Is Serbia a part of Russia? 

Foto: Tanjug

Odgovor Gugla: Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija priznala je Rusiju u decembru 1991. godine odlukom Predsedništva o priznavanju bivših republika SSSR-a. 

Srbija ima ambasadu u Moskvi, a Rusija ima ambasadu u Beogradu i kancelariju za vezu sa UNMIK-om u Prištini.

Da li je Srbija bila deo Otomanskog carstva?
Was Serbia part of the Ottoman Empire? 

Odgovor Gugla: Turci su nastavili sa osvajanjima dok nisu konačno zauzeli celu severnu teritoriju Srbije 1459. godine kada im je Smederevo palo u ruke. Jedine slobodne srpske teritorije bile su delovi Bosne i Zete. 

Nakon pada bosanske kraljevine 1496. godine, Srbijom je vladalo Otomansko carstvo skoro tri veka.

Da li je Srbija arapska zemlja?
Is Serbia an Arab country? 

Foto: Tanjug

Odgovor Gugla: Arapi u Srbiji uglavnom su iseljenici iz niza arapskih zemalja, posebno Libije, Libana, Sirije, palestinskih teritorija, Iraka i Jordana.

Ima i malih grupa iz Egipta, Alžira, Tunisa, Maroka i Sudana.

Da li je Srbija opasna?
Is Serbia dangerous? 

Odgovor Gugla: Beograd nema visok stepen uličnog kriminala, ali je prisutno džeparenje i otimanje torbica, a turisti su, naravno, glavne mete. 

Ljudi koji putuju u Srbiju treba da preduzmu iste mere predostrožnosti u Beogradu kao u svakom velikom gradu širom sveta.

Zašto je Srbija ušla u Prvi svetski rat?
Why did Serbia enter WW1? 

Foto: Public

Odgovor Gugla: Dana 28. jula 1914. godine, mesec dana nakon što je prestolonaslednika Frana Ferdinanda i njegovu suprugu ubio Gavrilo Princip u Sarajevu, Austro-Ugarska proglašava rat Srbiji, započevši Prvi svetski rat.

Da li je Srbija dobra zemlja za život?
Is Serbia a good place to live? 

Odgovor Gugla: Beograd, glavni grad Srbije, dobar je za stanovanje. 

Prema Guglovoj rang listi gradova, dobro je mesto za život s visokim rejtinzima troškova života, bezbednosti i tolerancije.

Da li je bezbedno voziti kroz Srbiju?
Is Serbia safe to drive through? 

Foto: Informer DN

Odgovor Gugla: Ne možete zameniti međunarodnu vozačku dozvolu za srpsku. 

Opšti standard puteva u Srbiji varira od dobrog do lošeg. Putevi su lošiji u ruralnim područjima, posebno nakon lošeg vremena.

Posebno je opasna Ibarska magistrala, koja povezuje Beograd, preko Čačka i Užica, sa Crnom Gorom.

Po čemu je Srbija najpoznatija?
What is Serbia most known for? 

Foto: APphoto

Odgovor Gugla: Deset najpoznatijih stvari o Srbiji - šljivovica, vampiri i paprika, Novak Đoković, Pirotski ćilim, slava, Nikola Tesla, Egzit, hrana, splavovi, kafane.

Strance zanima i da li je Srbija demokratska zemlja, zašto su Srbi visoki, ali i zašto su lepi. 

Naravno, ima i onih uobičajenih pitanja na koja ste sigurno naišli u razgovoru sa strancima - poput toga da li je Srbija Sibir ili Sirija. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hrvoje

pre 4 godine

Mala nadopuna. Srbija je zemlja odgovorna za ratove 90-ih,kada je slala vojsku,dobrovoljce i oružje,te logistički podupirala okupatore Slovenije,Hrvatske,BiH.. Arkan,Seselj,Simatovic,Legija..dio su produzene ruke te Miloševićeve politike od kojih jedan,Haaški osuđenik čak sjedi u skupštini Srbije. I danas je dominantna politika u akademskim i crkvenim krugovima koja nastavlja velikosrpske snove o osvajanju tuđih zemalja i tuđih naroda (koje oni smatraju Srbima,samo ih treba u to uvjeriti oružjem). Srbija je odgovorna za napad na grad pod zastitom Unescoa (Dubrovnik),te najveću opsadu civilnog grada nakon 2 ww (Sarajevo). Memorandum Sanu,Načertanije,moljevićev "Srbi svi i svuda"..itd dio su velikosrpske konstante. Crna gora trenutno je na udare takve degenerativne politike koja djeluje u sprezi spc-velikosrpski imperijalizam. Cinjenica da je CG dio nato,velika je prepreka takvoj imperijalistickoj politici.

grof01

pre 4 godine

Na googlu kad se ukuca srbija prvo što izbaci jeste ratovi 90ih,agresija,ratni zločini,genocid i rusija

Saradžogla

pre 4 godine

ISTINA ... Prokleti gavrilo čeko sa nadimkom princip potpuno je nepotrebno kukavički ubio prvo Sofiju pa Ferdinanda.Tim prokletim činom tri deteta je učinio siročićima.Uhapšen je i u zatvoru je kukao ukapiravši kakvu je bruku učinio.Poznati list ,,Večernje novosti,, su u nastavcima pisali biografiju prokletog gavrila gde smo saznali da je od malena bio zao i sklon tuči.Njegov drugar je bio tada živ i rekao je da čin kukavičkog atentata je mogao samo gavrilo da izvede.Zbog njega je započet Prvi svetski rat gde je Srbija strahovito postradala.Milion i 250 hiljada poginulih i umrlih a isto toliko ranjenih i osakaćenih.Moje beogradsko selo je tih godina bilo obično seoce kada su smrtno stradalo STO I JEDAN MEŠTANIN!Selo desetkovano.I tome prokletniku lobi bosanskih srba je BEZ PITANJA podigao statuu u sred Beograda.

Rade

pre 4 godine

Toliko o njihovom školstvu, dokaz da je zapad glup ! ! ! ! !

Stojan

pre 4 godine

A tek kad TV voditelj kome su baba i deda Srbi po ocevoj strani kaze da je srpskog porekla sa Baltika (mesaju Baltik i Balkan)

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija