• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Stamenković

06.08.2019

23:15

SMRTONOSNA AFRIČKA KUGA NA SAMO 30 KM OD SRBIJE! Okruženi smo zemljama gde besni veoma zarazna bolest svinja

Društvo

SMRTONOSNA AFRIČKA KUGA NA SAMO 30 KM OD SRBIJE! Okruženi smo zemljama gde besni veoma zarazna bolest svinja

Podeli vest

Pooštrene kontrole na carini i preporučene mere zaštite na farmama i lovištima * Ministar Nedimović: Nemoguće je da iz Bugarske, Mađarske, Rumunije kod nas uđe i najobičniji sendvič sa svinjskim mesom

Srbija je okružena zemljama u kojima vlada afrička svinjska kuga, a stručnjaci navode da bi pojava ove bolesti kod nas desetkovala fond svinja u zemlji. Ipak, nadležni tvrde da su preduzete sve mere, kao i da je nemoguće da iz Bugarske, Mađarske, Rumunije, zemalja u kojima besni ova stočna bolest, kod nas uđe i najobičniji sendvič sa svinjskim mesom.


Afrička svinjska kuga je na korak od Srbije, zbog čega su pooštrene kontrole na carini i preporučene mere zaštite na farmama i u lovištima. Glavna preporuka i savet jeste da se svinje drže zatvorene u svinjcima, kao i da se redovno vrši dezinfekcija.

Već duže vreme ova bolest je registrovana u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama kojima je Srbija okružena, pa domaći seljaci sa razlogom strahuju, jer su žarišta na svega nekoliko desetina kilometara od granice sa Srbijom. Zbog toga su iz resornog ministarstva doneli naredbu o merama koje se moraju preduzimati kako bi se sprečilo da se zaraza proširi na našu zemlju. Slobodan uvoz svinja i svinjskog mesa je zabranjen, a za svaku pošiljku se izdaje posebna dozvola.

Zabrana uvoza mesa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za Informer da se kada izbije zaraza u nekoj od zemalja automatski zabranjuje uvoz svinjskog mesa iz istih.
- Mi tu zabranu imamo na snazi već dve godine. Takođe, na graničnim prelazima carina i policija sprovode stroge kontrole toga šta se unosi u zemlju, tako da ne može da se unese ni sendvič bukvalno. Sve što je sumnjivo oduzima se, a naše ekipe na dva dana odlaze na carinu, preuzimaju sve što je oduzeto i uništavaju. Ovo važi kako za zemlje u kojima ima afričke kuge, tako i za one u kojima još nije registrovana - objašnjava Nedimović.

Kako dodaje, mi najviše svinjetine uvozimo iz Španije, a zatim iz Nemačke.
Na pitanje da li će stočni fond biti ugrožen ako se ipak afrička svinjska kuga pojavi, on odgovara da to zavisi od dva faktora.
- Zavisi u kom obimu se eventualno pojavi i gde. Najveća opasnost nama dolazi od Rumunije. Tu je zaraza na oko 30 kilometara od nas, a znate da bolest mogu da prenesu i divlje svinje koje prelaze granicu ili preplivaju Dunav. U ovakvom slučaju najvažnije je da se farmeri pridržavaju uputstava. Tamo gde se svinje drže u zatvorenom neće biti problema, kao i ako se sve redovno dezinfikuje - kaže Nedimović.

Foto: Informer DN

Dezinfekcija

Stručnjak za agrar Milan Prostran kaže da to što se ova zaraza sve više širi u okruženju može da predstavlja rizik za nas.
 

Šteta u Evropi
dve milijarde evra


Afrička kuga krenula je sa severoistoka Evrope, pojavila se u Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Belgiji, Bugarskoj, Ukrajini i Rumuniji i Mađarskoj. U Nemačkoj je preventivno ubijeno 50 odsto više divljih svinja, skoro 840.000, što je rekord, dok je Danska podigla ogradu od 70 kilometara kako bi sprečila migraciju divljih svinja. Dosadašnja šteta u Evropi od afričke kuge procenjuje se na dve milijarde evra.

- Ipak, nadam se da mere koje preduzimamo mogu da sačuvaju naše svinje od zaraze. Mere su jasne i stroge, niko ne sme da ulazi u svinjce sem zaposlenih, obavezna je dezinfekcija cipela i ruku, a naravno tu je i zabrana uvoza mesa iz zaraženih područja. Naravno, ako do bolesti ipak dođe, postoji samo opcija da se stoka ubije, tako da bi pojava bolesti jako uticala na naš stočni fond. Bugari su, na primer, izgubili oko 170.000 svinja, pa bi i naš stočni fond bio desetkovan. Ukoliko se kod samo jedne svinje utvrdi postojanje ovog virusa, bukvalno sve svinje na toj farmi moraju da budu uništene - ističe Prostran.

Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika navodi da su farmeri upoznati sa situacijom i da preduzimaju sve naložene mere, kako zbog afričke kuge tako i zbog ostalih zaraznih bolesti.
- Farmeri su u obavezi da zabrane pristup posetiocima u objektima gde se vrše uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala, ali i inače retko ko ulazi u svinjac osim onih koji tamo imaju posla. Kada je širenje ove zarazne bolesti u pitanju, vrlo je izvesno da će ona doći i kod nas, jer nam je sada jako blizu. Može da ugrozi i stočni fond, ali nadam se da će ukoliko se negde pojavi, biti jako brzo locirana i da se neće preterano širiti - ističe naš sagovornik.

Zabrana uvoza


Država je sa pojavom ove bolesti zabranila uvoz pošiljki poreklom iz zemalja i područja zahvaćenih ovom bolešću. Ne smeju da se uvoze:
* žive domaće i divlje svinje
* seme, embrioni i oplođene jajne ćelije poreklom od domaćih i divljih svinja
* mesa domaćih i divljih svinja
* proizvodi od mesa domaćih i divljih svinja
* koža poreklom od domaćih i divljih svinja
* sporedni proizvodi od domaćih i divljih svinja

Zabrana pristupa farmama za posetioce
* Farmeri su u obavezi da zabrane pristup posetiocima u objektima gde se vrše uzgoj svinja, skladištenje opreme, hrane i materijala
* Osobe koje dolaze u kontakt sa svinjama moraju da potpišu izjavu kojom potvrđuju da nisu posećivale druga gazdinstva sa svinjama ili lovišta u roku od 72 sata
* Stočari moraju da postave dezinfekcione barijere sa sredstvima za čišćenje i dezinfekciju na ulazu u gazdinstvo
* Zabranjuje se ulazak vozila i unos opreme koji nisu očišćeni, oprani i dezinfikovani
* U problematičnim područjima zabranjeno je držanje domaćih svinja na otvorenom
* Lovcima se nalaže pojačan odstrel divljih svinja u cilju trenutnog smanjenja njihovog broja, sve dok postoji opravdani rizik od širenja zarazne afričke kuge preko njih



 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija