• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Alo.rs

17.08.2019

16:48

(FOTO) ZDRAV ČOVEK U OVO NE MOŽE DA VERUJE! ISPOVEST BIVŠEG ISISOVCA SA KOSOVA! Ubijali smo SRBE, NEVERNIKE I PSE! Još je crnje ono što misli o SVOM SINU!

Društvo

(FOTO) ZDRAV ČOVEK U OVO NE MOŽE DA VERUJE! ISPOVEST BIVŠEG ISISOVCA SA KOSOVA! Ubijali smo SRBE, NEVERNIKE I PSE! Još je crnje ono što misli o SVOM SINU!

Podeli vest

Kosovo je najveći regrutacioni centar za islamske teroriste u Evropi. To nije tajna. Jedinica sastavljena isključivo od Albanaca s Kosmeta i dalje ratuje, a važi za jednu od najkrvavijih

Među onima koji su se u međuvremenu vratili na Kosovo, odsluživši minimalne zatvorske kazne, jeste i Fitim Ladrovci, koji je novinaru Aleksandru Klapu iz „Ekonomista“ ekskluzivno ispričao kako je uopšte došao do ratišta u Siriji, s kim se družio u zatvoru, preneo je portal kosovo-online.com.

U tekstu se, između ostalog, navodi da je Ladrovci uzeo svoju ušteđevinu u iznosu od 350 dolara, oprostio se od supruge i napustio Obilić. U Prištini se ukrcao na avion za Istanbul, a zatim je drugim letom otputovao za Hataj, provinciju na jugoistoku Turske. 

U kombiju do Sirije

Na aerodromu ga je dočekao krupan Arapin obučen u crnu trenerku i s naočarima za sunce, koji ga je odvezao do jednospratne kuće ispunjene krevetima na sprat, gde je Ladrovci iznenađeno zatekao još šest građana Albanije - dvojicu muškaraca, dve žene, čiji su muževi nekoliko meseci ranije prešli u Siriju, te dvoje dece. Sledećeg dana Albanci su prebačeni do granice i rečeno im je da nastave da hodaju nekoliko milja dok ne stignu do autobusa. Ukrcali su se u beli minibus.

Foto: Privatna arhiva

Pod komandom bivšeg američkog plaćenika Muhadžerija

Kosovari su u Siriji bili pod komandom Ljavdrima Muhadžerija, poznatog kao vođa Albanaca. Muhadžerija, bivšeg plaćenika američkih snaga u Avganistanu, Ladrovci opisuje kao „čoveka koji je znao da zapoveda drugim ljudima“. Organizovao je svoje trupe poput mafije, ali on lično je retko bio deo borbi jer je provodio većinu vremena upravljajući reketiranjem u blizini Alepa i zatvarajući svakog ko bi mu se suprotstavio. Muhadžerijeva kontradiktorna biografija, koja opisuje da je on instrument američke moći koji je postao džihadista, učvrstila je iskrivljenu politiku identiteta novonastale Islamske države. Muhadžeri je okupio pod svoju komandu Balkance koji su znali albanski. Nedeljama su zajedno jeli, spavali, svađali se i molili se.

Pre bitke Albanci pobili sve pse lutalice

Krajem maja 2014, Ladrovcijevoj jedinici naređeno je da pomogne u zauzimanju Deir ez-Zora, provincije bogate naftom, koja se nalazi na granici između Sirije i Iraka. Njeno zauzimanje objedinilo bi teritorije iz dve zemlje pod kontrolom ISIS-a. Ladrovci je krenuo prema granici s konvojem džipova i kamiona. Grupe raseljenih ljudi su sa strahopoštovanjem posmatrale dok je konvoj prolazio. Abu Hamam je bio jezivo tih kad su Albanci pristigli, osim nekoliko pasa lutalica, koje su ubrzo pobili. Grad je tokom rata više puta zauziman i izgoreli automobili su se mogli videti po ulicama. Međutim, kako su Albanci napredovali, dočekani su snajperima. Pregrupisali su se u male odrede, prelazeći iz kuće u kuću, kako bi isterali branioce. Dok je Ladrovcijev tim ulazio u jednu od tih kuća, dva čoveka na motociklima otvorila su vatru. Albanci su upali unutra i sklonili se u peć od cigala na drugom spratu. Potrošile su im se baterije na radiju, tako da nisu mogli da pozovu pomoć. Satima su ležali prilepljeni uz pod, bezuspešno dozivajući drugove.

- To je bio jedini put u ratu kada sam osetio da mi je došao kraj - rekao je Ladrovci.

Foto: Privatna arhiva

Tek kasnije je saznao da su vojnici ostalih odreda pobijeni ili poslati na druge lokacije.

Pogubljenje minobacačem

Abu Hamam je osvojen sutradan, a preostali meštani su okupljeni na jedno mesto. Muhadžeri je pronašao pripadnika plemena koji je, pod prisilom, priznao da je minobacačem ubio dvojicu Albanaca. Zavezao je zarobljenika za telegrafski stub i obratio se kamermanu na arapskom pidžinu:

- Ovaj čovek je raketom ubio dva vojnika Islamske države. Slava Alahu! - Udaljio se 40 do 50 metara, bacio minobacač i razneo zarobljenika.

Otprilike mesec dana kasnije, Abu Bakr al-Bagdadi, vođa ISIS-a, proglasio je stvaranje kalifata.

Povratak

U avgustu 2014. kosovski javni servis emitovao je intervju sa ženom po imenu Pranvera Zena, koja je rekla da su njen suprug i osmogodišnji sin Erion otputovali za vikend i da se nisu vratili. Nakon toga, Zena je dobila poruku od svog supruga da se pridružio Islamskoj državi, a da je Erion u Siriji. Ona je molila druge Albance koji su u Islamskoj državi da joj pomognu da dovede Eriona kući. Ladrovci se ubrzo obratio Erionovom ujaku sa zahtevom da bi vratio Eriona na Kosovo u zamenu za 11.000 dolara i imunitet od krivičnog gonjenja. Nekoliko dana nakon što je Ladrovci dezertirao, ISIS je zatražio njegovu glavu. Grupa simpatizera Islamske države sačekala ga je na ulici i on je morao da izvadi pištolj, kako bi ih oterao. Šest nedelja nakon povratka, probudila ga je majka iz popodnevne dremke. Četrdeset policajaca je opkolilo njegovu kuću. Došli su da ga odvedu u zatvor.

Foto: Privatna arhiva

Zatvor 

Tokom tri godine provedene u zatvoru, Ladrovciju su prilazili radikalizovani zatvorenici koji su želeli da služe kalifatu u Evropi. Sreo je zaverenike koji su umešani u bezuspešne zavere da otruju vodu u Prištini i napadnu gostujuću izraelsku fudbalsku reprezentaciju iz zasede. Imao je i drugu vrstu posetilaca. Pojedinci iz stranih ambasada ispitivali su ga o terorističkim mrežama širom Evrope. Zašto su puške s Balkana upotrebljene u masakru u dvorani „Bataklan“ u Parizu, novembra 2015? Zašto su albanski džihadisti prelazili Jadran da bi se sreli s italijanskim mafijašima? Vezan za sto i obučen u narandžasto zatvorsko odelo, Ladrovci je ogorčeno odgovarao.

- Moj sin će postati sjajan bombaš samoubica - rekao je jednom diplomati.

Kalifat još živi

Novinar „Ekonomista“ ovako je opisao šetnju sa Ladrovcijem.

- Dok smo se šetali glavnom ulicom, neko iz auta je svirnuo Ladrovciju. Pokazao je kažiprstom prema nebu u znak pozdrava Islamskoj državi. Vozač je uzvratio pozdrav. Hapšenje ga je pretvorilo u neku vrstu slavne ličnosti, a Ladrovci se zagrejao za tu ulogu. Kad sam ga ponovo pitao da li postoji nešto zbog čega se kaje, on je viknuo: „Kalifat još nije gotov!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
da li ima neko zlo a da nije d

pre 4 godine

kad ti amerika usadi neke ideje, ili zivis dok te drugi ne ubije ili zivis tako dok ne umres

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija