• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.08.2019

16:42

MINIMALAC RASTE NA 30 HILJADA DINARA?! Počeli pregovori o minimalnoj zaradi, KONAČNA ODLUKA do 15. septembra!

Društvo

MINIMALAC RASTE NA 30 HILJADA DINARA?! Počeli pregovori o minimalnoj zaradi, KONAČNA ODLUKA do 15. septembra!

Podeli vest

Radna grupa partnera u Socijalno-ekonomskom savetu (SES) Srbije sastala se danas, čime su otpočeli pregovori o minimalnoj ceni radnog sata i minimalnoj zaradi za 2020. godinu, a rok za dogovor je 15. septembar

"Minimalac" je u Srbiji posle povećanja proteklih nekoliko godina dostigao vrednost iznad 27.000 dinara, odnosno 155 dinara po satu rada, a prema najavama vrha države, postoje nastojanja da minimalna mesečne zarade dostigne 30.000 dinara.

O "minimalcu" koji u Srbiji prima oko 350.000 radnika razgovaraju predstavnici ministarstava finansija i rada, Unije poslodavaca, i reprezentativnih Saveza Samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", a sekretar SES-a Dušan Petrović potvrdio je Tanjugu da će sutra biti održana sednica kolegijuma ovog tela na kojoj će se dogovarati dnevni red sednice SES-a.

Minimalna cena rada za 2020. godinu već je bila tema konsultacija koje je pre otpočinjanja zvaničnih pregovora ministar za rad, zapošljavanje, boračka socijalna pitanja Zoran Ðorđević proteklih dana vodio odvojeno sa ministrom finansija Sinišom Malim, Unijom poslodavaca i sindikatima. 

 

NE NASEDAJTE, ČUVAJTE BROJ KARTICE: Zove vas bankar neko vam skida novac s računa, to je samo JOŠ JEDNA OD PREVARA!



Stav sindikata pre početka pregovora bio je da povećanje minimalca u 2020. godini mora biti značajno iznad 30.000 dinara kako bi već 2021. godine minimalna zarada dostigla iznos minimalne potrošačke korpe, koja u Srbiji košta više od 36.000 dinara. 

Oni tvrde da je to jedini način da se ispuni dogovor koji je unutar SES-a postignut o roku u kome bi "minimalac" trebalo da dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe.

Direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković ponovio je pred početak pregovora da je za povećanje veće od 30.000 dinara neophodno da država smanji troškove koje poslodavci imaju za poreze i doprinose.

U poslednje dve godine minimalna cena rada u Srbiji povećana je ukupno za 18,6 odsto, podsetilo je nedavno Ministarstvo finansija, i najavilo da će se sa značajnim povećanjem nastaviti.

Sindikati, poslodavci i predstavnici države u okviru SES imaju priliku da se dogovore o minimalnoj ceni rada do polovine septembra, a ukoliko do dogovora ne dođe, o minimalnoj ceni rada odluku će i bez dogovorenog predloga doneti Vlada Srbije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lazni Bot

pre 4 godine

Eto ti sad,nije se valjda i Informer okrenuo protiv velikog vodje,pa on je rekao da nam je plata 510 €.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija