• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - B. S.

20.08.2019

23:09

SRBIJA ULAZI U PUTINOVU UNIJU! Naša zemlja od 25. oktobra članica Evroazijske ekonomske unije

Društvo

SRBIJA ULAZI U PUTINOVU UNIJU! Naša zemlja od 25. oktobra članica Evroazijske ekonomske unije

Podeli vest

Naša zemlja godišnje će zarađivati 1,5 milijardi evra od prodaje srpske robe na tržištu od 186 miliona potrošača * Možemo da izvozimo sve osim vozila, auto-delova, piletine i šećera

Srbija postaje članica Evroazijske ekonomske unije! Putinova unija, kako je popularno nazivaju, otvorila je svoje tržište za 99 odsto srpske robe, na koju se neće plaćati carina.
Očekuje se da će naša zemlja godišnje zarađivati 1,5 milijardi evra od prodaje voća, povrća, sireva, rakije, cigareta i vinjaka na tržištu od 186 miliona potrošača.

Kako saznajemo, Srbija će zvanično pristupiti Uniji na Samitu premijera zemalja-članica Unije 25. oktobra u Moskvi.

Pogurao Medvedev

Da Srbija što pre postane punopravni član, ubrzao je i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.
- Potrebno je ubrzati procedure neophodne za potpisivanje sporazuma o zoni slobodne trgovine sa Srbijom i Singapurom - izjavio je nedavno premijer Medvedev.

Kako za Informer kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ovim sporazumom dobili smo i nove proizvode koje možemo da izvezemo bez carine.

Junetina u Turskoj
do kraja avgusta


U prethodnih nekoliko meseci došlo je do zastoja izvoza junećeg mesa za Tursku, a nadležni kao razlog navode njihove interne razloge i negiraju da je došlo do reeksporta.
- Nadležni turski organi dolaze krajem avgusta u Srbiju i očekujemo da odmah nakon toga krene izvoz junećeg mesa u Tursku - ističe Ljajić.
Podsetimo, Srbija i Turska su krajem decembra dogovorile bescarinski izvoz od 8.000 tona junetine za 2019. godinu.

- Tu, pre svega, mislim na koziji i ovčiji sir u neograničenim količinama, sve vrste voća i voćnih rakija, takođe u neograničenim količinama, zatim 2.000 tona cigareta, 400 tona tvrdog kravljeg sira, 90.000 litara vinjaka - kaže Ljajić.

Prošle godine robna razmena Srbije sa pet zemalja članica Evroazijske unije - Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom bila je oko 3,1 milijardu evra.
- Rusija je tu naš najveći partner. Očekujemo da ćemo za tri godine od prodaje srpske robe godišnje zarađivati 1,5 milijardi evra - kaže Ljajić.

Vrata u svet

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže za Informer da je potpisivanje sporazuma odličan proces, koji će ojačati veze sa evroazijskim zemljama, ali i doneti dobro našim privrednicima.
- Ovo će najviše značiti srpskim privrednicima, koji ne moraju više sarađivati samo sa okruženjem ili zapadom, već i sa zemljama istoka. Iako će ovaj sporazum označiti proširenje lista izvoznih proizvoda, gde su i cigrate, mleko i sir, po mom mišljenju, akcenat bi trebalo da bude na voću, povrću i njihovim prerađevinama - naglašava Prostran.

(VIDEO) SRBIJO OVO TI TREBA ZA VOJSKU! PUTIN MALTRETIRA AMERE, SAD IM POKAZAO ALJTIUS-U - Ruski špijunski dron kojim se upravlja preko satelita!

Foto: Informer DN

Carina ostaje za automobile, auto-delove, živinu i šećer


Srbija već dugo pregovara sa zemljama članicama EEU o izvozu automobila bez carina, ali do sada nije došlo do dogovora. Pretpostavlja se da ove zemlje ne dozvoljavaju uvoz našeg "fijata" bescarinski jer smatraju da bi to moglo negativno da utiče na njihovu auto-industriju. Slično važi i za auto-delove, a ranije je rečeno da ni naš šećer ne može u zemlje EEU bescarinski, a prema poslednjim informacijama, Rusi su odbili i da se na ovaj način kod njih uvozi i živinsko meso.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija