• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

22.08.2019

10:11

DA LI ĆE MINIMALAC DOSTIĆI 30.000 DINARA?! Nastavljaju se pregovori o minimalnoj ceni rada!

Društvo

DA LI ĆE MINIMALAC DOSTIĆI 30.000 DINARA?! Nastavljaju se pregovori o minimalnoj ceni rada!

Podeli vest

Nastavljaju se pregovori Socijalno-ekonomskog saveta o minimalnoj ceni rada. Procenjuje se da minimalac od oko 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih. Vlada, sindikati i poslodavaci se slažu da u budžetu ima prostora za povećanje minimalne zarade, ali se još ne zna kolika će ona biti. Cilj je da se do 2021. minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom

Procenjuje se da svaki peti zaposleni u Srbiji radi za minimalac od 27.000 dinara, a minimalna potrošačka korpa košta oko 37.000.

Suficit u budžetu zaključno sa julom iznosi 48 i po milijardi dinara, što otvara mogućnost za veće zarade. Sindikati smatraju da bi povećanje minimalca od oko 20 odsto ispunilo njihove zahteve.

- Sadašnja minimalna zarada je 27.022 dinara. Ono što je naš zahtev – da ona dostigne nivo između 32 i 33.000, što znači između pet i 6.000 da bude povećanje. To daje mogućnost da naredne godine dostignemo minimalnu potrošačku korpu u skladu sa dogovorom koji smo imali - kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U sindikatu Nezavisnost smatraju da bi povećanje minimalne cene rada smanjilo odlazak naših radnika u inostranstvo.

STIGLE PARE! Ako ste među ovim građanima, požurite u banku!

 

- Svako ko ima iole upotrebljivu kvalifikaciju neće da radi za manje od 300, 350 evra za najjednostavnije poslove, a kamoli složenije. To kako se odnosite prema minimalnoj ceni rada je pokazatelj šta mislite o interesima velike većine siromašnih građana - smatra Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost".

Ovakvi zahtevi sindikata za poslodavce nisu prihvatljivi.

- Za Uniju poslodavaca je prihvatljivo da poveća minimalnu zaradu za 5,6 odsto što bi iznosilo nešto manje od 30.000 dinara, a prihvatiće i neke druge sume ukoliko od Ministarstva finansija dobijemo olakšice na drugoj strani, odnosno smanjenje poreza na zarade zaposlenih - kaže Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Ukoliko do 15. septembra ne dođe do dogovora, očekuje se da će Vlada odlučiti koliko će iznositi minimalna cena rada koja će se primenjivati od 1. januara 2020. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzioner

pre 4 godine

Vrhunska sramota za drzavu je da je minimalna plata veca od prosecne penzije! To je genocid nad penzionerima!

ZN

pre 4 godine

I eto nama minimalca većeg od penzija stotine hiljada penzionera. Stotine hiljada socijalnih i ubogih slućajeva koji preživljavaju na hlebu, mleku, vodu i otpadu sa pijaca čekajući izvršitelje da ih isteraju iz stanova zbog neplaćanja komunalija.

petar

pre 4 godine

Ja mislim da bi bilo posteno da ovog puta minimalac bude 32000.S tim da se pojaca standard gradjana, a moze tako sto bi svima koji imaju zaradu od minimalca pa recimo do 55000 , bila smanjena cena struje za 20 posto..MMF neka izvini, mi moramo da mislimo o nasim gradjanima..svi ovom zemljom hodamo, disemo ovaj vazduh, koristimo ovu vodu.Solidarnost na delu.Zatim moj predlog je da se stomatologija vrati na besplatan rezim.A stomatologija je vazna jer sprecav druge bolesti, koje su skupe za lecenje..I na kraju da se svim skolarcima , obezbed udzbenici koji bi bili besplatni..Koliko bi to bila usteda pre svega za one sa najmanjim zaradama..A para ima jer jer predsednik rekao da smo uspesnim vodjem ekonomske politike dosli do punijeg budzeta.I rekao je a ja slusao da se mora voditi vise racuna o siromasnijim gradjanima..Eto ja toliko..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija