• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

23.08.2019

22:57

LEČI SE, ALI I UČI U BOLNIČKOM KREVETU! MILAN BOSANAC (14) malu maturu polagao na INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU!

Društvo

LEČI SE, ALI I UČI U BOLNIČKOM KREVETU! MILAN BOSANAC (14) malu maturu polagao na INSTITUTU ZA ONKOLOGIJU!

Podeli vest

Dečak je pre nekoliko meseci oboleo od koštanog tumora i leži u bolnici. Pošto prima hemioterapiju, nije mogao sa svojim vršnjacima da polaže završni ispit

Milan Bosanac (14) iz Požarevca, koji se mesecima leči na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, već tri dana iz bolničke postelje polaže malu maturu!

Podrška kroz staklo
 

Polagao sam u sobi uz dežurnog nastavnika, ali su me baka i medicinske sestre bodrile kroz staklo
Milan Bosanac

Ovaj hrabri tinejdžer boluje od koštanog tumora, a od decembra prošle godine nalazi se na terapijama u bolnici. Sada je u fazi hemioterapije i radiozračenja, zbog čega ne može da napusti bolnicu. Ali to ga nije sprečilo da uzme knjigu u ruke i polaže završni ispit za upis u srednju školu.
Polaganje prijemnog obavljeno je u skladu sa zakonskim propisima i u neophodnim bolničkim uslovima koje je omogućio Institut u saradnji sa Osnovnom školom „Dragan Hercog".

Tumor koji napada mlade

Svake godine lekari operišu više od 500 osoba u Srbiji od tumora koštanih i mekih tkiva. Od sarkoma koštanog tkiva uglavnom boluju mladi uzrasta od 15 do 20 godina, a medicina još nije uspela da otkrije zbog čega dolazi do maligne deobe ćelije koštanog tkiva - osim u slučaju Juingovog sarkoma, kod koga je dokazana genetska osnova.

Foto: Zoran Sinko

Srpski ga namučio

Nekoliko minuta pre polaganja poslednjeg, kombinovanog testa, Milan je za Informer otkrio da ima malu tremu, ali da se nada da će uspešno završiti polaganje. Ništa manje nisu bile uzbuđene ni medicinske sestre i doktorka, koje su mu, pored porodice, najveća podrška.


- U utorak sam polagao test iz srpskog, u sredu iz matematike i na kraju kombinovani test. Zadovoljan sam kako sam uradio i nadam se da ću imati dosta poena. Spremao sam se, pomagali su mi i nastavnici i nadam da će sve biti kako sam računao - kroz osmeh nam priča Milan i dodaje:
- Učio sam kod kuće, pa posle toga i u bolnici, jer za malu maturu mora da se pređe celo gradivo. A ja sam često na relaciji kuća-Institut i tako već nekih sedam-osam meseci, koliko mi traje lečenje. I moram da priznam da su se svi trudili da mi olakšaju pripremu i da sve prođe bez problema. Iskreno, iako sam sve zadatke prešao, malo sam se plašio kakvi će testovi biti - iskren je ovaj dečak.

Foto: Zoran Sinko

Škola i vrtić na Institutu

Doktorka Lejla Paripović kaže da je jako važno da se, pored lečenja, mladim pacijentima omogući da uče i završavaju školu.
- Preko dve trećine dece koja boluju od tumora izleči se i zato je bitno da nakon bolesti nastave sa svojim životom. Kako bi to bilo moguće, organizovali smo školu na našem Institutu. Nju će od 2. septembra pohađati pacijenti školskog uzrasta dok su na lečenju kako ne bi propustili neki deo gradiva. Sve ovo radimo uz veliku saradnju sa Osnovnom školom „Dragan Hercog". A za naše najmlađe bolesnike imamo i vrtić - kaže naša sagovornica.

Na pitanje koji od tri testa ga je najviše „preznojio", on nam odgovara:
- Malo više me je namučio srpski. Matematike se nisam bojao, jer je to moj omiljeni predmet i znao da ću zadatke lako da rešim. Polagao sam u sobi uz dežurnog nastavnika, ali su me baka i medicinske sestre bodrile kroz staklo. Sada čekam konačne rezultate, ali očekujem da će biti dobri - otkriva nam ovaj hrabri mali maturant, koji ima veliku želju da nakon završene osnovne škole upiše srednju školu za programere u Kostolcu.

Iz bolnice pravo na fakultet

U razgovoru za Informer primarijus dr Lejla Paripović otkriva i da, osim osnovaca, oni brinu i o onim pacijentima koji se tokom lečenja spremaju za fakultet. Tako je nedavno jedan pacijent iz bolničke sobe spremao prijemni, i to, verovali ili ne, za Medicinski fakultet.
- To je bilo pre oko dva meseca, dok je kod nas primao terapiju i bio u fazi lečenja. Uporan i hrabar, uporedo je učio i za prijemni i postigao sjajne rezultate - bio je čak 18. na rang-listi Medicinskog fakulteta - ponosna je dr Paripović.

Lečenje i školovanje

Da se na Institutu za onkologiju pored vrhunskog lečenja brine i o socijalizaciji i školovanju mladih pacijenata, rekla nam je rukovodilac službe za pedijatrijsku onkologiju, primarijus dr Lejla Paripović.
- Milan boluje od koštanog tumora i sada je u fazi hemioterapija i zračenja, pa kod nas dolazi povremeno, kada mora da primi novu terapiju. On nije prvi pacijent koji je na ovakav način polagao malu maturu. Ovo kod nas postaje praksa, jer je onkološko lečenje dugotrajan proces, koji može trajati mesecima, ali i godinama. Zato posebno vodimo računa i pomažemo našim pacijentima da nastave sa školovanjem i tokom lečenja - kaže dr Paripović.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija