• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

24.08.2019

09:49

(VIDEO) VUČIĆ SA PROFESOROM RADENOVIĆEM: Predsednik najavio veća ulaganja u nauku!

Društvo

(VIDEO) VUČIĆ SA PROFESOROM RADENOVIĆEM: Predsednik najavio veća ulaganja u nauku!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najboljnih matematičara, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da se naš univerzitet nalazi visokoplasiran na Šangajskoj listi, uključujući značjano povećanje plata u nauci

Vučić je rekao da države neće ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno-tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušati da vrati mnoge ljude iz sveta, a posebno onima koji su ovde da pokaže poštovanje.

- Ustanovićemo budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste kako bi se podstaklo objavljivanje što više radova u naučnim časopisima u svetu - najavio je Vučić.

Kako kaže, država će obezbediti uslove za naučnike kakvi i druge nude. 

- U pripremi sam pomislio da vam obezbedim prostor za rad, ali Radenović je rekao ''šta će mi veliki kabineti''. To je čovek koji je rođen u Gornjem Brestovcu i koji nije naučio na bogatstvo, koji nije naučio da radi u velikim kabinetima - rekao je predsednik Srbije.

Podsetio je da je za visoki plasman univerziteta Srbije na Šangajskoj listi zaslužno nekoliko profesora, a najzaslužniji je svakako profesor Radenović.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Ukazao je da je analizirao razloge za uspeh i manje uspehe, i da su podaci pokazali da da u društvenim naukama imamo mali broj citiranih autora, dok u ekonomiji, psihologiji i matematici imamo par njih.

- Država će sada pokazati da brine o nauci i kulturi i, nakon medicinskih sestara, najviše će podići primanja upravo u ovim oblastima. Saglasan sam sa profesorom Radenovićem da naučnici treba da državi vrate radom i angažovanjem, a ne samo kuknjavom. Zahvalan sam na rečima koje su nas sve probudile, a što se države tiče nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, već u naučno tehnološke parkove, brz internet, digitalizaciju i pokušaćemo da vratimo mnoge ljude iz sveta, a posebno one koji su ovde da pokažemo poštovanje - rekao je on.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Profesor Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman BU na najnovijoj Šangajskoj listi.

Vučić je podsetio da je Radenović u zgradi Predsedništva bio 2016. kada mu je tadašnji predsednik Tomislav Nikolić za posebne zasluge u nauci uručio Srebrnu medalju.

- Hoću u ime svih naših građana i zemlje da vam se zahvalim na marljivom radu, velikom trudu, na tome što ste proslavili ime naše zemlje, ne samo svoje ime i prezime, u nauci i matematici - rekao je on.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Vučić je rekao da ga je lično pogodila činjenica što, zbog propusta države, sada Radenović potpisuje radove za Saudijsku Arabiju i zato je na ovaj sastanak pozvao ministre obrazovanja i finansija.

Vučić se Radenoviću zahvalio što toliko voli svoju Srbiju.

Izrazio je uverenje da će profesor i ove godine biti među 100 najcitiranijih naučnika u svetu.

Radenović, inače penzioner, naučne radove piše u podrumskim prostorijama zgrade u kojoj stanuje na Vračaru. 

Zahvaljujući njemu i profesoru Zoranu Kadelburgu, Univerzitet u Beogradu našao se među 300 najboljih u svetu 2017. godine. 

Kako UB više nema u svojim redovima najcitiranije istraživače, to je dovelo ove godine do pada na Šangajskoj listi univerziteta za 100 mesta.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sara

pre 4 godine

Rigidna pravila, kultura u kojoj su najbolji prepusteni sami sebi i ne sagledavanje strateskih ciljeva su razlozi sto daleke zemlje vise uvazavaju nase naucnike nego njihove kolege i zemlja. Ocigledno je da se to Mora promeniti.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija