• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2019

13:12

RADOVI POČINJU U SEPTEMBRU! Otvaranje ponuda za Moravski koridor u utorak!

Društvo

RADOVI POČINJU U SEPTEMBRU! Otvaranje ponuda za Moravski koridor u utorak!

Podeli vest

Ponude na tenderu za izbor strateškog partnera za gradnju Moravskog koridora, autoputa od Preljine do Pojata, biće otvorene 27. avgusta, a radovi bi mogli da počnu u septembru, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović

 

Budući autoput, čija je dužina 112 kilometara, a širina 30 metara, imaće ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji.

- Otvaraju se ponude 27. avgusta pristigle na osnovu javnog poziva. Videćemo, komisija će pregledati te ponude, a nakon toga u roku od 10 ili 15 dana vlada bi trebalo da donese odluku ko je strateški partner za izgradnju Moravskog koridora u dužini od 110 km - rekla je Mihajlović za Tanjug.

Moravski koridor će povezati Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki", istakla je Mihajlović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je 5. avgusta javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji izgradnje infrastrukturnog koridora, deonice autoputa Pojate-Preljina.

Ministarstvo traži strateškog partnera za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođenje i izvedenog objekta, kao i izvođenje radova na izgradnji te deonice autoputa, a rok za podnošenje prijava je bio 21 dan.

Pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica, a i konzorcijumi pravnih lica.

Uslov je da podnosilac prijave ima obrt finansijskih sredstava u 2016, 2017. i 2018. godini od minimum milijardu evra.

Dodatni uslov je da podnosilac obezbedi Pismo o namerama od međunarodnih finansijskih institucija, banaka ili drugih izvora finansiranja za finansiranje projekta Moravski koridor u iznosu od najmanje 400 miliona evra.

Moravski koridor će saobraćajem povezati područje na kome živi pola miliona građana: Čačak, Kraljevo, Vranjčaku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Chićevac.

Inače, Ministarstvo građevine je u oktobru 2018. potpisalo sa američko-turskim konzorcijumom Behtel-Enka memorandum o razumevanju za izgradnju Moravskog koridora, a vrednost radova je procenjuje na oko 800 miliona evra.

Mihajlović je govoreći o izgradnji autoputeva rekla da je na istočnom kraku Koridora 10 preostalo da se završi autoput još samo na nekoliko problematičnih tačaka, kao što je ranije bio slučaj u Grdeličkoj klisuri.

- Imali smo izveštaj Koridora Srbije da će građevinski radovi biti završeni do kraja avgusta, a u septembru da ostane opremanje pojedinih delova i kosina i da početkom oktobra može da se pusti. Čula sam sad iz Koridora da oni najavljuju kao rok kraj oktobra. To ćemo da vidimo zašto je tako. Ali, bez obzira da li je to 20. septembar ili 20. oktobar, mislim da je to velika stvar za Srbiju da imamo direktnu vezu ka Bugarskoj - naglasila je ministarka.

To znači, ističe, dodatni tranzit kroz Srbiju i mogućnost da se naša zemlja bolje poveže.

"Puno smo naučili iz gradnje Koridora 10 i gradnja nijednog novog autoputa koji počinjemo da radimo neće se voditi kao nekada što je rađeno sa Koridorom 10. Jer želimo da izbegnemo dodatne troškove, ozbiljne probleme, loše projekte i slično".

Mihajlović je naglasila da se svaki novi projekat gradnje autoputa počinje sa kompletno uređenom, proverenom i iskontrolisanom dokumentacijom i pripremljenom i uređenom eksproprijacijom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija