• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

26.08.2019

23:41

ŠTA SVE I KAKO ŠVERCUJU NA GRANICAMA - BIZARNE PRIČE IZ CARINE! LAŽNE TRUDNICE u "stomacima" kriju zlatan nakit i evre!

Društvo

ŠTA SVE I KAKO ŠVERCUJU NA GRANICAMA - BIZARNE PRIČE IZ CARINE! LAŽNE TRUDNICE u "stomacima" kriju zlatan nakit i evre!

Podeli vest

Carinici drogu pronalaze i u sendvičima, pakovanjima lekova, puderu i talku za decu, pelenama, pa čak i protezama

Da bi doskočili srpskim carinicima, šverceri koriste najrazličitije trikove na kojima bi im pozavideli i mađioničari!

Kako smo saznali u Upravi carina, oružje, zlato, drogu, odeću, obuću, tehniku, egzotične životinje i ostale nedozvoljene stvari krijumčari često prenose u dečjim sedištima, ali i u lažnim trudničkim stomacima!

Foto: Informer DN

Zloupotreba

Postoje slučajevi kada se zloupotrebljavaju i prave trudnice u poodmakloj trudnoći jer se računa da njih carinici neće pregledati
Marko Nicović

Droga se često pronalazi u sendvičima, pakovanjima lekova, puderu i talku za decu, pelenama, pa čak i protezama. Carinike najviše iznenađuju lažni izgovori putnika koji potpuno hladnokrvno tvrde da na sebi imaju deset markiranih košulja i pet džempera jer im je hladno ili da im je neko u pileći sendvič podmetnuo 20 grama kokaina.

Glumila invalida

Jedan od najzanimljivijih slučajeva u poslednje vreme dogodio se pre nekoliko dana na punktu Merdare, kada je sprečen pokušaj krijumčarenja devetogodišnje devojčice, koja je pronađena u prostoru za rezervni točak. Vozač je tvrdio da se dete igralo i slučajno sakrilo na tom mestu!?!
Svetozar Nakarada iz Uprave carina objasnio je sa čim se sve on i njegove kolege svakodnevno susreću.

Šta se najviše švercuje

* narkotici (marihuana, ekstazi, LSD, kokain, heroin)
* oružje
* plemeniti metali (zlato, srebro)
* markirane stvari
* tehnika
* egzotične životinje

- Na niškom aerodromu imali smo ženu u invalidskim kolicima koja je na sebi nosila veliku količinu garderobe poznatih robnih marki velike vrednosti. Kada je videla da će carinik da pogleda njene stvari, skočila je iz kolica i počela da pravi dramu, pa smo videli da su joj i ta invalidska kolica bila samo maska... - kaže Nakarada.

Foto: Tanjug

"Ulovili" 10.000 komada markirane garderobe

Carinici na graničnom prelazu Gradina nedavno su zaplenili više od četiri tone sumnjive garderobe i zaplenili 14.000 neprijavljenih evra. Prilikom kontrole kamiona makedonskih registarskih oznaka među prijavljenom garderobom iz Turske namenjenoj tržištu Bosne i Hercegovine otkriveno je i oko 10.000 odevnih predmeta svetski poznatih brendova, za koje se sumnja da nisu original.
U kamionu je bilo sakriveno više od 4.000 dukseva i oko 2.000 majica, košulja, džempera i prsluka. Uz to, pronađeno je i oko 1.300 trenerki, oko 1.000 kompleta šortseva i majica, više od 800 ženskih torbi i 700 jakni.

Svašta carinici otkrivaju svakoga dana, a često ih do suza nasmeju i začude izgovori švercera. Tako često novac i drogu pronalaze i u sendvičima.

Foto: Tanjug

- I kada to pronađemo, oni mrtvi hladni kažu da ne znaju odakle je to tu, da su kupili sendvič na pumpi i da nemaju ni ideju ko je to mogao da im podmetne. Ove sezone, za razliku od prethodnih, mahom pronalazimo narkotike za ličnu upotrebu od dva do 20 grama, i to uglavnom kod turskih državljana - kaže Nakarada.

Kod Bugara 44.000 evra

Neposredno nakon što su zaplenili više od četiri tone ukradene robe, carinici na Gradini su prilikom kontrole BMW-a bugarske registracije otkrili ukupno 44.000 neprijavljenih evra.
Trojica bugarskih državljana koji su se uputila ka Švajcarskoj rekli su carinicima da kod sebe imaju po 10.000 evra, koliko je dozvoljeno bez prijavljivanja preneti preko granice, ali je prilikom kontrole u pojasu pantalona jednog od njih nađeno još 14.000 sakrivenih evra.

Droga u pelenama

Carinici sada imaju i brojne uređaje koji im pomažu da otkriju švercere.

- Postoje skeneri za pregled robe, uređaji za kontrolu tečnosti, pejdžeri za merenje radioaktivnosti, kao i najsavremeniji "rigaku" uređaji, koji mogu da analiziraju bilo koju materiju u koju se uperi njihov laserski zrak. A u otkrivanju švercovane robe od velike pomoći su i službeni psi. Uz to, u sklopu carine imamo i analizu rizika koja nam sistematski daje podatke koje putnike bi trebalo da pogledamo. Naravno, od pomoći je i dugogodišnje iskustvo radnika na samom graničnom prelazu, koji nam daju smernice koga da pogledamo, koga da odvojimo, koga detaljno da pogledamo, a koga samo da pitamo gde putuje - objasnio je Nakarada.

Foto: Beta

Zaplena od 2018. dosad

4,7 miliona neprijavljenih evra
1,7 miliona cigareta
273 tone nafte
22 kilograma zlata
1.750 ilegalnih migranata
2 tone narkotika

Policijski ekspert Marko Nicović kaže za Informer da ne postoji to što krijumčari neće pokušati da izvedu samo da "provuku" nešto preko granice.

Foto: Beta

- Glume invalide, koriste decu kojima robu stavljaju u auto-sedišta ili kolica, pa čak izigravaju i trudnice, a kada napravite pretres, vidite da je stomak lažan i da su u njemu zlato ili narkotici. Postoje slučajevi kada se zloupotrebljavaju i prave trudnice u poodmakloj trudnoći jer se računa da njih carinici neće pregledati i onda one prenose po nekoliko stotina grama droge u telesnim otvorima. Da ne pričam o tome što nedozvoljenu robu sakrivaju u ulošcima, lekovima, puderima, talkovima, pelenama, hrani za decu, protezama, čak i u pakovanjima slatkiša koje mališani drže i jedu. Nikoga ne treba da čudi što, kada ih uhvate, ovi ljudi imaju na hiljade domišljatih izgovora i potpuno su hladnokrvni. Oni su profesionalci, od toga žive i pre svake takve akcije prolaze ozbiljne psihološke pripreme.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija