• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

28.08.2019

19:36

(VIDEO) JEZIVA PORUKA ISTORIČARU KLASIĆU ZBOG "ODBRANE SRBA": ŠTETA ŠTO NISI LIKVIDIRAN! Ustaše su iz istog razloga ubile i Milana Levara, on je pričao o masakrima Srba u Lici i Gospiću 1991.

Društvo

(VIDEO) JEZIVA PORUKA ISTORIČARU KLASIĆU ZBOG "ODBRANE SRBA": ŠTETA ŠTO NISI LIKVIDIRAN! Ustaše su iz istog razloga ubile i Milana Levara, on je pričao o masakrima Srba u Lici i Gospiću 1991.

Podeli vest

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić dobio je pretnje ustaša i poruku da im je žao što nije tačna vest da je likvidiran

Klasića je u njegovoj kancelariji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dočekalo pismo s ozbiljnim pretnjama od lica koja sebe nazivaju ustašama

- Rado ćemo ti doći na sahranu u HOS-ovim uniformama na kojima se lepo ističe pozdrav "Za dom spremni" - navodi se u pismu.

Klasiću, koji u svojim radovima i istupima jasno otkriva pravo lice Nezavisne Države Hrvatske, ustaše poručuju da će ga "Za dom spremni" nadživeti, baš kao i "četnike i antifašiste".

- Grizete se od muke kada vidite koliko ljudi, a naročito mladih, dolazi na koncerte Marka Perkovića Tompsona i otpozdravljaju mu na - "Za dom". Ti si respektabilni istoričar u tebi dragoj četničkoj Srbiji. Tamo si uvijek dobrodošao - ističe se u pismu.

U tom pismu Klasića nazivaju izdajnikom.

- Poslednjih godina dobijam degutantna pisma, ali u njima se pazilo da se ne pređe granica... Pre par meseci dobio sam jedno iz kojeg se mogla iščitati pretnja smrću i prijavio sam to policiji, ali oni nisu do sada ništa otkrili - navodi Klasić za portal Indeks i najavljuje da će i ovo pismo odneti u policiju.

Klasić navodi da je "duboko razočaran" državom u kojoj živi.

- Bio sam dobrovoljac 1991. godine, doktor sam istorije, nikoga nisam opljačkao, a prete mi jer govorim o temama svojih istraživanja. Da me u ratu pogodio metak iz snajpera, po meni bi se danas zvala škola u Sisku, a zovu me izdajnikom. Ovo nije incident, ovo je redovno stanje poslednjih godina - zaključuje Klasić.

Hrvatski mediji podsećaju da je dokumentarna serija o dešavanjima u ustaškoj NDH stopirana na HRT-u i da niko ne zna da li će uopšte biti emitovana, a Klasić je jedan od autora serije.

Kako u "lijepoj njihovoj" prolaze oni koji govore istinu o stradanju Srba najbolje svedoči slučaj Milana Levara koji je ubijen zbog svedočenja o monstruoznim zločinima u Gospiću!

Pre tačno 19 godina, nešto iza 15 sati, Gospićem je odjeknula eksplozija. Kada je utihnula, mrtvo telo Milana Levara pronašao je njegov sin Leon. Bomba podmetnuta na plinski bocu ubila je čoveka koji je svedočio o ubistvima srpskih civila u Lici ratnih devedesetih godina. Do danas niko nije ni optužen, ni osuđen za ubistvo.

Marko Norac, koji je pokušao da diskredituje Levara za života, ubrzo je nakon njegove smrti pobegao pred optužnicom za ratne zločine. HDZv lički šerif Darko Milinović izvodio je performanske vezujući se lancima zbog progona generala, časne sestre su po Splitu i Sinju nosile majice s Norčevim likom, policijski specijalci su odbijali zapovesti. Na kraju je Norac nakon dosta godina osuđen za ratni zločin. Davno je već izašao iz zatvora i ima uspešnu kompaniju, a u zatvoru mu nije bilo toliko teško, pa je uspeo i da se oženi, piše "Index.hr".

Osuđen je i Tihomir Orešković, koji je bio osumnjičen za ubistvo Milana Levara. Pedesetak ubijenih civila tako je dobilo barem nekakvu pravdu, ali onaj ko je govorio o tome kako su ubijeni i po čijem naređenju je takođe ubijen.

Svi ti događaji nisu pomogli da se otkrije, privede i osudi ubica Milana Levara čija je udovica pre nekoliko godina utvrdila da ubicu viđa svakog dana.

Ime onoga za koga smatra da je ubio Levara rekla je i policiji i nekadašnjem glavnom državnom tužioci Mladenu Bajiću. Policija je 14 godina nakon ubistva raspisala nagradu od 100.000 kuna za informaciju koja bi dovela do počinitelja.

- Prasnula sam u smeh. Pomislila sam da bi meni ta svota mogla dobro da dođe jer sam ionako rekla ko je ubica mog supruga. Šta oni očekuju? Da će im neko doći s pisanom izjavom: "Evo, to je ubica, imam dokaz, dajte mi novac". Ovde vlada zavet ćutanja, uvek se neko nekoga boji ili se boje da će izgubiti posao ili pak da će izgubiti glavu. I onda govore meni. A ja kaže, što meni pričate, idite u policiju, ali niko neće. Ubica neće priznati pa niko neće svoj život da proda za 100.000 kuna. Ne znam, možda novac uzme neko kome je životno potreban, ali tada će nestati sa ove planete, inače će ga sutradan ubiti - rekla je Vesna Levar za Slobodnu Dalmaciju.

Novac do danas nije isplaćen, a njime policija ionako pere i svoju savest jer nije učinila ništa da zaštiti Milana Levara. Još 1998. godine Haški sud je zatražio od policije da zaštiti Levara. Međutim, lička policija nikada nije dobila taj dopis.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija