• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

28.08.2019

23:16

VOZAČ JUGA NADUVAO 4,21 PROMIL, ŠVAJCARAC VOZIO 250 NA SAT! Ovo su crni rekorderi srpskih puteva!

Društvo

VOZAČ JUGA NADUVAO 4,21 PROMIL, ŠVAJCARAC VOZIO 250 NA SAT! Ovo su crni rekorderi srpskih puteva!

Podeli vest

Švajcarac vozio 250,7 kilometara na sat na autoputu! Vozač iz Valjeva "naduvao" 4,23 promila alkohola u krvi

U prvih sedam meseci ove godine saobraćajci su napisali 200.000 kazni za prekoračenje dozvoljene brzine, a uz to su "ulovili" i 30.000 pijanih vozača, pokazuju najnoviji podaci Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.


"Crni" rekorderi su švajcarski državljanin koji je vozio 250,7 kilometara na sat na autoputu kod Smedereva, kao i vozač iz Valjeva koji je imao neverovatnih 4,23 promila alkohola u krvi.

Mortus pijani

Od ukupnog broja pijanih vozača čak 6.000 je uhvaćeno u stanju teškog pijanstva sa više od 1,2 promila, a više od 100 bilo je mortus pijano i imalo je više od tri promila alkohola u organizmu.
Kako kažu u Upravi saobraćajne policije, za prebrzu vožnju i alkohol važi nulta tolerancija i nijedan vozač ne može da se "provuče".


- Policija svakodnevno sprovodi pojačanu kontrolu brzine, alkohola u krvi i drugih prekršaja i tako ćemo i da nastavimo. Vozačima smo jasno stavili do znanja da ograničenje brzine mora da se poštuje i da ne smeju da piju kada voze i da za to važi nulta tolerancija. Zbog toga je napisan značajan broj kazni u ovih sedam meseci. Što se tiče negativnih rekorda, kod alkohola su to slučajevi kada je vozač u Gornjoj Grabovici kod Valjeva sleteo u kanal sa 4,23 promila alkohola u krvi i kada je patrola policije u mestu Orom kod Kanjiže zaustavila vozača "juga" K. U. (54) iz Subotice koji je "naduvao" 4,21 promil. Oba vozača su privedena na trežnjenje i protiv njih su podnete prijave za nasilničku vožnju. Ništa bolja situacija nije bila ni 23. marta u Futogu, gde je alkotestiranjem kod vozača ustanovljeno 3,95 promila, 5. avgusta u Prokuplju, kada smo izmerili 3,43 promila i 9. juna prilikom saobraćajne nezgode u Somboru, gde je jedan od učesnika imao 3,56 promila. Svi oni su odgovarali za nasilničku vožnju - rekli su nam u Upravi saobraćajne policije.

Tabela: Rekordi alkohol

 

* 4,23 promila alkohola u krvi imao je vozač koji je u mestu Gornja Grabovica kod Valjeva izgubio kontrolu nad putničkim vozilom, sleteo sa puta i zadobio lake telesne povrede. Protiv vozača podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nasilničke vožnje, a postupak je u toku.
* 4,21 promil alkohola u organizmu imao je vozač "juga" K. U. (54) iz Subotice kada ga je saobraćajna policija zaustavila 17. avgusta 2019. godine u mestu Orom kod Kanjiže. Vozač je zadržan na trežnjenju i protiv njega je podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje, a postupak je u toku.
* 3,95 promila alkohola imao je vozač koji je 23. marta ove godine zaustavljen u Futogu. On je zadržan na trežnjenju i protiv njega podneta je prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje, a postupak je u toku.
* 3,56 promila alkohola u krvi imao je vozač automobila koji je učestvovao u sudaru 3. juna u Somboru. Da stvar bude gora, i vozač drugog vozila bio je pod dejstvom alkohola, sa 0,53 promila. Prvi vozač zadržan je na trežnjenju i protiv njega je podneta krivična prijava zbog izazivanja saobraćajne nezgode, kao i prekršajna prijava zbog odbijanja da se podvrgne analizi psihoaktivnih supstanci u organizmu. Protiv drugog vozača koji je bio u stanju srednje alkoholisanosti podneta je prekršajna prijava. Postupci su u toku.
* 3,43 promila alkohola u organizmu imao je vozač koga je saobraćajna policija zaustavila 5. avgusta u Prokuplju. Nakon trežnjenja u službenim prostorijama protiv njega je podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje. Presudom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 dana, novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara i izrečena mu je zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 9 meseci i 15 kaznenih poena.

Zabrinjavajuće

Što se tiče bahatih vozača koji ne poštuju propisanu brzinu na putevima u Srbiji, rekorder je švajcarski državljanin koji je vozio 250,7 kilometara na sat.
- Švajcarac je zaustavljen na autoputu kod Osipaonice u opštini Smederevo. Njemu je sudija za prekršaje izrekao kaznu od 30 dana zatvora, 120.000 dinara i osam meseci zabrane upravljanja na teritoriji Srbije. U istom mesecu saobraćajna policija je na teritoriji opštine Pirot zaustavila državljanina Belgije, koji se u tunelu, gde je brzina ograničena na 80 kilometara na sat, kretao 186,8 kilometara na sat. Na izlasku iz istog tunela zaustavljen je i turski državljanin koji je vozio 183 kilometara na sat. Sudija za prekršaje je i jednom i drugom vozaču izrekao kaznu od 140.000 dinara i devet meseci zabrane upravljanja vozilom na teritoriji naše zemlje - otkrili su nam u Upravi saobraćajne policije.


Saobraćajni stručnjaci za Informer su prokomentarisali da je ova statistika zabrinjavajuća i da je neophodno poboljšati sve od kaznene politike, preko medijske kampanje do prevencije i edukacije.

Tabela: Rekordi brzina


* 250,7 km/h vozio je švajcarski državljanin koji je 17. avgusta zaustavljen na autoputu kod Osipaonice u opštini Smederevo. Njemu je sudija za prekršaje izrekao kaznu od 30 dana zatvora, 120.000 dinara i 8 meseci zabrane upravljanja na teritoriji Republike Srbije.
* 186,8 km/h kretao se belgijski državljanin u tunelu kod Pirota, gde je dozvoljena brzina 80 km/h. Sudija za prekršaje izrekao mu je kaznu od 140.000 dinara i 9 meseci zabrane upravljanja vozilom na teritoriji naše zemlje.
* 183 km/h vozio je turski državljanin nakon izlaska iz tunela kod Pirota. Sudija za prekršaje izrekao mu je kaznu od 140.000 dinara i 9 meseci zabrane upravljanja vozilom na teritoriji naše zemlje.

Japanski recept

Profesor saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za naš list da kazne treba da budu neprihvatljive vozačima, kao i da u medijskim kampanjama moramo da preuzmemo japanski recept koji glasi "što više krvi na ekranu, manje na ulici".


- Ovako veliki broj vozača koji su prekoračili dozvoljenu brzinu ili vozili pijani pokazatelj je da kaznena politika nije dovoljno dobra. Smatram da prilikom kažnjavanja akcenat ne sme da bude na novčanom iznosu jer to za nekoga ko ima para nije nikakva kazna. Sankcija mora da bude neprihvatljiva za vozača. Pa tako za svako prekoračenje brzine ili alkohol u krvi kažnjavate vozače zabranom vožnje od jednog dana pa naviše, u zavisnosti od prekršaja. U slučaju da voze 250 na sat ili imaju preko tri promila oduzmete im dozvolu na tri godine i automobil i vratite ih na ponovno polaganje - predlaže Vujanić.

Nova vozila za saobraćajnu policiju


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović juče je uručio 47 službenih vozila Upravi saobraćajne policije.
- Sedam vozila donirao je Grad Beograd, a 40 MUP. Ta vozila će biti raspoređena širom Srbije i biće korišćena od danas na terenu. Svako vozilo od danas može da se eksploatiše i koristi za poboljšanje bezbednosti građana. Dodela vozila je nastavak rada na smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, a cilj je da ih kroz preventivni rad ima što manje u zemlji. Za samo pet godina na srpskim putevima ima 40 odsto više vozila, a broj saobraćajnih nesreća niži je nego ranije. Saobraćajna policija za samo sedam dana otkrije 20 hiljada prekršaja prekoračenja brzine i preko 2000 vožnji u alkoholisanom stanju - istakao je Stefanović.

On dodaje da bi takvi vozači morali da idu na predavanja o pravilnom ponašanju u saobraćaju i da na stotine sati provedu u ustanovama gde se oporavljaju ljudi koji su stradali u saobraćajkama.
- Verujte mi da im posle ovakvih kazni ne bi palo na pamet da ponovo voze prebrzo ili sednu za volan pijani - kaže je Vujanić.


Sa njim se slaže i saobraćajni ekspert Milan Božović, koji predlaže da sve institucije i stručnjaci moraju zajedno da se ujedine u rešavanju ovog problema.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
goran

pre 4 godine

Prestanite da objavljujete koliko je ko naduvao. Zar ne primećujete da kod mladih namečete "tamičarski duh" kon će više da naduva Oni to izgleda shvataju kao izazov a ne kao opomenu

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija