• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

02.09.2019

19:26 >> 19:27

(VIDEO) HRVATI SE NAOŠTRILI DA NADJAČAJU SRPSKE MIGOVE! Kupuju 12 lovaca četvrte generacije, izbor su AMERIČKI F-16 C/D Block 50/52, JAS-39 GRIPEN I MIRAŽ 2000!

Društvo

(VIDEO) HRVATI SE NAOŠTRILI DA NADJAČAJU SRPSKE MIGOVE! Kupuju 12 lovaca četvrte generacije, izbor su AMERIČKI F-16 C/D Block 50/52, JAS-39 GRIPEN I MIRAŽ 2000!

Podeli vest

Glavni analitičar i posebni savetnik hrvatskog premijera Robert Kopal poručuje da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine, dodajući da u obzir dolaze i polovne letelice

- Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima reč. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahteva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtevima Hrvatske - rekao je Kopal.

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva. 

- Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je obavesti Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

Srbija će, s druge strane, imati 14 'migova' na nivou generacije 4+, što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. Imaće  radar koji pronalazi ciljeve i do 250 kilometara, što je više nego duplo u odnosu na postojeće mogućnosti.

Sistem upravljanja biće osavremenjen tako da će pilot raspolagati svim informacijama potrebnim za sopstveno pozicioniranje, kao i pozicioniranje protivnika i meta po svim parametrima.

Ono što je međutim misaona imenica ua avione kojie planira da nabaci Hrvatska je naoružanje srpskih "migova", tačnije uvođenje savremenih raketa srednjeg i velikog dometa kojima će biti opremljeni. Tu se pre svega misli na televizijski i laserski vođene rakete i bombe, kojima će se obezbediti preciznost kakvu dostižu i savremeni avioni zapadnih zemalja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Crna ovca

pre 4 godine

Ma super vojna vrle smo gde god su nas radikali i levičari branili tu više Srba nema! Zaboravio sam socijaliste tj, vladajuća ekipa 1999 i danas dali postoji razlika? Sve je isto samo njega nema

Max

pre 4 godine

Imate li vi pametnija posla nego da gledate u Hrvatsko dvorište? Stavite fokus na svoje živote.

zoran

pre 4 godine

Mig-29 nikada nece dostici nivo o kome se toliko prica..cista mitomanija o avionu koji nigde nije pokazao rezultat..isti se polako zamenjuje drugim avionima kako u Rusiji tako i u svetu.

Vatro Marx

pre 4 godine

Zalosno stose sve desava na Balkanu, Srbi naoruzani do zubi Hrvatska takodje se naoruzava, radnik u Srbiji i Hrvatsku jedva sastavlja kraj mjeseca, stomak im se zalepio za kicmu. Vlade iz Srbije i Hrvatske se prepucavsju tko ima vise oruzja i modernije. Zapad puni svoje kase, i zive kao lordovi. Fanatici, ludaci nepismeni divljaci, sta uradiste sve od nas. Ona nasa zavadi pa vladaj, nazalost tose i desiló.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija