• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Agronews.rs

07.09.2019

22:40

PAPRIKA RODILA KAO NIKAD! Više od 80 odsto roda prve klase!

Društvo

PAPRIKA RODILA KAO NIKAD! Više od 80 odsto roda prve klase!

Podeli vest

Ove godine rod paprike je poranio zbog velikih vrućina, ali se povrtari ne žale. Paprika je krupna i mesnata, i u prvim danima berbe imala je dobru otkupnu cenu - kilogram je na veliko koštao 90 dinara

U Ruskom Krsturu, prestonici paprike crvene roge, koja ide za kuvanje ajvara ili se peče kao prilog uz jelo, pre dve sedmice počela je berba. Povrtari su posejali papriku na 350 hektara, i uz crvenu rogu dodali su i nove sorte - baburu i paradajz-papriku, u nameri da se narednih godina oprobaju i u gajenju tih sorti.

Foto: Printscreen You Tube

 

Te dve sorte zauzele su svega desetak hektara u ataru, ali su njihov rod proizvođači unapred prodali, dok za crvenu rogu poljoprivrednici u Ruskom Krsturu nemaju ugovore s kupcima, već trgovci naveliko dolaze na sedam, osam otkupnih mesta u selu, plaćaju i utovaraju rod, koji posle prodaju u zemlji i izvan Srbije.

Ove godine rod je poranio zbog velikih vrućina, ali se povrtari ne žale. Paprika je krupna i mesnata, i u prvim danima berbe imala je dobru otkupnu cenu - kilogram je na veliko koštao 90 dinara.

SVE ZA AJVAR, AJVAR ZA SVE: U sezoni omiljenog specijaliteta, pijace prepune paprike, ali ove dve vrste narod najviše kupuje

Još se pouzdano ne zna koliki će biti prinosi po hektaru jer proizvođači nisu prešli cele površine, ali gledajući kako paprika izgleda, smatraju da ne bi trebalo da je bude manje od 50 tona.

Više od 80 odsto roda prve klase

U ovoj berbi, zbog čestih prolećnih kiša, više od 80 odsto roda biće prve klase.

Željko Oros, koji tek četvrtu godinu gaji papriku, a njegovi roditelji već četiri decenije, kaže da je rod dobar.

- Rod se ne može uporediti po kvalitetu ni prinosima s lanjskim. Paprike su ujednačenog izgleda, dugačke, krupne i teške. Sada je otkupna cena kilograma paprike na veliko 65 dinara i nadam se da će se što duže održati jer u jutro paprike, dok ne dospe za branje, treba uložiti 2.500 evra - priča on.

U pogledu radne snage koja se teško nalazi, on kaže da su se svi proizvođači dosad snašli, ali strepe šta će biti dalje. Branje paprike će se odužiti do prvog mraza, a veliki deo radne snage čine srednjoškolci koji samo što nisu krenuli u školu.

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 4 godine

90 dinara?El to malo?Naravno da je mnogo!Srećom da su nam penzije ,,nikad veće,,!PS.Da bi bar nešto napravio od ovih paprika treba ti najmanje TRI KILOGRAMA što je skoro 300 dinara.Ajd sada ti pitaj penzionera veliko li mu je tri stotine dinara?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija