• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2019

10:23

PRESUDA APELACIONOG SUDA, KRŠENJE PRAVA ROMSKE NACINALNE MANJINE! Kancelarija za inkluziju Roma reagovala na oslobađajuću presudu muškarca koji je obljubio devojčicu od 13 godina

Društvo

PRESUDA APELACIONOG SUDA, KRŠENJE PRAVA ROMSKE NACINALNE MANJINE! Kancelarija za inkluziju Roma reagovala na oslobađajuću presudu muškarca koji je obljubio devojčicu od 13 godina

Podeli vest

Odluku sudije Miodraga Majića da u drugostepenom postupku oslobodi lice koje je bilo osuđeno za obljubu trinaestogodišnje devojčice, jer je, kako je on obrazlažući presudu istakao "da je to uobičajeno ponašanje pripadnika romske nacionalnosti" izazvalo je oštre reakcije u javnosti jer je time nanesena uvreda kako Romima, tako i građanima Srbije, saopštila je Kancelarije za inkluziju Roma

Na Majićevu oslobađajuću presudu i skandalozno objašnjenje oglasio se i Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma, institucija koja se bavi pitanjima romske zajednice na teritoriji Autonomne pokrajine Vovodina.

- Šta to beše Krivični zakonik? Sramotnom presudom Apelacionog suda oslobođen je muškarac koji je obljubio devojčicu od trinaest godina jer je to, kako je sudija naveo "u njegovoj etničkoj zajednici normalno". Ovo teško krivično delo je ocenjeno od strane sudskog veštaka, kao "normalna pojava" kod pripadnika romske zajednice i u jednom delu sudske presude se kaže: „u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti romske zajednice u pogledu obrasca bračnih i porodičnih odnosa, koje se, između ostalog, odnose na rano stupanje u polne odnose i rano zasnivanje zajednice života… na osnovu toga se stiče utisak da okrivljeni ne zna da je samim stupanjem u seksualne odnose sa oštećenom učinio krivično delo“ i da se okrivljeni „kulturološki ponašao kao i većina pripadnika njegove zajednice“. 

Ono što je u romskoj tradiciji prepoznatljivo jeste poštovanje različitosti, tolerancija i suživot sa svojim komšijama. Kako neko može da okarakteriše sve pripadnike i pripadice romske nacionalne zajednice da se u ovakvim okolnostima ponašaju po “nepisanim etničkim pravilima” i da je to ponašanje “tradicionalno-kulturološko ponašanje”.

SUD OBRAZLOŽIO ŠOKANTNU ODLUKU! Oslobođen optužbi za obljubu deteta zbog pravne zablude!

 

Postavlja se pitanje po čemu je romska zajednice prepoznatljiva? Podsetimo, prepoznatljivi su po vedrom duhu, po neverovatnom talentu za muziku i ples, kao i po ogromnoj toleranciji prema svakom i svačemu. Prema ovakvim ispadima nadležnih, onih koji trebaju da vode brigu o građanima, bez ikakvih predrasuda, ne možemo biti tolerantni i nećemo prećutati kao svaki put do sada. Doživeli smo veliku uvredu. Etiketiranje čitave zajednice je nezamislivo i potpuno pogrešno, posebno kada se radi o deci i o ovako teškom krivičnom delu.

Kancelarija za inkluziju Roma se nada da će nadležne institucije, a prvenstveno Visoki savet sudstva, Ministarstvo pravde, Republičko javno tužilaštvo, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnik građana i Nacionalni savet romske nacionalne manjine, pokrenuti postupke u okviru svojih nadležnosti protiv učesnika ovog postupka zbog kršenja prava deteta na zaštitu od seksualne zloupotrebe i zaštitu od direktne diskriminacije romske zajedice učinjene od strane sudskog veća, sudskog veštaka i branioca.

- Takođe se nadamo da će Republičko javno tužilaštvo podneti Zahtev za zaštitu zakonitosti, kao i da će Ministarstvo pravde doneti nov Zakon o sudskim veštacima kojim će se omogućiti pokretanje disciplinskih postupaka protiv veštaka zbog kršenja zakona, diskriminatornog ponašanja prema romskoj zajednici i da će biti izbrisani sa liste veštaka - navodi se u saopštenju.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija