• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: CDM/Mediji

21.09.2019

17:02 >> 17:03

SRBIMA U CRNOJ GORI DOSTA MILOVOG ZULUMA, ispostavili mu jasne zahteve - SKRATI HIMNU ZA SEKULU, U USTAV SRPSKI JEZIK I TROBOJKU!

Društvo

SRBIMA U CRNOJ GORI DOSTA MILOVOG ZULUMA, ispostavili mu jasne zahteve - SKRATI HIMNU ZA SEKULU, U USTAV SRPSKI JEZIK I TROBOJKU!

Podeli vest

Srbi u Crnoj gori ispostavili su Milu Đukanoviću i DPS jasne zahteve za izmene Ustava i izbornog zakona. Predlog dopuna su sačinile stranke koje uglavnom okupljaju Srbe

Predlog dopuna Ustava Crne Gore, u delu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan predlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu

Ustavne izmene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U predlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani predlog DF, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i tzv. narodna zastava-trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

- Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik - navodi se u predlogu DF.

Ustavna procedura za identitetske promene koje se traže je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta Pokret za promene Nebojše Medojevića. 

Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP i tadašnjeg potpredsednika DPS Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore "Oj svijetla majska zoro". 

Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača. 

S druge strane, iz DF navode da je u pitanju dopuna, a ne promena Ustava, za čije usvajanje nije potrebna potvrda na referendumu kao i da se izmene himne i definisanje narodne zastave mogu rešiti i izmjenama Zakona o državnim simbolima.

DF će, prema tvrdnjama izvora iz tog saveza, tražiti i korekciju Zakona o slobodi veroispovesti kojim je predviđeno regulisanje imovine verskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Naše tumačenje je da se tim zakonom pokušava oduzeti imovina SPC u Crnoj Gori i to u upravnim postupcima koji će trajati ne duže od 15 minuta rekao je izvor. Najavljena inicijativa DF-a će biti usmerena i na oblast pravosuđa, ali i na garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u državnim institucijama. Posebno u delu vraćanja nadležnosti Skupštini koja bi birala predsednika Vrhovnog suda, sve sudije, ali i specijalnog državnog tužioca kojeg bi predložio VDT - rečeno je iz ove stranke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija