• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.09.2019

17:30

VELIKO ČUDO U ŽIČI! PRONAĐENA SVETINJA KOJA JE BILA SKRIVENA 94 GODINE! Neverovatno otkriće u porti manastira!

Društvo

VELIKO ČUDO U ŽIČI! PRONAĐENA SVETINJA KOJA JE BILA SKRIVENA 94 GODINE! Neverovatno otkriće u porti manastira!

Podeli vest

Tokom radova na izgradnji platoa u manastiru Žiča pronađena je izgubljena mermerna ploča s natpisom o obnovi ovog manastira, a koja je prvi put bila otkrivena 1925. godine u manastirskoj porti

Zanimljivo je to da je reč o fragmentovanoj zagubljenoj ploči koja je poslužila kao podloga za popločavanje iz vremena vladike Nikolaja (Velimirovića).

Natpis govori o poslednjoj srednjovekovnoj obnovi Žiče, 1562. godine, u vreme mitropolita Zaharija. On je najverovatnije u zapuštenom manastiru obnovio monaške kelije, palatu u severozapadnom delu manastira i spoljnu pripratu Spasove crkve.

U susret obeležavanju velikog crkvenog i državnog jubileja, osam vekova od autokefalnosti srpske pravoslavne crkve, ministarstvo kulture Srbije predstavilo je danas u porti manastira Žiča ovo vredno otkriće, ali i projekte koji se i dalje odvijaju u manastiru.

Foto: Printscreen You Tube

Imajući u vidu sveukupan značaj manastira Žiča za nacionalnu istoriju, ministarstvo kulture je u jubilarnoj godini podržalo projekat radova na obnovi srpske carske lavre manastira Sveta Žiča, koji obuhvata istraživačke radove na fasadi manastirske crkve, parterno uređenje porte i projekte statičke sanacije najugroženijih pratećih građevina.

Foto: www.spc.rs

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas u Žiči da je u periodu od 2016. do 2019. godine za više projekata na manastiru, ministarstvo kulture izdvojilo oko 37 miliona dinara.

- U protekle dve decenije bilo je stvari koje su mogle pedantnije da se urade. Bilo je i eksperimenata sa malterom na spoljnoj strani manastira Žiča koji traje osam vekova. Ali, nema više starih majstora a ni materijala. Sitne greške koje se javljaju jesu pouka i iskustvo za ubuduće. U Srbiji imamo vrsne strucnjake iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a tu je i briga države koja će da se povećava - rekao je Vukosavljević.

Ministar kulture je napomenuo da u susret jubileju 800 godina autokefalnosti srpske crkve imaju čemu da se raduju, i napomenuo da se posebna briga vodi i o kulturnim spomenicima na KiM.

 

 

- Ministarstvo će podržavati i rekonstrukciju i obnovu srpskog blaga na Kosovu i Metohiji. Na stalnoj smo vezi sa organima Uneska i ostalima koji o tome odlučuju, jer taj deo teritorije nije pod našim punim suverenitetom. Uprkos tim otežanim okolnostima, ministarstvo kulture čini napore da se sve ono što je potrebno i uradi. Ne postoji cena i te situacije u kojima ćemo smanjiti brigu i pažnju prema našem identitetu - naglasio je Vukosavljević.

Profesor Mirko Kovačević kazao je da je manastir Žiča u svojoj istoriji doživeo sudbinu većine manastira u Srbiji, odnosno da je bio oštećen i u ruševinama. Osim statičke sanacije građevine koja je doživela da u svojoj istoriji ostane bez čak 60 odsto dela manastira i porte, prema rečima Kovačevića, bitan detalj predstavlja i fasada.

Foto: Printscreen You Tube

- Fasada je prvobitno bila crvene boje. Sveti Sava je boraveći na Svetoj Gori doneo crvenu boju kojom je većina manastira obojena. Žiča je ustvari bila malterisana crvenom bojom, odnosno malterom koji je bio te boje -  rekao je Kovaćević.

Foto: www.spc.rs

Monahinja Nektarija iz manastira Žiča rekla je danas da ima utisak da ministarstvo po prvi put ima celoviti uvid problema objekata koji se nalaze u porti manastira.

- Samo ministarstvo je iniciralo niz istraživačkih radova, što, čini mi se, do sada nije bio slučaj. Prvi put imamo ozbiljan pristup svim objektima koji se nalaze u porti - rekla je monahinja Nektarija.

Centralna proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti srpske pravoslavne crkve biće održana od 6. do 9. oktobra. Svečanost će početi 6. oktobra okupljanjem svih arhijereja i molitvenim proslavljanjem u manastiru Žiča, posle čega će program biti nastavljen u manastiru Studenica i u Kraljevu.

Arhijereji će 7. oktobra boraviti u duhovnom sedištu SPC - Pećkoj patrijaršiji, a svečana akademija biće održana 8. oktobra u Centru "Sava“ u Beogradu u 20 sati.

BONUS VIDEO: 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija