• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

02.10.2019

09:20

CRNE TAČKE ČESTO BLIZU KUĆE: Stručnjaci upozoravaju na opasnost na putevima

Društvo

CRNE TAČKE ČESTO BLIZU KUĆE: Stručnjaci upozoravaju na opasnost na putevima

Podeli vest

Broj poginulih na putevima u Srbiji se smanjuje, ali broj teško povređenih u saobraćaju je i dalje veoma visok, rečeno je u utorak na Kopaoniku, gde je počeo seminar "Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja". Prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojše Arsova, godišnje više od 3.000 osoba u saobraćajnim nezgodama zadobije teške telesne povrede.

Kako smanjiti broj poginulih i teško povređenih na putevima i kako finansirati ovu borbu, najvažnije su teme ovog skupa, koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP.

- Cilj svih naših akcija je smanjenje broja poginulih i povređenih na drumovima - kaže Arsov. - Prošle godine je poginulo ukupno 548 ljudi. Najveći broj tragičnih situacija beleži se na teretorijama naselja u kojima nastradali žive. To objašnjava značaj unapređenja sistema bezbednosti u lokalnim samoupravama - rekao je Arsov.

Sredstva koja se lokalnim samoupravama slivaju od naplaćenih saobraćajnih kazni nisu mala - trećina iznosa kazne ide "lokalu".

Tako su, navodi Arsov, 2017. godine opštine i gradovi inkasirali 11,5 miliona evra, prošle - 12,5 miliona, a do kraja avgusta 2019. - 10,8 miliona evra.

- Problem je iskorišćenost ovog novca, jer se realizuje svega trećina, dok se ostatak sredstava preliva u budžet za narednu godinu. To se iskazuje kao budžetski deficit, i na to su nas upozorili i predstavnici MMF - kazali su predstavnici Ministarstva finansija.

Statistički podaci o broju i uzrocima saobraćajnih nesreća koje prikuplja i proučava Agencija za bezbednost saobraćaja, kako je rečeno, dobar su putokaz gde treba usmeriti iskustvo i energiju kako bi se Srbija i u ovoj oblasti približila evropskoj praksi.

- Samo svi zajedno - državne institucije, organi lokalne samouprave i mediji - možemo uticati na smanjenje broja nesreća - rekla je, otvarajući skup, direktorka Agencije Jasmina Milošević.

CRNI JUL

JUL ove godine bio je tragičan - život je izgubilo čak 68 osoba, a lane u istom mesecu 42.

- Analizirali smo uzroke, mnogo toga uvideli, i ostaje nam da se pripremimo, koliko god možemo, da ovakve tragedije predupredimo - kaže Jasmina Milošević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija