• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2019

19:48

PENZIJE U SRBIJI KAO U ŠVAJCARSKOJ! Mali: Ovakva primena biće najpravednija i najbolja za naše najstarije sugrađane

Društvo

PENZIJE U SRBIJI KAO U ŠVAJCARSKOJ! Mali: Ovakva primena biće najpravednija i najbolja za naše najstarije sugrađane

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da će od 1. januara naredne godine početi da se primenjuje indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli", za koji je ocenio da je najbolji i najpravedniji model za nastarije sugrađane

- Ovo je najbolji i najpravedniji način, mozete videti to i po reakciji naših sugrađana - rekao je Mali tokom skupštinske rasprave.

Na dnevnom redu skupštine, pored izmena i dopuna budžeta za 2019. godinu, nalaze se i Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Predlog izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost.

Mali je kazao da je važno da postoji dovoljno novca u budžetu i da se teži ka tome da se za rast plata veže i rast penzija i da postoji fer i direktan odnos.

- Cilj nam je bio da povećanjem ne dovedemo u pitanje ekonomsku stabilnost. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku i vodimo računa o svakom dinaru - poručio je Mali.

On je precizirao da će plate zaposlenima u javnom sektoru biti povećane od 1. novembra i to u iznosu od osam do 15 odsto, a prosečno 9,6 odsto.

CRNO NA BELO Siniša Mali objavio sve svoje diplome

Prema njegovim rečima, medicinske sestre će dobiti najveće povećanje, 15 odsto.

- Namera nam je da zadržimo kvalitetan kadar u javnom sektoru, a kako bi građani Srbije imali kvalitetnije zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu... kao država se posebno borimo za ostanak medicinskih sestara i doktora u zemlji, tako da, osim povećanja plata, ulažemo i milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno pre svega u bolnice i kliničke centre - rekao je Mali.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, on je kazao da medicinske sestre treba da imaju najveće povećanje plata i naveo da je u poslednjih pet godina 12.000 medicinskih radnika našlo zaposlenje u zdravstvenom sistemu Srbije, tako da nisu tačne pojedine informacije da je došlo do smanjenja njihovog broja.

Poslanici vladajuće većine su na sednici Skupštine Srbije najavili da će podržati rebalans budžeta.

Oni su pohvalili to što će budžetski suficit biti usmeren na povećanje plata, pomoć penzionerima i kapitalne investicije.

Poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je država vraća građanima njihove pare.

On je pohvalio ministra finansija da dobro obavlja posao i da je postigao dobre rezultate.

Takođe se spomenuo i blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu i zapitao - gde još u svetu ima da se Rektorat bavi politikom -

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević takođe se osvrnuo na blokadu Rektorata i poručio ministru finansija da nastavi posvećeno da obavlja svoj posao, koji, kako kaže, daje rezultate.

Poslanik Stranke moderne Srbije Aleksandar Stevanović ukazao je da se naredni budžeti moraju usmeriti ka rastu i ka malim i srednjim domaćim preduzećima i da se mora više razmišljati o rasterećenju privrede.

Poslanik SDPS Ivan Bauer rekao je da će suficit biti upotrebljen za nešto dobro i korisno.

Naveo je i da su građani podneli najveći teret fiskalne konsolidacije i da su zaslužili da se to odrazi sada kroz rast plata i penzija.

Poslanici PUPS-a su ukazali na to da ne bi smelo da dođe do velikog raskoraka između prosečnih plata i penzija.

(VIDEO) PLATE U JAVNOM SEKTORU BIĆE VEĆE ZA VIŠE OD 12 ODSTO! Ministar Siniša Mali saopštio sjajnu vest!

Poslanik opozicione Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović rekao je da svaka stavka sa kojima se vlada ponosi ima svoju "tamnu stranu", počev od fiskalne stabilizacije do smanjenja nezaposlenosti, koje je, prema njegovom mišljenju, posledica masovnog odliva radne snage.

On je pitao šta je s platnim razredima i zašto se ponovo odlaže njihovo uvođenje, zaključivši da uvođenje reda ove vrste ne odgovara vlasti jer njihovi birači pripadaju manje obrazovanim slojevima, a i zbog toga što, kako kaže, ovako vlast ima diskreciono pravo da selektivno nagrađuje pojedine društvene grupe.

 

 

Vukadinović je podržao meru jednokartne pomoći penzionerima od 5.000 dinara bez obzira što je Fiskalni savet kritikovao tu meru, rekavši da su ukupna sredstva za tu svrhu od devet milijardi dinara ravna novcu koju je u rebalansu namenjen rešavanju problema s kreditima u švajcarskim francima, što se, kaže, moglo izbeći da je taj teret prebačen na banke kao u nekim drugim zemljama.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek pozdravio je što će suficit u ovogodišnjem budžetu biti iskorišćen za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Pek je rekao da je budžet uravnotežen, da su rashodi pod kontrolom i da je to tendencija koja u posednjih četri godine karakteriše finansijski sistem i budžet što je za pohvalu. 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko

pre 4 godine

Penzije, plate a kada ste spomenuli poljoprivredu? Poljoprivredni proizvodi svake godine jeftiniji a repromaterijal sve skuplji a zarade za golo preživljavanje nema. Država je sa prošlom vlašću pomagala seljaka sa po 14.000 din/ha i to do 100 ha a ova sada sa 4.000 din/ha i to do samo 20 ha i sad budi konkurentan na tržištu. Sela i seljaci vam propadaju.

Kalimero

pre 4 godine

Aha, to bi vi hteli, da kao kod DS država plaća subvencije "po hektaru" bio on posejan ili ne a vi lepo zemlju izdate pod najam pa još jednom zaradite a da niste ašov zaboli u zemlju? E pa neće moći, subvenciju treba platiti na isporučene proizvode i letinu skinutu sa zemlje. I nije istina da seljaci ne zrađuju lepo, živim na selu i svojim očima gledam kako svake godine kupuju nove mašine, ruše stare kuće i zidaju nove palate i svake godine kupuju nove džipove - ne kupuju više mečke nego samo džipove i to BMW i Audi, ne Ladu Niva da bi lakše otišli do njive.

Lazni Bot

pre 4 godine

Ima da nam presedne od Milki i Svajcarskog sira a jos ce ostati nesto para.

Vicenti

pre 4 godine

Ovo je samo fora evo ovako da objasnim da narod zna kao prvo sto se tice nezaposlenosti kao niska je jeste jer svi odose preko da rade a sta ustvari oni rade ostvaju matorce ovde i tj penzionere jer njima jogurt dovojan i tako.

Seljak

pre 4 godine

Kakve li su penzije poljoprivrednika u Svajcarskoj a kakve kod nas.?Samo pitam

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija