• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.10.2019

11:35

SAZNAĆEMO ŠTA NAM FALI! Počinje veliko nacionalno istraživanje o tome KOLIKO JE ZDRAVA SRBIJA!

Društvo

SAZNAĆEMO ŠTA NAM FALI! Počinje veliko nacionalno istraživanje o tome KOLIKO JE ZDRAVA SRBIJA!

Podeli vest

Republički zavod za statistiku u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i finansijsku podršku EU, sprovešće, u periodu od 6. oktobra do 30. decembra "Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine"

Reč je o nacionalnom istraživanju koje se, u skladu sa međunarodnim standardima, sprovodi svakih šest godina.

Glavni cilj istraživanja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od pet do 14 godina.

Istraživanjem se prikupljaju informacije o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju - prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

TO NAM TREBA! Pet načina da ublažite simptome gripa

Podaci koji se dobiju poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji.

Prikupljanje podataka na terenu obavljaće profesionalni timovi anketara.

Foto: Shutterstock

Tokom sprovođenja istraživanja obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica, a građani će od zdravstvenog radnika - člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju.

Svi podaci prikupljeni u Istraživanju, u skladu sa odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, predstavljaju službenu tajnu i objavljuju se isključivo u zbirnom (agregiranom) obliku.

PAO U PSIHOZU ZBOG BREGZITA! Mentalno zdravlje pacijenta pogoršalo se jer je bio ZABRINUT ZBOG POLITIČKE SITUACIJE U VELIKOJ BRITANIJI!

Takođe, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, svi podaci će biti prikupljani isključivo uz pisanu saglasnost ispitanika, navodi se u saospstenju Republickcog zavoda za statistiku.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3, 6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sferama civilne zaštite, zaštite od poplava i pomoći poplavljenim područjima, za obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Srbije.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nnn

pre 4 godine

Taj novac je trebalo upotrebiti za nove aparate i opremu u citavoj Srbiji u bolnicama i domovima zdravlja a ankete nisu potrebne jer je to nepoznanica samo onima koji ne zele da priznaju da nam je zdravstvo u haosu!!!!. Nikad bolesniji narod.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija