• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

10.10.2019

08:25

DEVOJČICE IZ SRBIJE POLUDELE ZA BIZARNIM trendom pumpanja usta! Zbog instant lepote PROLAZE PAKAO

Društvo

DEVOJČICE IZ SRBIJE POLUDELE ZA BIZARNIM trendom pumpanja usta! Zbog instant lepote PROLAZE PAKAO

Podeli vest

Mlade devojke od 15 do 25 godina koriste bizarni trend da povećaju usne. To čine tako što podviju gornju usnu i lepkom je pričvrste za nos. Ovo "ulepšavanje" izaziva opekotine, alergije, trovanje...

Novi bizarni i opasni svetski trend postao je popularan među devojčicama u Srbiji. Verovali ili ne, mlade devojke od 15 do 25 godina "pumpaju" usta superlepkom kako bi im izgledala punija!

To čine tako što podviju gornju usnu i lepkom je pričvrste za nos. Time za svega par minuta, kako kažu tinejdžerke, naprave usne koje su napućene!
 

Lepak je otrov

Lepak je sam po sebi štetan i nije namenjen za telo, za ljudsku upotrebu, već za drvo, papir, gumu, i slično
Gorana Isailović, dermatolog


Prema rečima stručnjaka, o posledicama ovakvog "ulepšavanja" suvišno je i govoriti. Korišćenje superlepka u ovakve svrhe može da izazove niz zdravstvenih problema, od opekotina, preko gušenja i alergija, do teškog trovanja.

Sve za lepotu?!

Jedna od devojčica koja je probala ovaj svetski trend, Andriana Ž. (17) iz Beograda, priča nam kako je napravila veća usta bez silikona.


- Gledala sam razne devojčice na Jutjubu kako to rade i učinilo mi se da je brzo i jednostavno. Naravno da mi roditelji ne daju da kod lekara uvećam usne, pa sam pribegla ovom triku. Namazala sam lepak iznad gornje usne, sačekala par sekundi, i gornju usnu blago podigla i zalepila. Efekat je bio neverovatan. Međutim, muke su nastale posle, kada je usna počela da se odlepljuje. Počelo je prvo da me svrbi, pa peče, a kad je lepak skroz popustio, imala sam rane i na nosu i na usni... mislim da više neću ovo ponoviti - kaže Andriana.

Foto: Informer DN

Dermatolog dr Gorana Isailović upozorava da je korišćenje lepka za povećavanje usana jeziv trend, koji može imati kobne posledice, opasne po život!


- Ovo je strašno i deca moraju hitno da prestanu to da rade! Kao prvo, lepak je sam po sebi štetan i nije namenjen za telo, za ljudsku upotrebu, već za drvo, papir, gumu i slično. Pun je štetnih materija, toksina, alergena. Pa zamislite koliko je to štetno kada se nanese na kožu, i još se za njega prilepi gornja usna. Strašno i veoma opasno - naglašava dr Isailović i napominje:


- Dovoljno je i dve kapi da se stave na kožu ili da uđe u nos i može biti ozbiljnih posledica. Osim alergija i crvenila, na mestima gde se stavi lepak može da pukne koža, da se napravi otvorena rana ili opekotina. Pored toga, kada stavite lepak direktno ispod nosa, može doći i do trovanja jer je isto kao i drogiranje lepkom. Od ispiranja otrova koji se nalaze u lepku mogu se oštetiti oči ili disajni putevi.

Milivojević: Devojčice imitiraju svoje idole

Psihoterapeut Zoran Milivojević objašnjava za Informer da uzrok ovog trenda, koji je stigao i u Srbiju, leži u potrebi za veštačkom lepotom i težnjom da današnje devojke budu kao poznate ličnosti.

- Baš poražavajuća situacija! Nažalost, danas sve ima drugačije razmere i iskrivljene vrednosti u društvu. Devojčice, pa čak i devojke starije od 25 godina, teže da sve budu iste. Da imaju velike usne, grudi, idu u solarijum, čak se i slično oblače... Baš kao zvezde sa TV ekrana i internet portala. Zato imamo ovakve situacije i razne dečije ideje, koje sa sobom nose i velike posledice, a da deca toga nisu ni svesna - priča Milivojević i savetuje roditelje da više povedu računa šta deca rade na internetu, šta u slobodno vreme, i da im ukažu na sve štetne stvari u životu.

Foto: Informer DN

Opasno po zdravlje
Profesor hemije Petar Pfendt ističe da su lepkovi veoma štetnog sastava i nisu dermatološki ispitani da bi se koristili kao kozmetika.


- Lepak bilo koje vrste prepun je hemijskih jedinjenja, rastvarača, polimera, toksina... Prilikom nanosa on bubri, ulazi u kožu i nije ni čudo što tako brzo lepi usne, i što one postaju sve veće. Međutim, zbog njegovog hemijskog sastava devojčice imaju zalepljene usne, dok se on ne apsorbuje, ali onda i ulazi duboko u krvotok. Što znači da će svi ti štetni toksini ući u organizam i ostaviti posledice. Zaista, ovo je mnogo opasno i devojčice moraju da shvate opasnost koja vreba iz ovog lošeg trenda - priča Pfendt.


Prema njegovim rečima, koliko su ove lepljive materije opasne, potvrđuje i upozorenje na samim pakovanjima.
- Da je lepak bilo koje vrste štetan, jasno govori i deklaracija, na kojoj piše da treba čuvati van domašaja dece, da izaziva iritacije oka, kože, respiratornih organa... Još opasnije je udisanje te pare, kada se stavi ispod nosa na kožu - navodi naš sagovornik.

"Pumpaju" usne i čašicom za rakiju

Pored ovog bizarnog trenda, današnje tinejdžerke do veštačke lepote dolaze i na razne druge načine, pa se tako hvale da pre šminkanja usne povećavaju i vakuumom pomoću rakijske čaše. Stave krug čašice na obe usne i uvuku vazduh koliko mogu, a onda naglo bukvalno iščupaju čašu sa usana. Efekat je odmah vidljiv, ali posledice, poput pucanja kapilara, modrica i podliva, i te kako su moguće.

Šta može izazvati lepljenje usana?


* iritaciju kože
* iritaciju oka
* probleme sa disajnim putevima
* alergije
* opekotine
* trovanje organizma
* slepilo









 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija