• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: promo

10.10.2019

12:58

"Dunav osiguranje" steklo poverenje nosilaca poljoprirednih gazdinstava

Društvo

"Dunav osiguranje" steklo poverenje nosilaca poljoprirednih gazdinstava

Podeli vest

Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je 8. oktobra u Srpcu jedanaestu edukativnu radionicu na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine, a predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja

Direktor filijale "Dunav osiguranja" u Banjaluci Mlađen Macanović rekao je da je ta kompanija jedan od lidera u osiguranju useva i plodova na području koje pokriva filijala Kompanije u Republici Srpskoj.

"Na području filijale Banjaluka, Kompanija "Dunav" osigurava više od 215 hektara, što je potvrda da smo stekli poverenje nosilaca poljoprivrednih gazdinstava", rekao je Macanović i predstavio ponudu Kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede, to jest povrća i plodova, kao i osiguranje životinja i imovine.

Foto: Promo

Prema njegovim rečima, iz bogate ponude usluga "Dunav osiguranja" za osiguranike u Banjaluci i okolini izdvajaju se osiguranje useva i plodova – ratarskih i povrtarskih kultura, a naročito osiguranje jabuke kao voćarske kulture, odnosno pšenice, soje, kukuruza, krompira, kupusa kao useva čija je proizvodnja na tom području u porastu.

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture, u zavisnosti od vrste kulture i prosečnog  prinosa po hektaru, kreće se od 56,35 konvertibilnih maraka (KM) po hektaru za kukuruz i 45,50 KM za pšenicu. Što se tiče osiguranja voćarskih kultura, može se izdvojiti ponuda za osiguranje jabuka i šljiva s premijom od 1.280 KM za 2.000 stabala po hektaru i osiguranje krušaka s premijom od 2.846 KM za 2.000 stabala na 1,6 hektara površine.

Foto: Promo

"Ima prostora za snižavanje premije ako bi se osiguranje u poljoprivredi omasovilo“, istakao je Macanović i naveo da je oko šest odsto poljoprivrednih površina u RS osigurano,  da je to veoma malo, a da su elementarne nepogode u periodu vegetacije sve češće.

On je istakao da je  Filijala Banjaluka "Dunav osiguranja" u poslednje tri godine isplatila više od 84.900 KM na ime štete osiguranicima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom (usevi i plodovi).

"Posle katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku 2014. godine, poseban značaj dobilo je osiguranje imovine, i to kako stambenih objekata i stvari domaćinstva tako i poljoprivrednih građevinskih objekata, mehanizacije i zaliha proizvoda u njima", rekao je on.

"Dunav osiguranje" je kreiralo novu uslugu za osiguranje imovine fizičkih lica, popularno nazvanu "čuvar kuće", podsetio je Macanović i dodao da za prosečno domaćinstvo sa uključenim rizikom od poplave, ali i svim ostalim rizicima, mjesečna premija iznosi oko šest KM.

Foto: Promo

Radionici su, prisustvovali poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Gradiška, Laktaši, Topola, Srbac, čiji je zajednički stav sledeći:

"Uglavnom sejemo pšenicu i kukuruz, a imamo i plastenike. Po zakonu smo obavezi da osiguramo zemljište, a odabrali smo "Dunav osiguranje" jer nudi najbolje uslove".

Direktor Filijale "Dunav osiguranje" Banjaluka Mlađen Macanovic poručio je poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju svoje useve ukoliko imaju mogućnosti, jer je to, kako je rekao, korisno jer je siguran poljoprivrednik samo osiguran poljoprivrednik.

Foto: Promo

Takođe je naveo da Ministarstvo poljoprivrede osigurava, odnosno subvencioniše visinu premije za osiguranje useva do 50 procenata.

"Mi želimo da dodatno pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima tako što ćemo u pravilnik o podsticajima za 2020. godinu uvrstiti sredstva za sufinansiranje osiguranja, odnosno površina od elementarnih nepogoda u procentu do 20 odsto," kazao je Macanović i dodao da će ta pomoć dati vetar u leđa poljoprivrednim proizvođačima, kako bi i dalje ostali  na svojoj zemlji i obrađivali je.

Foto: Promo

"Procenat osiguranja na  prostoru koje pokriva Filijala Banjaluka vrlo je nizak, a  mi želimo  da edukacijama poput ove današnje, koja je veoma značajna,  povećamo taj procenat kako bi poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj bili sigurni u svoje prihode", zaključio je direktor Macanović.

Agronom i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Predrag Smilјanić iz Laktaša koji ima veće površine pod jabukom i kruškom sugerisao je učesnicima adionice da svoju polјoprivrednu proizvodnju osiguraju, jer kada nastupi štetni događaj bolјe je imati išta nego ništa. On je pojasnio da se osiguranjem ne može ostvariti zarada, ali se može ostvaiti naknada za umanjenje štete koja će poslužiti za obnavljanje proizvodnje u idućoj godini, te da je njegovo iskustvo pozitivno kada je u pitanju "Dunav osiguranje".

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija