• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

15.10.2019

16:30

AFERA PLAGIJAT TRESE EKONOMSKI FAKULTET! Profesorka ukrala rad pokojnog kolege, bruku otkrio student

Društvo

AFERA PLAGIJAT TRESE EKONOMSKI FAKULTET! Profesorka ukrala rad pokojnog kolege, bruku otkrio student

Podeli vest

Ekonomski fakultet u Beogradu trese ozbiljna afera! Profesorka Danica Popović osumnjičena je za plagiranje i zloupotrebu autorskih prava, zbog čega je protiv nje je pokrenut postupak pred Etičkom komisijom ovog fakulteta. Istim postupkom obuhvaćena je i njena asistentkinja Jelena Rašković

Njima se na teret stavlja da su prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika za međunarodnu ekonomiju grubo zloupotrebile i plagirale prevod prof. dr Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018.

Naime, Etička komisija utvrdila je da se do prošle godine u okviru predmeta Međunarodna ekonomija koristio prevod istoimenog udžbenika autora Dominika Salvatorea, u čijem predgovoru je bilo navedeno da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a narednih 10 Popovićeva.

Dvoje profesora su i redaktori udžbenika. Međutim, početkom godine je objavljeno dopunjeno izdanje istog udžbenika, iz kog je izbačen Babić kao prevodilac i redaktor. Izostao je predgovor prevodioca, pa nedostaje informacija o tome koje su to delove prevele Popovićeva i Raškovićeva. Sve to ukazuje da je došlo do grube zloupotrebe prevoda preminulog Babića, što je okarakterisano kao plagijat.

Zahtev za utvrđivanje plagijata podneo je student Aleksandar Jakšić, koji ima prosečnu ocenu 10 na master studijama. Etička komisija utvrdila je da je Jakšićev zahtev uredan i potpun, pa je tražila izjašnjenje od profesorke i asistenta. Pošto su njihove izjave bile nedovoljno argumentovane, dok je Jakšić dostavio čvrste i utemeljene dokaze, komisija je pozvala Nastavno-naučno veće da pokrene postupak za utvrđivanje plagijata i zloupotrebe autorskih prava protiv profesorke i njenog asistenta.

Jakšić kaže da su svi zaposleni na fakultetu bili upoznati s postupkom Popovićeve i zaprepašćeni tim. Ali, da ne bi ostalo samo na tome, on je uporedio oba udžbenika, nakon čega je predao zahtev za utvrđivanje plagijata.

- Ako imate u vidu činjenicu da se radi o gotovo identičnim udžbenicima - u većini slučajeva promenjen je samo redosled reči u rečenici i korišćeni su sinonimi, npr. međunarodna trgovina - međunarodna razmena, pri čemu je u nekim delovima udžbenika preklapanje između 60 i 70 odsto - očekujem da će fakultet izreći najstrožu kaznu, kao jedinu moguću, za gospođu Popović, a to je "javna osuda" i udaljavanje s fakulteta - navodi Jakšić.

Popovićeva nije bila raspoložena da komentariše kako je iz udžbenika "nestao" kolega Babić.

- Jedino gore od plagijata je lažna optužba za plagijat - kazala je ona za Kurir.

Student koji je sve otkrio najbolji u generaciji, prosek 10

Aleksandar Jakšić se, kao najbolji student u svojoj generaciji, nakon završene prve godine studija na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prebacio na Ekonomski fakultet u Beogradu, gde je diplomirao s prosečnom ocenom 9,12. Sve ispite na master studijama položio je sa ocenom 10. On je od 2014. angažovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, u okviru Centra za saradnju s privredom. Posredovao je, zajedno s kolegama, u zapošljavanju više od 2.000 studenata Ekonomskog fakulteta i uspostavljanju saradnje s više od 500 kompanija. Član je Saveta za omladinsko preduzetništvo Privredne komore Srbije.

 

Jakšić otkriva da su, nakon što je otkrio aferu, pokušali da ga diskredituju, pa i lažnim optužbama da je na tribini, kako kaže, Popovićevu optužio da "prodaje ispite u kabinetu" ili da je "simulirao stavljanje novca u džep". Međutim, optužbe su pale u vodu nakon što je prikazan snimak sa te tribine.

- Pokušali su da me zaplaše besmislenim zahtevom gospođe Danice Popović da budem udaljen s fakulteta i da mi se zabrani dalje studiranje. Smatram da je krajnji cilj bio da se unapred obesmisli ovaj proces, jer on najbolje govori o moralu i "akademskoj čestitosti" gospođe Danice Popović - kaže Jakšić.

DEKAN BORIČIĆ: Čekamo stav stručne komisije

Foto: ekof.bg.ac.rs

 

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić nije želeo da komentariše ovaj slučaj, kao ni to koliko bi sve ovo moglo da naruši kredibilitet te ustanove:

- Očekujem da Nacionalni savet za visoko obrazovanje delegira člana u stručnu komisiju koja treba da preispita navode iz prijave za plagijat i zloupotrebu autorskih prava protiv Danice Popović. Komisija će dati mišljenje, faktičke podatke - rekao je on.

Ivan Vujačić, predsednik Etičke komisije na Ekonomskom fakultetu, kaže da je ovaj slučaj u proceduri:

- Nemam više ništa s tim. To je sada u nadležnosti nezavisne stručne komisije, koja bi trebalo da iznese svoje mišljenje i nama dostavi rezultate rada.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Profesori,nastavnici,učitelji,vaspitači,kuda plovi ovaj okrnjeni brod,narode.

Dragan

pre 4 godine

Sve doktori do mojega? Baš me interesuje da li će profesorka Popović tužiti "INFORMER" zbog navodnog iznošenja neistine u javnost?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija