• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

16.10.2019

23:30

CRNA STATISTIKA!  VOŽNJA NA DVA TOČKA DUPLO OPASNIJA NEGO KOLIMA! Poginulo 664 motocikliste za 10 godina, a povređeno 18.800

Društvo

CRNA STATISTIKA! VOŽNJA NA DVA TOČKA DUPLO OPASNIJA NEGO KOLIMA! Poginulo 664 motocikliste za 10 godina, a povređeno 18.800

Podeli vest

Od početka godine na srpskim putevima poginulo je 38 motociklista * Razlozi za to su mnogobrojni, od prebrze vožnje, nenošenja kacige, preticanja na autoputu, pa sve do rupa ili kamenja na putevima

Od početka godine u Srbiji je poginulo 38 motociklista, a u poslednjih deset godina na motorima su život izgubile čak 664 osobe, dok je 18.800 povređeno, upozoravaju stručnjaci! Prema njihovim rečima, rizik da se pogine na motoru u današnje vreme je čak 50 puta veći nego u automobilu.

Razlozi za ovoliku smrtnost motociklista na srpskim drumovima brojni su, a kao najčešći se navode prebrza vožnja, nepoznavanje procedura i tehnika vožnje, ali i loši putevi koji nisu prilagođeni vozačima motora.

Bolja obuka

Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista (ABM) Vladimir Jevtić kaže da se pod hitno moraju pojačati mere kontrole motociklista, naročito zaštitne opreme, koja je obavezna, ali i organizovati besplatni treninzi sigurne vožnje.
- Ne možemo da dozvolimo da 38 uglavnom mladih ljudi izgubi život za devet meseci samo u saobraćajnim nesrećama motociklista. A svi oni stradaju uglavnom zbog loših puteva i neznanja. Nije tačno da je neprilagođena brzina glavni uzrok smrtnosti naših motociklista, već je to neobrazovanje motociklista, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Čak 90 odsto vozača motora i mopeda koji su dobili dozvole za upravljanje njima u srpskim auto-školama ne zna kako u kriznim situacijama da koristi kvačilo, kočnicu ili kako pravilno da sedi na motoru. Svima njima se priča da kaciga glavu čuva, ali ih niko ne uči kako i čime da štite i ostale delove tela, pogotovu noge, koje im najčešće i stradaju u saobraćajkama - priča Vladimir Jevtić, pozivajući motocikliste da danas u 11 sati dođu na besplatni trening sigurne vožnje na Adi Huji.

On navodi da malo motociklista u Srbiji zna da imaju svega tri sekunde da reaguju u slučaju opasnosti na putu.
- Prosto, nisu naučeni kako da izbegnu sudar, kakav položaj tela da zauzmu da zaštite sebe, kako da manevrišu motorom u kriznim situacijama. Sa druge strane, ni naši putevi nisu prilagođeni motociklistima. Nemamo adekvatne bankine, putevi su nam neravni... - kaže on.

Foto: Tanjug

Opasnost na putu

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da ističe da u vožnji motorom i najmanja greška može imati koban ishod. On napominje da se kod nas obuka motociklista zasniva na upoznavanju sa saobraćajnim propisima, a ne na stvarnim rizicima i situacijama koje ih čekaju kada izađu na puteve.
- Najviše motociklista strada zbog brze vožnje i preticanja sa desne strane, ali i zato što ne zakopčavaju ili uopšte ne nose kacigu. Sa druge strane, kod nas su putevi prava smrt za motocikliste.Neravan kolovoz i razne prljavštine, poput prašine, kamenčića i rizli, ne utiču na vožnju automobilom, ali i te kako utiču na motocikliste. Kada auto naleti na rupu na putu, jedino što može da mu se desi jeste da mu strada felna. Ali kad motocikl upadne ili zakači rupu, to vozača može da košta života. Takođe, važno je spomenuti da je farba kojom se crtaju oznake na putevima klizava, što može biti pogubno u danima kada pada kiša, pa treba biti jako oprezan. Auto će se malo zaneti kad pređe preko toga, ali za motor je to jako opasno kao da je auto naleteo na led sa letnjim gumama - objašnjava Okanović.

PIJANI VOZAČ MONSTRUM IZ LOZNICE! Vratio se na mesto na kojem je ubio Damjana i pitao: ŠTA SE DESILO?!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija