• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kraljevski red vitezova

17.10.2019

15:08

(VIDEO/FOTO) VLADIMIRU PUTINU MAČ KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA: U Palati Srbija održana svečanost "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srpski"

Društvo

(VIDEO/FOTO) VLADIMIRU PUTINU MAČ KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA: U Palati Srbija održana svečanost "Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srpski"

Podeli vest

Kraljevski Red Vitezova je ove godine priredio 4. po redu dodelu mača ,,Zlatni Vitez - Sveti Stefan Despot srpski’’ u elitnom zdanju predsedništva Srbije - Palati Srbija

Čast da uruči mačeve i povelje ove godine je imao Nj.K.V. Princ Đorđe Karađorđević, koji je jedan od osnivača Kraljevskog Reda Vitezova i jedan od pokrovitelja ovog događaja.

Program su vodili Miša Ćirić, i Hadži Zoran Mrđenović, predsednik Kraljevskog  reda vitezova i direktor Vitez Festa.

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Na događaju su dodeljena tri prestižna mača: prof. dr. Slavenku Terziću koji je, osim što je priznat u naučnim krugovima, bio dugogodišnji ambasador Srbije u Rusiji, Elektroprivredi Srbije za podršku Kraljevskom Redu Vitezova.

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Treći mač i glavnu nagradu «Zlatni Vitez», dodeljen je planetarnom vitezu, predsedniku Rusije Vladimiru Vladimiroviču Putinu. U njegovo ime, visoko priznanje je preuzeo 1. savetnik ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandar Komanihin. 

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Osim mačeva, saradnicima i prijateljima dodeljene su povelje Viteza kulture i umetnosti u znak zahvalnosti i podrške za doprinos VITEZ FESTU ali i ostalim aktivnostima Kraljevskog Reda Vitezova. 

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

 Povelje su dobili brojni mediji, gradske i državne ustanove ali i umetnici i viteške organizacije koji su nastupali na ovogodišnjem festivalu.

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Među dobitnicima su novinar RTS Jovan Memedović  i Radio Beograda Dragana Veljković, operski pevač Slavko Nikolić,  legendarni trio «Lutajuća srca», orkestar Jovana Maljokovića, KUD Koturović, instrumentalista Miloš Nikolić, Džez ansambl Nika, profesori Milan Lazić, Nebojša Porčić, Jelena Kunarac, Miloš Ivanović, pisac Veselin Gatalo, vidar Rade Antić, dramski umetnik Gorica Popović, prizrenski umetnik filigranista Siniša Cvetković,  Beogradski hipodrom, Beogradska tvrđava, Versko dobrotvorno starateljstvo, preduzeće Lasta, Jugoslovenska kinoteka, MOD, MUP, vitezovi iz Rusije, Belorusije, Poljske, Češke, i mnogi drugi. 

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Pored dodele priznanja priređen je i umetnički program. Ansambl ,,Renesans” je muzikom iz slavnih srednjevekovnih vremena Nemanjića dočekivao goste na centralnom mestu Palate Srbija sa Nj.K.V.Princom Đorđem Karađorđevićem.

Foto: Saša Pejašinović/Kraljevski red vitezova

 

Vrhunski program je nastavljen u Palati u toku gala večeri izvedbama umetnika, dueta «Krin», muzičkog sastava «Fenečki biseri», Novosadskog hora prosvetnih radnika, KUD-a Koturović, studija glume «Gamajun», dečijeg crkvenog hora «Orlić».

 

Mač i titula Zlatnog viteza čuvaru opšte pravde i viteštva Vladimiru Putinu

Tradicionalno Kraljevski Red Vitezova svake godine organizuje u Starom dvoru i Palati Srbija u
Beogradu, svečanu ceremoniju uručivanja viteških mačeva zaslužnim institucijama i ličnostima, kao i dodelu viteških povelja učesnicima Vitez Fest-a, festivala viteške kulture na beogradskoj tvrđavi.

Svaki put, glavna nagrada «ZLATNI VITEZ, Sveti Stefan Despot srpski» se uručuje nominovanoj svetskoj ličnosti, dostojne titule «Zlatni Vitez». 2016. godine je tu titulu prvi dobio svetski poznati srpski teniser i blagotvoritelj Novak Đoković. 2017.godine, izvesni holivudski glumac, reditelj, i blagotvoritelj Stiven Sigal. 2018. mač je uručen francuskom humanitarcu – Arno Gujonu,  koji više od 10 godina pomaže srpski narod na Kosovu i Metohiji velikim donacijama.

Foto: KRV/Saša Pejašinović

 

A 14.oktobra ove 2019.godine, na prazniku Pokrova Presvete Bogorodice, u Palati Srbija, prestižni mač uručen je predsedniku Ruske Federacije, G:Vladimiru Vladimiroviču Putinu, koji se u Srbiji smatra jednim od najvećih svetskih vitezova današnjice, čuvara opšte pravde i viteštva.

Mač, koji je ručno kovan za tu priliku je replika srednjevekovnog jedno i po ručnog srpskog mača Svetog Despota Stefana Lazarevića, sa izgraviranom ornamentikom na oštrici, kožnoj ručki i fotroli.

Taj mač je najlepša i najozbiljnija istorijska rekonstrukcija svetski priznatog «srpskog» mača ikada rađena u Srbiji do danas.

U vreme kada su duhovne, kulturne i civilizacijske vrednosti u Srbiji i svetu na jako
niskom nivou, ovim potezom oplemenjujemo, ali i obrazujemo našu i svetsku javnost-kaže Zoran Mrđenović predsednik Kraljevskog reda vitezova. 

 

(VIDEO) VREME VITEZOVA NIKAD NEĆE PROĆI: Kraljevski red tradicionalno oživeo vitešku bajku na Beogradskoj tvrđavi, ALI OVE GODINE KAO NIKAD PRE!

(FOTO) KRALJEVSKI RED VITEZOVA ODAO PRIZNANJA: Stiven Sigal postao Zlatni Vitez!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija