• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

20.10.2019

11:15

Prvi put u Srbiji - interaktivni 3D ikonostasi! Vojvođanska banka nastavlja saradnju sa Galerijom Matice srpske

Društvo

Prvi put u Srbiji - interaktivni 3D ikonostasi! Vojvođanska banka nastavlja saradnju sa Galerijom Matice srpske

Podeli vest

Zahvaljujući primeni savremene tehnologije, posetioci izložbe „Kračun“ koja je otvorena u Galeriji Matice srpske, imaće priliku da interaktivno iskuse barokno slikarstvo XVIII veka

Do sada neviđena, jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna biće deo izložbe i moći će da se pogleda do kraja februara 2020. godine, zahvaljujući podršci i donaciji Vojvođanske banke.

"Ponosni smo na kontinuiranu saradnju sa Galerijom Matice srpske, a posebno na ovaj jedinstveni projekat koji prvi put na inovativan i multimedijalan način predstavlja javnosti najreprezentativniji deo bogatog slikarskog opusa Teodora Kračuna – ikonostase Saborne crkve iz Sremskih Karlovaca i crkve iz Sremske Mitrovice. Uvek ćemo podržavati upotrebu moderne tehnologije u cilju prezentacije i čuvanja neprocenjivih kulturnih dobara i negovanja domaće baštine. Ovim projektom održavamo znamenitosti živim i dostupnim za širu društvenu zajednicu što je najveća vrednost ovakvih projekata", izjavila je Milena Mićanović, direktorka marketinga i PR-a Vojvođanske banke.

Foto: Vojvođanska banka


"Izložbom Kračun Galerija Matice srpske predstavlja likovno stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara XVIII veka, Teodora Kračuna, kroz izbor njegovih najznačajnijih dela iz muzejskih kolekcija i iz Srpske pravoslavne crkve. Posebnu vrednost izložbe predstavljaju i dve celine zasnovane na naučno-istraživačkom radu, koje donose priču o konzervatorsko-restauratorskim ispitivanjima i postupcima na Kračunovim ikonama, kao i upotrebu savremenih tehnologija u prezentovanju njegovog slikarskog rada. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva", izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija i Srpske pravoslavne crkve deo je izložbe „Kračun“. Ikonostasi koji su predstavljeni u novom digitalnom formatu nalaze se u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici i predstavljaju njegova najzrelija umetnička ostvarenja. 
Koncept izložbe zasnovan je na istraživačkom radu prof. dr Miroslava Timotijevića i njegovom proučavanju Kračunovog života i umetničkog stvaralaštva, a autor je dr Vladimir Simić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ljubitelji umetnosti će izložbu moći da pogledaju u Galeriji Matice srpske u periodu od 19. oktobra 2019. do 23. februara. 2020.

Foto: Vojvođanska banka

Priređena u okviru stalne postavke srpske umetnosti XVIII veka, izložba u Galeriji Matice srpske otkriva umetnika Teodora Kračuna na nov način i približava njegov život i delo savremenom posmatraču. Od prethodne velike izložbe posvećene stvaralaštvu ovog slikara prošlo je gotovo pola veka. Njegova dela danas se nalaze u brojnim crkvama, manastirima i crkvenim riznicama, kao što su ikonostasi i celivajuće ikone u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, crkvi Rođenja Bogorodice u Sremskoj Kamenici, crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici, crkvi Svetog Georgija u Somboru, u crkvama manastira Beočina, Novog Hopova, Jaska, parohijskim crkvama u Neštinu, Suseku, Starom Slankamenu, i u Riznici Eparhije sremske u Sremskim Karlovcima. Takođe, znatan broj Kračunovih dela nalazi se u muzejskim kolekcijama.
U cilju stvaranja interaktivnih ikonostasa korišćene su savremene tehnologije za 3D rekonstrukciju i 3D virtuelnu prezentaciju objekata arhitektonskog i kulturnog nasleđa. Realistična 3D prezentacija pruža inovativan način prikaza ikonostasa kao monumentalnog elementa sa svojom raskošnom drvorezbarskom dekoracijom, ali i kao celine sastavljene od pojedinačnih umetničkih dela. Kako bi se posetiocima omogućilo sagledavanje ikonostasa iz različitih uglova, kroz više slojeva  sa mnoštvom detalja, kreirana su dva tipa virtuelne prezentacije. Interaktivna prezentacija ikonostasa koja omogućava detaljniji prikaz pojedinačnih ikona uz prateće informacije o delu predstavljena je uz pomoć tačskrin (touchscreen) ekrana. Uz pomoć tableta dostupna je i aplikacija virtuelne starnosti (augmented reality) koja omogućava vizuelizaciju 3D modela ikonostasa u proširenoj realnosti. 

Ovaj multimedijalni segment izložbe realizovan je u saradnji sa Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Centrom za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zahvaljujući Vojvođanskoj banci i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija