• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2019

11:23

ENIGMA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA! Evo kako je iz našeg NAJVREDNIJEG RUKOPISA ISTRGNUT PERGAMENT, zašto je proputovao pola sveta i na kraju ZAVRŠIO U RUSIJI! (FOTO/VIDEO)

Društvo

ENIGMA MIROSLAVLJEVOG JEVANĐELJA! Evo kako je iz našeg NAJVREDNIJEG RUKOPISA ISTRGNUT PERGAMENT, zašto je proputovao pola sveta i na kraju ZAVRŠIO U RUSIJI! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Nakon posete Dmitrija Medvedeva i potpisanog sporazuma Srbije i Rusije, posle gotovo dva veka u našu zemlju biće krajem godine vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ilustrovanog ćiriličnog rukopisa

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku i jedan od najvrednijih primera rukopisne građe, trenutno se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a istrgnuti pergament, koji će biti vraćen, u biblioteci u Sankt Petersburgu.

Zauzvrat Srbija će Rusiji, na osnovu sporazuma o primopredaji, vratiti sedam slika Nikolaja Reriha, koje su dospele ovde između dva svetska rata, s obzirom da se naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom ovog slikara, mislioca i kao filozofa.

Ovaj vredni dokument srpske kulturne baštine pisan je osamdesetih godina 12. veka za Miroslava, kneza Humskog, sina Zavidinog, a brata Stefana Nemanje, o čemu svedoči zapis na poslednjem listu jevanđelja.

Miroslavljevo jevanđelje napisano je na staroslovenskom jeziku. U pitanju je bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja. Tekst je pisan perom na pergamentu u dve kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, koje su zatim bojene četkicom i ukrašene zlatom. Ima 181 list, a na zadnjem listu spominje se dijak Gligorije, koji je bio pisar ovoga svetog jevanđelja.

A kako je pergament, istrgnut iz dokumenta iz Miroslavljevog jevanđelja dospeo do Rusije, gde je čuvan sa velikom brigom?

Arhimandrit Porfirije, koji je kasnije bio episkop Uspenski, inače izuzetan naučnik, 166. list Miroslavljevog jevanđelja doneo je iz manastira Hilandar, u kome je boravio 1845. i 1846. godine, u vreme kada niko nije znao za taj rukopis. Ali, misterija je da li ga je dobio na poklon ili krišom uzeo...

Svoju zbrku, gde je bio i 166. list, koji, uprkos značaju, nikada nije bio spojen sa svojom celinom, prvi put je predstavio na izložbi u Kijevu 1874. godine, kada je ta strana, koju su nazivali "peterburški list", izazvala ogromno interesovanje.

Pred kraj života, 1883. godine, episkop Porfirije prodao je čitavu kolekciju velikoj dvorskoj biblioteci, a list je bio izuzetno čuvan. 

Stranica broj 166, na kojoj je napisano čitanje za 7, odnosno 20. januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, samo je jedanput, za dva veka, bila u Srbiji. Tokom proleća 2015. godine bila je izložen u Vukovom i Dositejevom muzeju u Beogradu.

O povratku čuvenog 166. lista u Srbiju pregovarano je još dok je predsednik države bio Tomislav Nikolić, kada se on u Moskvi sastao sa Vladimirom Putinom u Moskvi. Tada je plan bio da Srbija zauzvrat, Rusiji vrati ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka, koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu. 

Međutim, u Srbiju nikada nije stigao orginalni deo Jevanđelja, već samo kopija, koja je, takođe, izložena u Narodnom muzeju Srbije.

Pored "izgubljene" stranice, ništa neobičnije putešestvije nije imalo ni preostalih 180 listova Miroslavljevog jevanđelja, koje je upisano i u Uneskovu knjigu. Iako je napisano na kraj Bijelog Polja, samo 332 kilometra od Beograda, "prešlo" je za sedam i po vekova više od 15.000 kilometara - od Hilandara do glavnog grada Srbije.

SADA I ZVANIČNO! Rusija vraća Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja! Evo kada će se obaviti primopredaja!

Zajedno sa srpskim vladama, putovalo je od Kruševca, Niša, Kraljeva, preko Raške, potom 1915. godine do Krfa, pa do Beograda i Užica. Jedno vreme je, čak, bilo zakopano u oltaru manastira Rača i skrivano od Nemaca, a od 1945. godine konačno se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija