• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.10.2019

20:36

DRUGI SU ZATVARALI, MI OTVARAMO I OBNAVLJAMO! Predsednik Vučić u Vranju: Konačno ste dočekali svoje pozorište, čestitam vam!

Društvo

DRUGI SU ZATVARALI, MI OTVARAMO I OBNAVLJAMO! Predsednik Vučić u Vranju: Konačno ste dočekali svoje pozorište, čestitam vam!

Podeli vest

Posle sedam godina rekonstrukcije, večeras je u Vranju svečano otvoreno pozorište "Bora Stanković", u prisustvu glumaca, kulturnih poslenika, ljubitelja pozorišta, gradskih zvaničnika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja rekao je da čestita glumcima koji su čuvali svoje pozorište kada ni zgrade nije bilo.

- Ne bi bilo ništa od svega da nije bilo vas divnih ljudi, koju ste čuvali tu luču pozorišta i na kraju dočekali da imate vaše pozorište - rekao je predsednik.

Govoreći o sudbini rukopisa Bore Stankovića predsednik je podsetio da je živeo kratko.

- Njegova kuća i svi rukopisi izgoreli su u Prvom svetskom ratu, kuća njegovih ćerki izgorela je u bombardovanju u Drugom svetskom ratu - podsetio je predsednik i dodao da inženjerski obnova pozorišta nije bila laka i da je dosta novca uloženo u rekonstrukciju pozorišta.

Kako je naglasio u ovaj teatar ima rotacionu pozornicu, a moćiće da služi i za operu i za balet.

Foto: printscreen instagram

Pozorište je sedam godina bilo zatvoreno posle požara koji je 2. jula 2012. godine zahvatio zgradu, a u rekonstrukciju je uloženo oko 370 miliona dinara.

Za pocetak rada u novoj zgradi na repertoaru su opera "Koštana" Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Juga Radivojevića, kao i "Nečista krv" domaćeg teatra.

Otvaranje pozorišta u kojem je prva predstava odigrana 30. januara 1896. godine veliki je dan za Vranje.

- Pozorište se posle sedam godina vratilo kući - rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.



On je rekao da se Vranjanci dobro sećaju 2. jula 2012. godine, kada je pozorišna zgrada "potpuno izgorela u podmetnutom požaru", a sada je usledio srećan epilog.

- Nevericu i tugu zamenila je jaka želja da se obnovi hram boginje Talije - rekao je Milenković i zahvalio svima koji su pomogli obnovu pozorištva.

- Savremeno zdanje potvrda je da Srbija stvara i brine o svakom gradu i svim građanima - rekao je Milenković.

Zahvalio je predsedniku i vladi što su prepoznali značaj vranjskog pozorišta i pomogli obnovu, kao i svim glumcima koji su, kaže, istrajali u borbi da pozorišni život ne zamre.

- Neka naš svetionik kulture večno sija, na radost svih - poručio je Milenković.

Zgradu požorišta je 1892. godine izgradio vranjski trgovac Janča Jovanović.



Prva predstava odigrana 1986. godine bio je Njegošev "Gorski vijenac", u režiji Radoja Domanovića, ondašnjeg profesora Gimnazije u Vranju.

Usledio je period koji je obeležila inicijativa omladine i gradske inteligencije koja će između dva svetska rata pripremati i pokazivati brojne pozorišne komade.

U požaru 2012. godine su uništeni - dvorana, bina, foaje, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i neki kostimi sačuvani su, ali oštećeni zbog dima i čađi.

Vatra je, prema prvim saznanjima, izbila iza Pozorišta, na bini diskoteke.

Postupak protiv osumnjicenih za podmetanje požara traje u Osnovnom sudu u Vranju, predmet je u završnoj fazi.

Prethodnih godina, glumci su i bez svoje scene bili uspešni na domacoj i medunarodnoj sceni.

Dela najpoznatijeg Vranjanca, po kome pozorište i nosi naziv, "Bore Stankovića", oživljavana su na pozornici više puta.

Već 33 godine za redom, Pozoriste uspešno organizuje "Borine pozorišne dane", na kojima je do sada prikazano više od 400 predstava, a učestvovala su brojna pozorišta iz zemlje i inostranstva.

Vučić u vinariji Aleksić: Veliki potencijal SRB za vinarstvo

Predsednik Aleksandar Vučić je posetio večeras vinariju "Aleksić" kod Vranja i u razgovoru sa domaćinima istakao da Srbija ima pogodnu klimu za razvoj vinarstva i vinogradsarstva, u kojima leži ogroman potrencijal naše zemlje.

- Uz kvalitetna srpska vina, paralelno ide i razvoj vinskog turizma, a samim tim i razvoj ugostiteljstva, nacionalne gastronomije i hotelijerstva - naveo je Vučić na svom Instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije sa domaćinima, porodicom Aleksić.

Predsednik Srbije večeras boravi u Vranju povodom otvaranja rekonstruisanog pozorišta "Bora Stanković", koje je pre sedam godina izgorelo u požaru.
 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stanislav

pre 4 godine

Posle sedam godina pozorište u Vranju se ponovo otvorilo zahvaljujući Vučiću koji podjednako brine za sve delove Srbije i sve nase institucije!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija