• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

22.10.2019

10:23

MODEL SA SVEMIRSKOM KABINOM Srbija KUPUJE RUSKE PUTNIČKE AVIONE, ovo su NJIHOVE KARAKTERISTIKE

Društvo

MODEL SA SVEMIRSKOM KABINOM Srbija KUPUJE RUSKE PUTNIČKE AVIONE, ovo su NJIHOVE KARAKTERISTIKE

Podeli vest

Visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko kaže da Srbija i Rusija pregovaraju o obnovi flote srpskog nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbije".

Kako navodi, reč je kupovini ruskih civilnih aviona "Suhoj Superdžet 100" (SSJ 100), a takođe je rekao i da bi Beogradu mogao da bude zanimljiv i najnoviji ruski putnički avion MS-21.

Prihotko je tu vest potvrdio ovog vikenda, uoči posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu. Prema njegovim rečima, pitanje isporuke aviona ruske proizvodnje u Srbiju razmatra se u različitim formatima. Konkretno, kompanija "Suhoj" sarađuje sa srpskim nacionalnim avio-prevoznikom "Er Srbijom" na unapređenju flote te avio-kompanije kupovinom ruskih aviona "Suhoj Superdžet 100".

RUSI OTKRILI! Er Srbija nabavlja avione Suhoj Superdžet 100!

Ruski zvaničnik je dodao i da bi avion MS-21 u perspektivi mogao da zainteresuje nacionalnog avio-prevoznika "Er Srbiju", navodi Sputnjik.

"Suhoj Superdžet 100" je bio prvi linijski putnički avion proizveden u Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza, a danas je jedan od najprodavanijih civilnih aviona nove generacije koji dolaze iz Rusije.

"Superdžet 100" je dvomotorni regionalni putnički avion, koji je prvi probni let imao 2008, a u saobraćaju je od 2011. godine. Taj napredni avion ima 98 putničkih sedišta i može da se koristi na kraćim i srednjim destinacijama, a njegov dolet je do 4.500 kilometara.

Generalni direktor ruske kompanije "Alijansa avijacionih tehnologija Avintel" Viktor Prjadka kaže da postoje velike razlike između aviona "Superdžet 100" o kojem Srbija i Rusija pregovaraju i aviona MS-21, koji bi eventualno mogao da zainteresuje Beograd.

Pre svega, oni se razlikuju po veličini. ’Suhoj Superdžet 100‘ je više regionalna letelica, koja može da leti na srednjim destinacijama. Kapaciteta je do 100 putnika, razvija maksimalnu brzinu od oko 850 kilometara na sat pri visini leta od 11.000 metara. Avioni MS-21 su savremeniji. To je možda jedan od najsavremenijih aviona na svetu u ovom trenutku. On ima komforniji salon, pa je samim tim udobniji i prijatniji za putnike. MS-21 je kapaciteta do 200 putnika, odnosno taj avion praktično ima dva puta veći kapacitet. Mislim da će MS-21 biti značajno ekonomičniji avion, jer će imati savremenije motore. Ovde je potrebno analizirati potrebe Srbije, pre svega protok putnika, i u zavisnosti od toga treba se fokusirati na određenu letelicu - objašnjava Prjadka za Sputnjik.

MS-21, ruski "avion 21. veka", najavljuje obnovu nekad moćne civilne avio-industrije. Reč je o modernoj letelici impresivnih karakteristika. Pripada klasi uskotrupnih aviona, onih sa jednim prolazom između sedišta, kratkog i srednjeg dometa (do 6.400 kilometara) i ima kapacitet od 150 do 211 putnika, u zavisnosti od modela.

Eksperti ističu da MS-21 ima brojne tehnološke i komercijalne adute. Prvo, izgleda izuzetno moderno, i spolja, i iznutra. Napravljen je od laganih kompozitnih materijala čime je unapređena komercijalna efikasnost. Ima originalna krila, izuzetan enterijer i "svemirsku" pilotsku kabinu.

Njegova glavna prednost u odnosu na zapadne konkurente je ekonomičnost. Ojačano kompozitno krilo značajno poboljšava aerodinamiku, što znači da će operativni troškovi leta biti za oko 15 odsto manji od onih koje prave "Boing" i "Erbas" iste klase, a takođe pominje se i da će cena ruskog aviona biti za 20 odsto niža od konkurentskih američkih i evropskih aviona.

MS-21 je prvi put leteo u maju 2017, a ove godine je uspešno izveo i prvi međunarodni let na liniji Žukovski-Istanbul.

Završetak sertifikacije planiran je za 2020. godinu, a očekuje se da će serijska proizvodnja početi 2021. godine.

MS-21 je bolji od ’Superdžeta‘, jer je savremeniji avion, ali on još prolazi sertifikaciona testiranja. Ovde je veoma važno sačekati trenutak da stupi u eksploataciju i počne da stiže do kupaca. Moguće je da će biti više modifikacija aviona MS-21, sa različitim putničkim kapacitetima, kao što su recimo tipovi aviona A-320, koji mogu da prime od 100 do 200 ljudi. Ako bude postojala odgovarajuća modifikacija MS-21, onda će za Srbiju biti korisno da naruči avion MS-21 - ističe Prjadka.

Pored vesti o nabavci novih aviona, visoki zvaničnik Vlade Rusije Sergej Prihotko naveo je i da Srbija i Rusija takođe razmatraju mogućnost postavljanja servisnog centra za te avione u bazi preduzeća za opravku "JAT Tehnike" na Međunarodnom aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu. On je rekao da je kompanija u junu završila sertifikaciju rada za održavanje tih letelica u skladu sa zahtevima Evropske agencije za bezbednost u vazduhoplovstvu, obuku osoblja i opremanje hangara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mala_Hijena

pre 4 godine

Kod aviona nije toliko bitno kakve su njegove karakteristike i da li ima svemirsku kabinu , kod aviona je najbitnije kakva mu je tehnička podrška i mogućnost održavanja i usavršavanja...a ako su tom avionu mogućnost održavanja i tehnička podrška slični tehničkoj podršci ruskim dizel vozovima koje smo kupili pre par godina....neće se ti avioni mnogo naleteti...

bambi

pre 4 godine

Ni slucajno ne sedajte u ovaj avion. Hvala rusima al ne treba. Prodajte azijatima.

Nikola

pre 4 godine

A niko ne pominje da se jedan vec srusio 2012,2013 i 2019...kunem se u ruske borbene avione...ali ipak mislim da je prerano da kupujemo komercijalne letelice,posto su i dalje u probnim letovima...2008 je jako blizu da bi se znale sve falinke jednog aviona takvih kapaciteta,ovi su barem padali dosta puta a njihovi inzinjeri su se nagledali svega i svacega,dok ruski komercijalni su ipak imali veliki zastoj od par decenija pa sada imaju veliki put da prevale da bi ponovo izasli na trziste,istina cene su jeftinije i potrosnja je manja,zato i gadjaju siromasne zemlje.tako da ....ne znam polako sa kupovinom

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59