OSLABITI I RAZJEDINITI SRPSKU CRKVU KAKO BI POSTALA PLEN ONIMA KOJI PRAVE HAOS! SPC otkrila prave razloge ANTICRKVENE HARANGE u pojedinim medijima!

Tanjug/Be

13:10 Društvo 0

spc.rs/Informer.rs | 22. 10. 2019.

OSLABITI I RAZJEDINITI SRPSKU CRKVU KAKO BI POSTALA PLEN ONIMA KOJI PRAVE HAOS! SPC otkrila prave razloge ANTICRKVENE HARANGE u pojedinim medijima!

Sve učestaliji napisi u tabloidu Blic i dnevniku Danas opominju da je, u nizu neprestanih medijskih napada na Srpsku Pravoslavnu Crkvu, u toku dosad najambicioznija kampanja protiv naše Crkve u poslednje tri decenije. Mete klevetničke kampanje su samo naizgled srpski patrijarh i pojedini episkopi, navodi se u saopštenju Informativne službe Srpske pravoslavne crkve, koje prenosimo u celosti:


Po učestalosti objavljenih tekstova i po naslovnim stranama opravdano se može pretpostaviti da su uložena značajna sredstva. Kada su posredi ovakve kampanje dezinformisanja, tvrde upućeni, treba izdvojiti petocifrene iznose u evrima za svaki pojedinačni tekst. Među relativnim poznavaocima eklisioloških, kanonskih i crkveno-istorijskih pitanja koji novinarima sufliraju – a u izvesnim slučajevima i diktiraju – članke i ulažu novac skoro se i ne kriju oni za koje je autokefalija Srpske Crkve pod znakom pitanja. Oni su i pokrenuli aktuelnu medijsku spin-ofanzivu ističući niz lažnih pitanja i tobožnjih problema, kao što su obim proslave osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, odlikovanja uručena predsedniku Srbije i srpskom članu predsedništva Bosne i Hercegovine, i tako dalje i tome slično.

Krajnja namera je da slabljenjem pozicije zakonitih crkvenih vlasti i organa – u prvom redu Njegove Svetosti Patrijarha i Svetog Sinoda – što više sablazne narod, a oslabe i razjedine Srpsku Pravoslavnu Crkvu, kako bi ona postala plen onima koji prave haos u vaseljenskom Pravoslavlju i produbljuju raskole, najpre u Ukrajini, a zatim redom.

Primenjena je tehnika isprobane škole medijskog spinovanja i manipulacije, istovetna ili veoma slična onoj iz devedesetih godina prošlog stoleća koja je primenjena u slučajevima Markale i Račak pred bombarodvanje Republike Srpske i Srbije.

Matrica je sledeća: zakonite vlasti i organe, ranije državne, a sada crkvene – Patrijarha, Sinod, portparola Crkve... – proglasiti autoritarnom, čak kriminalizovanom grupom koja, suprotno interesima Crkve, samovoljno i samovlasno dezavuiše, pa, štaviše, i skriva (!) od episkopâ „krajnje dobru nameru“ carigradskog Patrijarha kad on, ne jednom nego dva puta, poziva srpske arhijereje na proslavu osamstogodišnjice hirotonije Svetoga Save u episkopski čin, ne pominjući, naravno, autokefaliju, budući da današnja carigradska teorija glasi da Sveti Sava nije ni dobio autokefaliju nego da autokefalija Crkve u Srbiji datira iz 19. veka, a autokefalija ujedinjene Srpske Crkve iz 20. veka.

Novinarima Danas-a, Blic-a i još nekima, za koje ne znamo da li i koliko u Boga veruju, ne odričemo pravo da pišu o onome što ne znaju, a to su teološka pitanja, ali tvrdimo da ovakve pikanterije, nastale tendencioznim čitanjem interne službene prepiske među Crkvama, nisu mogli pronaći u štampi ili u literaturi, gde ih nije ni bilo, nego su ih dobili od svojih insajderskih informatora koji i znaju i ne znaju šta rade (zavisi od toga kako se gleda). Pritom, dodajemo, ne prihvatamo da episkopi i teolozi treba da uče teologiju i primaju instrukcije za svoju službu od novinarâ, pa makar to bili i novinari Βlic-a, Danas-a i još ponekih glasila toga kova i kalibra. U njima se ističe i to da Sinod, tačnije portparol, stvara probleme dok je patrijarh Vartolomej toliko dobronameran i snishodljiv da, uprkos ovlašćenjima i isključivim privilegijama koje mu njihovi "informeri" i sufleri galantno priznaju, ipak, još uvek, nije velikodušno podario autokefaliju raskolničkoj jerarhiji Severne Makedonije (čije eparhije, pojedinačno nabrojane, Carigradska Patrijaršija inače, u Tomosu iz 1922. godine, navodi kao eparhije koje se trajno ustupaju ujedinjenoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi), nije, dakle, kod nas primenio "ukrajinski scenario".

Činjenice, međutim, govore drukčije: Patrijarh i Sinod – pa čak i specijalno "targetirani" portparol Srpske Pravoslavne Crkve – postupaju isključivo u skladu sa Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve i mandatom dobijenim od njenog Svetog Arhijerejskog Sabora. Odluke se donose u najboljem interesu naše Crkve i izražavaju stavove apsolutne većine naših arhijereja.

Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.