• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

24.10.2019

13:42

LONČAR: Za lečenje dece u inostranstvu od retkih bolesti država izdvojila 11 milijardi dinara, odnosno više od 90 miliona evra! (VIDEO)

Društvo

LONČAR: Za lečenje dece u inostranstvu od retkih bolesti država izdvojila 11 milijardi dinara, odnosno više od 90 miliona evra! (VIDEO)

Podeli vest

Ministar Zlatibor Lončar najavio je gostujući na TV Pink, da će, pored izgradnje zdravstvene infrastrukture, novih kliničkih centara i bolnica, kao i nabavke nove medicinske opreme, država nastaviti da pomaže i lečenje dece u inostranstvu

 

Od 2014. do danas na lečenje u inostranstvo preko RFZO i preko Budžetskog fonda  upućeno je 4.148 pacijenata i za to je izdvojeno oko  blizu 4 milijarde dinara.

Koliko je to značajan napredak i koliko odgovorno država pristupa ovoj oblasti najbolje ilustruje podatak da je preko budžetskog fonda, koji smo osnovali 2014.godine, do danas je 180 mališana otišlo na lečenje u inostranstvo, neki od njih i više puta, 339 uzoraka je poslato u inostranstvo da se dođe do dijagnoze njihovog oboljenja, i 31 strani stručnjak je došao ovde da leči našu decu. Za to smo do sada dali 950 miliona dinara, rekao je Lončar.

- Istovremeno, 2009.godine je preko RFZO na lečenje u inostranstvo  o državnom trošku poslato 192 građana Srbije, a ove, 2019.godine, do 1. oktobra,  već njih 719.  Jasna je i evidentna razlika, odnosno koliko više pažnje i više sredstava država Srbija danas izdvaja brinući o onima kojima je lečenje u inostranstvu neophodno - istakao je ministar zdravlja.

Dalje, naglasio je Lončar, više od sedam milijardi dinara izdvojeno je  za lečenje osoba koji boluju od retkih bolesti, za koje do 2012.godine država nije davala ni dinar.

Pored toga, ministar Zlatibor Lončar je gostujući na RTS-a naveo i da su pacijenti oboleli od malignih bolesti, sa tumorima i metastazama na različitim organima, kojima je bio potreban tretman iks nožem, ranije upućivani u inostranstvo, a danas uspešno obavljamo tretmane na savremenim aparatima za stereotaksičnu radioterapiju- Dž nožu i Gama nožu u Kliničkom centru Srbije.

U  Centru za iks nož Kliničkog centra Srbije, za godinu dana, od kada je otvoren, lečeno je 509 obolelih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je država Srbija, lečeći pacijente na iks i gama nožu, za poslednje četiri godine uštedela 40 miliona evra.

- Prosečno, cena tretmana na Gama nožu u inostranstvu je 10.000 evra, znači oko 30 miliona evra smo uštedeli za četiri godine lečeći pacijente kod nas, u KCS. Takođe, za samo godinu dana smo na 509 pacijenata na iks nožu uštedeli deset miliona evra, uzevši u obzir cenu jednog tretmana od 20.000 evra na ovom aparatu u inostranstvu - ističe Lončar.

Pre toga, podseća ministar, mali broj pacijenata je odlazio u inostranstvo, a mnogi nisu ni dočekali tretman ovim savremenim aparatima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija