• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

29.10.2019

13:17

UZIMAĆE VAM VOĆE IZ TORBE AKO KRENETE U EVROPSKU UNIJU! Od 14. decembra potpune promene! Ovo je spisak Šta smete da nosite sa sobom

Društvo

UZIMAĆE VAM VOĆE IZ TORBE AKO KRENETE U EVROPSKU UNIJU! Od 14. decembra potpune promene! Ovo je spisak Šta smete da nosite sa sobom

Podeli vest

Novi pravilnik o voću koje putnici smeju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra, kada evropski propis stupi na snagu, na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje građani Srbije često nose na put.

Kako su potvrdili u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive delove biljaka) koje putnici iz Srbije budu želeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Mađarsku ili u Hrvatsku, na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

- Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi - potvrđeno je iz Evropskog tela za bezbednost hrane. 

Foto: APfoto

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene. 

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su pooštrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji. 

OD 14. DECEMBRA NEĆETE NI SMETI NI JABUKU DA PRENESETE! Ako krenete u Hrvatsku ili Mađarsku, OVE STVARI ĆE VAM ODUZIMATI NA GRANICI

- Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra - navode u EFSA. 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nova pravila, kako navode, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovina, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma. Od novih pravila će kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici...

Ova pravila, srećom, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća, jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU i sa sobom ponesu neko voće.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gresni pop Milorad

pre 4 godine

I treba !!!! Da napokon ovaj nas ludi narod shvati koliko nas vole u EU ....

biljna štetočina

pre 4 godine

Pa jeste, biljne štetočina ulaze u EU samo preko graničnih prelaza!! EU idioti!

Bane

pre 4 godine

Idiotsko-fašistička organizacija. Koliki neko treba da je mazohista da, kao budala, mašta o EU.

dragan

pre 4 godine

Baš po marketima tražim: ananas, kokos, durijan i urme jer nisu na listi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija