• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

01.11.2019

11:00

VRAĆA SE MIHOLJSKO LETO! U UTORAK ČAK 25 STEPENI! Za vikend olujni vetar, a onda opet leto! OPASNO PO ZDRAVLJE

Društvo

VRAĆA SE MIHOLJSKO LETO! U UTORAK ČAK 25 STEPENI! Za vikend olujni vetar, a onda opet leto! OPASNO PO ZDRAVLJE

Podeli vest

Najtoplije će biti u utorak, 5. novembra, kada će maksimalna dnevna temperatura biti 25 stepeni, ozbiljnog zahlađenja nema na vidiku

Miholjsko leto za vikend opet se vraća u Srbiju, a najtoplije će biti u utorak, 5. novembra, kada će maksimalna dnevna temperatura biti 25 stepeni, najavljuje meteorolog Đorđe Đurić!

Foto: informer.rs

Prema njegovim rečima, sve do 10. novembra biće drastično toplije nego što je tipično za ovo doba godine, a temperature će svakog dana prelaziti 20. podeljak. Smenjivaće se sunce i oblaci, a biće i čestih i kratkih pljuskova.

Loše po zdravlje

Stručnjaci upozoravaju da ovo ludo vreme ne prija ni zdravom čoveku, ali najteže pada starim ljudima, deci, hroničnim i psihijatrijskim bolesnicima. Takođe, toplo vreme pogoduje i širenju virusa i infekcija, pa su čekaonice bolnica i domova zdravlja pune pacijenata. (pogledajte okvir)
Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da će nešto topliji vikend biti prava uvertira za veoma toplu sedmicu pred nama i neobično visoke temperature za ovo doba godine.

Foto: Beta

- Posle nekoliko zaista hladnih dana vikend nam donosi dosta toplije vreme. Sunce i oblaci često će se smenjivati, a maksimalna temperatura sutra biće 18 stepeni. U nedelju će biti za još dva stepena toplije, pa će živa u termometru preći 20. podeljak. Prvog dana vikenda oblaci će na sever naše zemlje doneti i slabu kišu, koja će se u nedelju proširiti i na ostale krajeve. Duvaće i umeren do jak jugoistočni vetar, dok će u košavskom području imati olujne, a na jugu Banata čak i orkanske udare. Noć između nedelje i ponedeljka donosi nam i jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a loše vreme zadržaće se do večeri - ističe Đurić.

Malo kiše

Uprkos jakoj kiši koja će padati, u ponedeljak će temperatura nastaviti da raste.

- Najtopliji dan naredne nedelje biće utorak, sa 25 stepeni. Prosečna višegodišnja temperatura za prve dane novembra je 15 stepeni, što znači da će u utorak biti čak 10 stepeni više. Biće zaista toplo, a to će biti i jedan od retkih dana kada neće biti padavina. Miholjsko leto se prilično odužilo, a u prilog tome govori i to što će se sve do 10. novembra temperature kretati oko 20 stepeni. Ipak, ni kiša neće biti retka pojava narednih dana - prognozira Đurić.

Foto: Beta

Ovo vreme je opasno za hronične bolesnike

Da ovo ludo vreme nije dobro za zdravlje, potvrdila nam je specijalista opšte prakse dr Branka Grujić. Ona napominje da ovako nagle promene temperature najviše štete hroničnim bolesnicima.

- Razlika od 10 stepeni u temperaturi za svega 24 časa ne može da odgovara ni organizmu zdravog čoveka, a kamoli deci, hroničnim i psihijatrijskim bolesnicima. Nagle promene vremena veoma loše utiču na one koji su lošijeg zdravlja, a najviše problema imaju plućni i srčani bolesnici. Zato savetujem da se redovno uzima propisana terapija, da se odmaraju i uzimaju dosta tečnosti i vitamina - kaže Grujićeva i dodaje:

- Deca su nervozna i plačljiva, jer ni njima ne prijaju stalni skokovi i padovi temperature. Ima puno i virusa i infekcija, pa imamo pune ruke posla, svakog dana pregledam po 50 pacijenata.

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija