• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Obadić

06.11.2019

10:00

SUPERBAKA IZ BANATA: POST JE TAJNA ZA DUGOVEČNOST! Desanku Petrović (92) iz Lukićeva volja za životom ne napušta!

Društvo

SUPERBAKA IZ BANATA: POST JE TAJNA ZA DUGOVEČNOST! Desanku Petrović (92) iz Lukićeva volja za životom ne napušta!

Podeli vest

Desanka Petrović je sahranila dva muža, a pre dve godine i sina. 'Budite zahvalni svakom novom danu i smejte se, šalite se. Humor je važan, on je deo života', kaže Desanka

Desanka Petrović iz Lukićeva kod Zrenjanina ima 92 godine, a volja za životom je ne napušta. Naprotiv, povećava se s godinama. I dalje je samostalna, sama se kreće, uređuje dvorište, čita, piše, moli se.

Sahranila je dva muža, a pre dve godine i sina. Ostali su joj ćerka i drugi sin, koji je povremeno posećuju, ima petoro unučadi i dvoje praunučadi. Preživela je Drugi svetski rat, u kojem je kao bolničarka i trinaestogodišnja devojčica negovala ranjenike. Šezdesetih godina prošlog veka doselila se sa porodicom iz Bosne, iz rodnih Šekovića, u Lukićevo kod Zrenjanina.

Jedan gutljaj višnjevače

Svako jutro liznem malo višnjevače, jedan gutljaj. Dobra je za cirkulaciju, prija mi
Desanka Petrović

Majčina proja

- Nas su othranili proja koju je majka pekla na ognjištu, koziji i ovčiji sir, mleko. Od šeste godine čuvala sam sto koza i ovaca, ponesem sir i hleb i idem u šumu. Uveče kad se vratim, majka skuva pasulj ili slaninu u žari (koprivi), bila je dobra da nas čuva od bolesti i da nam da snagu. Nas desetoro dece sedne oko stola i svi iz jedne činije jedemo, tri brata i nas sedam sestara - seća se teških dana baka Desanka.

Foto: Informer

Strah za goli život

Ratne godine su, kaže baka Desa, donele gladovanje i strah za goli život. I pored toga, preživelo se nekako, a vedar duh, pesma i šala nikada je nisu napuštali.
- U kući nismo imali šta da jedemo. Naišla je ofanziva, Švabe i Italijani nam oteraše stoku, sve pokupiše, čak i kukuruz sa tavana. Brat mi je bio komandir u jednom mestu, a otac, majka i ja nosili smo mu jednom prilikom odelo da se presvuče. Vidim, kuva se pun kazan mesa i pasulja za vojsku, ima šta da se jede, pa reknem ocu: "Ćaća, ja bih da ostanem kod bate." Brat mi kaže: "Nemoj, Deso, poginućeš", a ja mu odgovaram: "Neka, bar ću poginuti sita, a ne gladna."
Teške godine su prolazile, a baka Desa je previjala ranjenike, nameštala im krevete, donosila hranu.

- Tako smo se othranili i svi smo složni bili, uz pesmu i igru smo radili. Kad se vratimo kući, braća su svirala šargije, a mi ostali igramo kolo. Teško se živelo, ali smo svi bili raspoloženi. A kad otac ode u Zvornik da proda stoku, kupi nam beli hleb, a majka ga secka po malo na parčiće i jedemo ga danima sa projom - priseća se ova starica nemaštine u kojoj je odrastala.

Odbija operaciju

Danas od lekova pije samo one za pritisak. Pre 40 godina su joj otkrili kamen u žuči, ali je operaciju odbila. Dobro joj je, kaže. Baštu sama uređuje i ne miruje, stalno nešto radi. Do skoro je radila na njivi. Dugo godina je igrala folklor, pa joj noge same zaigraju kad čuje muziku. Redovno ide u crkvu i posti. To je, napominje, tajna za dug život.

Foto: Informer

- Budite uposleni, stalno nešto radite. I pored svih poteškoća, nemojte se nervirati. Uvek, zapamtite, može biti i gore. Budite zahvalni svakom novom danu i smejte se, šalite se. Humor je važan, on je deo života. Bez njega život ostaje sirov i suv - poručuje naša sagovornica i na kraju razgovora dodaje:

- Svako jutro liznem malo višnjevače, jedan gutljaj. Dobra je za cirkulaciju, prija mi.

Desanka Petrović, superbaka iz Banata, sigurno je, zaista zna da nije bitno koliko dugo živimo, nego kako smo proveli taj život.

Projekat je podržao:

Foto: logo

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Major

pre 4 godine

Post je interesantna ideja, a bilo bi dobro kada bi bila i praksa. To su dokazali i Ruski naucnici.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija