• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

06.11.2019

17:28

VASILIJE (5) POBEDIO OPAKU BOLEST I DOBIO NOVU KUĆU! Srbija mu platila lečenje u Italiji, a ON SE POTPUNO IZLEČIO! PRELEPE VESTI OD PORODICE NIKOLIĆ IZ LAPLJEG SELA!

Društvo

VASILIJE (5) POBEDIO OPAKU BOLEST I DOBIO NOVU KUĆU! Srbija mu platila lečenje u Italiji, a ON SE POTPUNO IZLEČIO! PRELEPE VESTI OD PORODICE NIKOLIĆ IZ LAPLJEG SELA!

Podeli vest

Mali Vasa, kojem je država Srbija prošle godine platila lečenje u Bolonji, uspešno se oporavio. Osmočlana porodica Nikolić dočekala je useljenje u novi dom...

Vasilije Nikolić (5) iz Lapljeg Sela na Kosovu i Metohiju, posle pobede opake bolesti dobio je i krov nad glavom! Mali Vasa, kojem je država Srbija prošle godine platila lečenje opake autoimune bolesti krvi - hemofagocitne limfocitoze u bolnici u Bolonji, uspešno se oporavio i sada se uselio u novu kuću u svom selu.

- Bogu hvala na lepim vestima. Vasa se u Italiji potpuno se izlečio. Zatim su nam iz opštine Gračanica javili da nam prave novu kuću. Time su nam pomogli da budemo još istrajniji u nameri da ostanemo na našem Kosovu - kaže za Informer Vasin otac Nebojša Nikolić (42).

Foto: Informer DN

Krevet i za drugara

Imaću dva kreveta, u jednom ću spavati ja, a u drugom neki drugar kada bude došao kod mene
Vasilije Nikolić

Spas za porodicu

Kuća za osmočlanu porodicu Nikolić izgrađena je na inicijativu opštine Gračanica. Novih 60 kvadrata stambenog prostora od velikog su značaja za njih.

- Vasa će sada imati svoju sobu, gde će moći da se igra i druži sa drugarima. Sada će biti mnogo lakše i lepše svima u porodici - kaže Nebojša.

On ne želi mnogo do govori o periodu kada su Vasi lekari u Srbiji dijagnostikovali tešku bolest, kaže, bilo i ne ponovilo se. Dobro je zapamtio ko je bio uz njegovu porodicu svih tih meseci kada je ishod lečenja bio neizvestan. Pre svih, izdvaja predsednika Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, gradonačelnika Gračanice Srđana Popovića i dnevni list Informer.
Vasina majka Ivana (40) kaže da porodica Nikolić nikada nije razmišljala da napusti Kosovo. Ostali su tu da čuvaju svoju tradiciju, jezik, običaje, svoje ime i prezime.

Foto: Informer DN

Popović: Biće još kuća, stanova, posla...

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je za Informer da lokalna samouprava čini sve da građanima stvori uslove za opstanak na KiM. Do sada je izgrađeno preko 130 kuća i stanova koji su podeljeni socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima sa decom.
- Nećemo stati dok ne zbrinemo svaku porodicu u Gračanici jer naš je cilj da građani ovde ostanu i opstanu. Mnogo smo uradili, ali ispred nas je još dosta obaveza i zadataka. Biće još stanova, kuća, radnih mesta, dečijih igrališta, škola, bolnica... Nikolićima je bilo dosta muke oko Vase, ali, na sreću, sve se dobro završilo - rekao je Popović.

- Ma nikada, baš nikada nismo razmišljali da odemo odavde, ni kada je sa Vasom bilo najteže. Tu smo i ovde ćemo i ostati. Eto, imali smo tu muku oko deteta, nije nam bilo lako, ljudi su prikupljali novac za njegovo lečenje, a onda nam je pomogla država i platila Vasino lečenje. To nema cenu i to samo znači naš opstanak u Lapljem Selu - govori Ivana, koju smo zatekli u kući dok je sređivala dnevni boravak.

Vasa dobio sobu

Vasa i njegove sestre Marija (12) i Simonida (9) već su izabrali novi nameštaj za svoje sobe. Ništa im više ne nedostaje, imaju sve što im je potrebno.

Foto: Informer DN

Ne odlazimo

Ma nikada, baš nikada nismo razmišljali da odemo odavde, ni kada je sa Vasom bilo najteže
Nebojša Nikolić, Vasin tata

- Ovo je moja soba. Imaću dva kreveta, u jednom ću spavati ja, a u drugom neki drugar kada bude došao kod mene. Možeš i ti nekada spavati kod mene - rekao je nasmejani Vasa našem novinaru.
Porodica Nikolić živi pretežno od poljoprivrede, Nebojša je magistar ekonomije, ali ne radi u struci. Nada se da će, jednog dana i to rešiti.

Deda Svetislav (73), baba Divna (68) i tetka Nataša (44) presrećni su što sada svi imaju bolje uslove za život, a posebno je važno Vasino zdravlje.

Srbija za Vasu

Da podsetimo, lekari u Srbiji su malom Vasiliju dijagnostikovali tešku bolest, hemofagocitnu limfocitozu 2016. godine. Lečio se u Gračanici, Nišu i Beogradu, a zatim je porodica čula za kliniku u Bolonji. Pošto u Srbiji nije bilo leka, a lečenje u Italiji košta 150.000 evra, pokrenut je niz humanitarnih akcija kako bi se novac prikupio. Celokupnu sumu donirala je država Srbija, posredstvom Fonda za lečenje u inostranstvu. Malom Vasi tada su pomogli i opština Gračanica, Kancelarija za KiM, srpsko Ministarstvo zdravlja, a vlasnik kompanije Pink Željko Mitrović ustupio je privatni avion, kojim je Vasa transportovan do Italije. Nakon višemesečnog lečenja u Bolonji, Vasilije Nikolić u Laplje Selo vratio se potpuno zdrav.

- Deca su naš ponos i garant našeg opstanka na Kosovu i Metohiji. Važno je da se Vasa oporavlja, a deca su sada presrećna jer imaju novu kuću - kaže deda Svetislav za Informer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija