• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

07.11.2019

09:14

SIRANO SE PRODAO ZA PRLJAVE ŠIPTARSKE PARE! Depardje se grli s Putinom i hvali Srbiju, A SAD IGRA MILOŠEVIĆA U ALBANSKOM FILMU!

Društvo

SIRANO SE PRODAO ZA PRLJAVE ŠIPTARSKE PARE! Depardje se grli s Putinom i hvali Srbiju, A SAD IGRA MILOŠEVIĆA U ALBANSKOM FILMU!

Podeli vest

Jedna fotografija na Instagram profilu Edija Rame sa Aljbinom Kurtijem i Žerarom Depardjeom podstakla je veliku raspravu u regionu - čiji je Depardje? Rasprava postaje još žešća kada se pomene da će francuski glumac igrati u filmu "Milošević i mi"!

Radnja filma "Milošević i mi" je smeštena u 2003. godinu, film prati život albanskih porodica posle rata na Kosovu 1999. godine. Reditelj je Arben Kastrati iz Prištine, a snima se u albanskom gradu Đirokastri. I to je sve što se za sada zna o filmu. Da li je iznenađenje što ćemo Depardjea gledati u ovom ostvarenju?

Istoričar Veljko Stanić, misli da je sasvim očekivano da Depardje prihvati takvu jednu ulogu.

- Nemoguće mnogo je snimao. Snimio je preko 200 filmova, u svim žanrovima se ostvario, bilo je tu promašaja i slabih filmova i velikih uspeha. Neko ko nije mnogo birao, nego je mnogo radio i zbog toga bio voljen - dodaje Stanić.

​ŽERAR DEPARDJE SILOVAO GLUMICU? Glumac pod istragom zbog optužbi 40 godina mlađe koleginice

ŽEŽAR DEPARDJE OPTUŽEN ZA SILOVANJE! Glumac saslušan u policiji

Flim "Milošević i mi", još nije najavljen u francuskim filmskim krugovima. A u albanskim je izazvao brojne komentare na račun Edija Rame. Pojedini kosovski portali uporedili su ovaj Ramin potez sa proglašenjem Gorana Bregovića počasnim građaninom Tirane.

- Jedna tako izrazito poznata figura povlači sa sobom ono što nazivamo senzacionalističkim praćenjem. Svaki pokret se tu gleda, svaka izjava se tu meri, to je nešto što prati vedete tog ranga. Mislim da tu srpski i albanski mediji više liče jedni na druge, da tu ima pomalo i dečje svađe, ko je čiji, ko je za koga, da se opredeljuje, glumi, igra - napominje Stanić.

Foto: Instagram/printscreen

Žerara Depardije i Edi Rama

Dramska autorka Biljana Srbljanović veruje da taj film sigurno neće imati nikakav umetnički kvalitet bez obzira što voli Edija Ramu kao umetnika.

- Sigurno će biti samo za unutrašnju upotrebu u samoj Albaniji, kao što bi bilo da je snimljen u Srbiji samo za nas i eventualno da se tu sad nadmećemo sa Hrvatima - mi imamo Depardjea, a vi ga nemate, kao nekad za 'Mekdonalds'. Nema nikakv značaj ni intelektualni, ni politički. To su bukvalno glupiranja jednog glumca i od tih para da ide okolo i da troši na sve što troši - smatra Srbljanovićeva.

Žerar Depardje bio je gost Beograda pre samo pet godina. Tada je pokazao veliko interesovanje za srpsku kulturu, a i za politiku.

- Ponosan sam što Srbija nije pratila Evropu kada je reč o blokiranju Rusije i uvođenju sankcija. Zbog toga sam impresioniran Srbijom - tvrdio je Depardje tada.

LJUBOMORAN ZBOG MONIKE BELUČI Depardje: Kusturica je lažovčina!

DOBIO ŠTA JE TRAŽIO! Evo kako je Kusturica odgovorio na uvrede Žeraru Depardjeu!

U Jugoslovenskoj kinoteci dobio je njeno najveće priznanje - „Zlatni pečat". Tadašnji predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, tom prilikom je napomenuo da nisu dogovarani bilo kakvi oblici saradnje, jer prijatelji mogu da rešavaju odnose i na drugačiji način.

- Važno je da će Žerar na svakom mestu u svetu i dobro i lepo govoriti o Srbiji - istakao je Vučić i zamolio Depardjea da napravi nešto što bi bilo povoljno za Srbiju, poput filma koji će o Srbiji govoriti pozitivno.

Da li Depardje politički promišlja i da li poznaje kontekst Balkana?

- Mislim da apsoluntno ne, da ga to apsolutno ne zanima i da to ne krije, i da je to više naš problem, a ne njegov. Pritom očekivati od nekog glumca da radi propagandu za bilo koju zemlju je potpuno sumanuto, očekivati da će snimati filmove u kojima će pokazati u boljem svetlu ovu ili onu zemlju to je toliko neumetnički, da nadam se da im je uzeo pare za tu izjavu, to jest, nama i svakome kome je išao - kaže Biljana Srbljanović.

Foto: AP PHOTO

Pored toga, dodaje Srbljanovićeva, Depardje je poznat po tome da poslednjih godina ne uči tekst, nego ima bubicu. Do pre pet, šest godina, dok se nisu razvile bubice koje ne smetaju kamerama, on je na svojim golegama glumcima lepio kartone sa tekstom koji treba da izgovori, što govori o tome do koje mere ga je zanimalo ono što snima.

- I dalje je genijalan u tome, nema govora. On promisli svoju ulogu i sve, ali on je glumac u onom renesansnom smislu. Ide od sela do sela i svira i peva za pare i šta god da ti daš, to je tvoja krivica - zaključuje sagovornica Oka.

Istoričar Veljko Stanić ne veruje da Depardje ne poznaje kontekst prostora u kojima se kreće, uključujući i geografiju i istoriju tih zemalja, već da je neko ko je bio neukrotiv i ko je želeo da šokira svojim potezima.

- Družio se i sa Fidelom Kastrom, tako da ne bih u tome video neku naročitu političku strategiju - navodi Stanić.

U svojoj autobiografiji Bilo je baš tako, Žerar Depardje sebe naziva „seljakom sa bokserskim nosem". Rođen je u Šatoruu, u centralnoj Francuskoj. Bili su toliko siromašni da su jeli puževe. Već u desetoj godini počeo je da se bavi ilegalinim radnjama. Školske raspuste je provodio u javnim toaletima na pariskom aerodromu gde mu je baka radila kao čistačica, dok je nije napustio u trinaestoj godini pošto je bio optužen za krađu.

Foto: Beta

Depardje je u Beogradu dićekan kao kralj

U svoj ispovesti navodi da se kao dete prostituisao, pomagao lopovima u pljačkanju grobova. Ipak, njegov život se preokrenuo. Umesto beskućnika, Depardje je postao multimilioner, zahvaljujući jednom lovcu na talente koji mu je platio školu glume.

Dramska spisateljica, Biljana Srbljanović, Depardjea opisuje kao vrlo specijalnu ličnost, koju iz više razloga nazivaju „sveti monstrum". Potiče iz toliko siromašne porodice u kojoj nisu međusobno ni govorili, a nije završio ni osnovnu školu.

- To je ona vrsta neobrazovanja i nekomunikacije u onomatopejama kao danas što imamo decu koja komuniciraju sa 'E, desi e'. I sa druge strane iz želje za potpunom slobodom ta totalna anarhija koja je vladala, i to ne sa nekim smislom, kao sad smo odlučili da budemo slobodni, hipici su roditelji pa je anarhija među decom, nego jedno užasno siromaštvo gde se nisu uopšte bavili decom, on je bukvalno sam sebe napravio ni iz čega - ističe Srbljanovićeva.

Dečak koji je jeo puževe, snimio je više od 170 filmova. Godine 1991. nominovan je za Oskara za ulogu Sirana de Beržeraka i osvojio Zlatni globus za Zelenu kartu. Bio je i grof Monte Kristo, a pamtimo ga kao i šarmantnog debeljucu iz Asteriksa i Obeliksa.

- Pre nekih tridesetak godina u njujorškom Njusviku je pisalo da je Žerar Depardje heroj sa hiljadu lica. To je trebalo da znači, zapravo, da je on umetnik jedne raskošne snage, da je glumio i bandite i policajce, profesore, ali i velike istorijske ličnosti. Mi ga možda više znamo kao komičara u velikim komercijalnim uspesima francuske kinematografije, međutim on je izrazito dramski glumac - kaže Veljko Stanić.

O Depardjeu kao biznismenu svet je pričao 2012. godine, kada je francuski predsednik Fransoa Oland najavio povećnje poreza na 75 odsto za superbogate. Depardje je optužio vladu socijalista da kažnjava njegov uspeh, kreativnost i talenat. Otišao je u Belgiju i rekao da želi da se odrekne francuskog državljanstva, što je u francuskoj javnosti okarakterisano kao ,,jadan nepatriotski čin".

Jedan od najuglednijih francuskih časopisa u oblasti umetnosti izašao je sa naslovnicom na kojoj je bio crno-beli portret Depardjea ispod kog je pisalo "1948-2013. To je bio Depardje".

- Užasno je čudno jer na toj vrsti patriotizma insistiraju najviše desničari, a njega su najviše napadali levičarski mediji zbog tog odnosa prema socijalističkom predsedniku, jer on je vratio pasoš. I to je problem, u stvari, to je nešto što se ne radi tamo, i tako krenuo grlom u jagode i tako iz čistog besa, kao sad će da se preseli u Belgiju. Jedan čovek toliko transagresivan, on kako ždere tako i živi i on nema uopšte granicu ni u čemu - navodi Biljana Srbljanović.

So na ranu francuskom društvu, bilo je prihvatanje ruskog državljanstva, koje mu je uručio lično Vladimir Putin. Slika njihovog zagrljaja iz Sočija obišla je svet, pa i oni koji nisu Depardjea znali po ulogama, saznali su ko je zahvaljujući ovom kontroverznom činu. O prijateljstvu sa Putinom napisao je: „Obojica smo mogli da postanemo bitange. Kada je imao 15 godina, kao ni na mene, niko se ne bi kladio na njega ni u jedan peni".

Foto: Public

Nesumnjivo da je u francuskom društvu postojala jedna rusofobija koja je pratila sliku Rusije i Vladimira Putina u zapadnim medijima, napominje Stanić. Sa druge strane, bio je to jedan ambivalentan odnos jer je ruska kultura još od 19. veka bila veoma važna u Francuskoj. Tih godina se održavala velika izložba u Luvru, "Rusija sveta zemlja".

- Ali nije samo Rusija, Depardje je u isto to vreme imao izlete i u Čečeniju, Uzbekistan, otkrio je koliko je tamo popularan, imao je razne poslovne aranžmane - podseća istoričar.

DEPARDJE OPLEO PO EVROPSKIM LIDERIMA: Nule Putina nazivaju diktatorom

Ono što je nama zanimljivo je Depardjeov aranžman u Crnoj Gori. Nakon sastanka sa Milom Đukanovićem u Podgorici, izjavio je da želi da postane ambasador crnogorske kulture u svetu i snima filmove u Crnoj Gori. Pomalo ironično, mediji su prenosili da u Crnu Goru dolazi po još jedan pasoš, koji na kraju nije dobio.

- Čovek koji je toliko bio sklon različitim skandalima prosto ne može bez takve vrste preteranosti - zaključuje istoričar Veljko Stanić.

U pogledu filma, na sreću, uskoro nas čeka još jedno preterivanje. Dvojica najkontoverznijih francuskih umetnika pojaviće se u istom filmu igrajući sebe - Žerar Depardje i Mišel Uelbek.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Pa za novac će da glume,Hitlera,Gebelsa,Mengelea,Franka,Pinočea itd pa u čemu je problem.

Ahmet

pre 4 godine

neki nikako da shvate sta je kapitalizam .. samo nuklearno oruzje obezbedjuje slobodu .. sve ostalo je farsa ...

Drago

pre 4 godine

Biće ovo dobra komedija sa ovako debelim glumcem Stanlio i Olio - Depardje i Kurti. Hahhaahaha

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija