• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

11.11.2019

11:17

SEVER KOSOVA OBELEŽAVA DAN PRIMIRJA! Postavljeni bilbordi zahvalnosti poginulima u Prvom svetskom ratu: 1.300.000 imena u jednom - večna slava i hvala!

Društvo

SEVER KOSOVA OBELEŽAVA DAN PRIMIRJA! Postavljeni bilbordi zahvalnosti poginulima u Prvom svetskom ratu: 1.300.000 imena u jednom - večna slava i hvala!

Podeli vest

U četiri opštine na severu Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je "1.300.000 imena u jednom - večna slava i hvala".

Foto: printscreen youtube/kosovoinline



Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

Foto: printscreen youtube/kosovoinline

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.


Dan primirja obeležava se svuda u svetu, a u Srbiji se praznuje od 2012. godine. U ovom ratu Srbi su podneli veliku žrtvu, jer je poginulo oko 1.300.000 građana, odnosno gotovo trećina stanovništva.

Foto: printscreen youtube/kosovoinline

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

 

 


Taj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Uz cvet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obeležava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija