• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

12.11.2019

12:26

ZVALI SU GA GREŠNIKOM, A DANAS GA SLAVIMO KAO VELIKOG SVECA! Ovo niste znali o Svetom kralju Milutinu, najvećem srpskom ktitoru i zadužbinaru!

Društvo

ZVALI SU GA GREŠNIKOM, A DANAS GA SLAVIMO KAO VELIKOG SVECA! Ovo niste znali o Svetom kralju Milutinu, najvećem srpskom ktitoru i zadužbinaru!

Podeli vest

Pripadao je dinastiji Nemanjića - bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 12. novembra obeležavaju praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno Svetom kralju Milutinu.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku. Rođen je oko 1253, a umro 29. oktobra 1321. u Nerodimlju kod Uroševca, na Kosovu i Metohiji.

Pripadao je dinastiji Nemanjića - bio je mlađi sin kralja Uroša I, mlađi brat kralja Dragutina i otac kralja Stefana Dečanskog.

Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, kraljevina Srbija je otpočela širenje ka jugu na račun Vizantije sa kojom je 1299. uspostavljena granica na liniji Ohrid - Prilep - Štip, čime je srpskoj državi priključen severni deo današnje Albanije i veći deo današnje Makedonije. Pored toga, vodio je uspešne ratove sa Bugarima, od kojih je trajno osvojio Braničevo sa Kučevom, i sa Tatarima.

Foto: wikipedia.org

On je prvi kralj Srbije koji postaje ozbiljan politički činilac u regionu, sklapa ofanzivne saveze, ali i biva meta jakih saveza okolnih država. Ženio se pet puta (poslednja supruga Simonida), i tako uspeo da sačuva teritorije osvojene u ratovima sa Vizantijom i Bugarima, dok je sukob sa Tatarima okončao slanjem svog sina-naslednika Stefana kao taoca.

(VIDEO) SVETO ZAVEŠTANJE NEMANJIĆA: Ovo je njihov politički testament, na kojeg su Srbi zaboravili!

Milutinova prva žena je bila Srpkinja Jelena plemenitog roda koja je oslikana zajedno sa Milutinom na freskama manastira Đurđevi stupovi 1282. godine. Druga žena je bila kćerka sevastokratora Tesalije, Jovana Anđela, međutim ona se ne pojavljuje u istorijskim izvorima te njeno postojanje kao Milutinove žene nije dokazano. Treća bi bila mađarska princeza, Jelisaveta, rođena sestra Dragutinove žene, Kateline i ugarskog kralja, Ladislava IV. Jelisaveta je bila kaluđerica u manastiru na Maritinom ostrvu kraj Budima, te se i sama srpska crkva protivila ovom braku, ne samo što je bila kaluđerica, nego što mu je bila i prija, ali Milutin se ipak oženio njome. 

Četvrta žena kralja Milutina bila je Bugarka Ana Terter, kćerka bugarskog cara, Georgija I. Milutin se njome oženio u znak sklapanja saveza sa Bugarskim carstvom protiv Vizantije s kojom je tad bio u ratu. 

Peta Milutinova žena je bila vizantijska princeza, Simonida, kćerka Andronika II Paleologa, od koje je bio stariji preko 40 godina. Milutin je zapravo, prvobitno tražio ruku Andronikove sestre, Evdokije, ali kako je ova kategorički odbila brak sa srpskim kraljem, Andronik je onda ponudio Milutinu svoju petogodišnju kćerku, Simonidu, jer mu je bio neophodan mir sa Srbima. Ovom braku su se protivili kako Srbi, tako i Vizantinci, međutim, na kraju je do braka ipak došlo, pod posebnim uslovima - Milutin je dobio u miraz vizantijske zemlje koje je u prethodnim ratovima sa Vizantijom osvojio, a Vizantinci su dobili od Milutina taoce - bivšu Milutinovu ženu, Anu Terter i četovođu Kotanicu.

Na srpski dvor, do tada skroman, uveo je raskošan vizantijski protokol.

Kralj Milutin podigao je više crkava i manastira u Srbiji nego svi Nemanjići pre njega - ukupno 42, između ostalih Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Kraljevu crkvu u Studenici, Bogorodicu Trojeručicu u Skoplju, Staro Nagoričane, manastirsku crkvu u Hilandaru na Svetoj Gori i zadužbina Banjsku.

Foto: bg-patriarshia.bg

Mošti Kralja Milutina

Kako tvrdi zvanična istorija, mošti srpskog kralja Milutina su pred turskim rušilačkim besom, odmah posle Kosovske bitke, sklonjene u selo Trepča, a posle propasti srpske despotovine, zbog epidemije kuge, mitropolit Siluan odneo ih je 1460. u Bugarsku. Danas su izložene u Crkvi Svete nedelje u Sofiji, koju niko ne zove tim imenom već Kraljeva crkva u Milutinovu čast.

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOTKRIVA SRPSKE ZABLUDE: Poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu" SMISLIO JE HRVAT!

Zbog svog zadužbinarskog delovanja Milutin je kanonizovan dve i po godine posle smrti i proglašen Svetim kraljem.

Zato mu se danas obratite ovim moćnim rečima:

"Na Zemlji si svom dušom zavoleo Hrista i Njegove si zapovesti sačuvao. Kao reka si bogato napojio siromašne milosrđem, sačuvavši svoj narod. I grob sa tvojim moštima mirisna isceljenja svima podaje: Zato te molimo, Sveti Milutine, isprosi dušama našim veliku milost".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija