• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Đ.

13.11.2019

11:11

77 GODINA ZA VOLANOM BEZ IJEDNOG UDESA! Subotičaninu Antunu Kopiloviću produžena vozačka dozvola u 92. godini!

Društvo

77 GODINA ZA VOLANOM BEZ IJEDNOG UDESA! Subotičaninu Antunu Kopiloviću produžena vozačka dozvola u 92. godini!

Podeli vest

Subotica se sa svojih 32.000 penzionera svrstava se među najstarije gradove u Srbiji, a nije neobično da neki od njih prožive i čitav vek. Međutim, Antun Kopitović je po nečemu poseban. Iako ima "samo" 92. godine, trenutno je najstariji vozač u ovom delu Srbije

Subotičanin Antun Kopilović je u 92. godini titulu najstarijeg vozača preuzeo od dosadašnjeg "rekordera" Paje Mačkovića koji je, na žalost, u 97. godini preminuo 28. januara ove godine, a vozio je do poslednjeg dana. 

To mu je u krvi

Vozio sam stalno najmodernije marke automobila, ali sad sam zadovoljan svojom "škodom"
Antun Kopilović

Antun je bio aktivan u društvenom pa i političkom životu bivše Jugoslavije. Rođen je 1928. godine, a živeo je u pet državnih sistema do sada.

Danas je jedini Subotičanin koji vozi automobil u desetoj deceniji, a za 77 godina vozačkog iskustva nije imao nijedan udes. Ove godine u julu uspeo je da produži ponovo svoju vozačku dozvolu na još dve godine, a kaže da su mu možda i mediji pomogli u tome, pišući o njegovim aktivnosti i vitalnosti. 
 
Ipak, najvše mu pomaže to što su automobili njegova velika ljubav i strast. I dalje skoro svakoga dana vozi do pijace, a sa ćerkom Snežanom automobilom ide i do Palića.

Najveći oslonac i podrška

Foto: N.Đ.

Ponosan je Antun na svoje nagrade, ali i one koje je dobila njegova supruga. Oktobarsku nagradu Grada dobio je još 1968. godine, a voli da se pohvali i činjenicom da je i njegova supruga sa njim zajedno nekad bila društveno aktivna i takođe dobila Oktobrasku nagradu Grada.
- Moja Jelisaveta bila je odličan životni saputnik i drug - kaže Antun i dodaje da su za 64 godine braka jedno drugom bili najevći oslonac i podrška.

- Od kada mi je supruga Jelisaveta preminula pre nekoliko godina, dosta vremena provodim sa ćerkom Snežanom. Ona voli da zajedno provodimo vreme u šetnji, a uredno čuva i moje nagrade koje sam stekao u društvenom radu, od Grada Subotice i nekih organizacija u ranijem periodu. Imam i brojne uspomene koje sam sačuvao baveći se i hobijima, a ćerka pažljivo čuva i srebrni pečatnjak koji sam neobičnim slučajem i sticajem okolnosti dobio tokom dobrovoljnih akcija nakon rata. Neobična je to, ali duža priča - kaže Antun i dodaje:

- Danas sretnem neke svoje vršnjake, većina ih igra šah u Klubu šahista. Veoma se radujem svakom susretu sa starim prijateljima, ali ih je sve manje. Nedavno sam na društvenom događaju sreo prijatelja i bio sam srećan zbog tog susreta danima - priča Antun za Informer.

Ali, nekako, Antun priču uvek vraća na automobile. Podseća da je, dok je radio za sarajevski Energoinvest i u nekim subotičkim velikim preduzećima, decenije je proveo za volanom.

- Bilo je to drugačije vreme, a vozači su bili cenjeni - kaže Antun prisećajući se poratnog vremena, socijalizma pa i svega u novom dobu: - Nikad nije bilo ni najbolje ni najgore. Svako vreme nosi svoje breme.

Uprkos poznim godinama, Antun je vrlo aktivan i već planira šta će kad stigne do stote.

- Još uvek volim da se bavim manjim radovima, jer rad čini čoveka i održava njegovu vitalnost. Aktivan sam bio čitavog leta, a i ćerka mi je izuzetna osoba, dolazi sa mnom na preglede dioptrije, predala je sve papire nakon pregleda, kada su mi obnovili vozačku. Vozio sam tokom života stalno najmodernije marke automobila, ali sad sam zadovoljan svojom "škodom" - uz osmeh kaže Antun Kopilović i dodaje: 

- Zdrav sam dovoljno da ostvarim još neke ideje, a baviću se time do stote. Da doživim vek, pa ćemo videti šta će mi pažnju zaokupljati u drugom veku. 

Projekat je podržao:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija