• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Novović

15.11.2019

10:14

(VIDEO) "MORZEA" DRŽI U MALOM PRSTU! Slavko Božić (89), najstariji aktivni radio-amater u Srbiji: Vedar duh i ljubav su sve što vam treba!

Društvo

(VIDEO) "MORZEA" DRŽI U MALOM PRSTU! Slavko Božić (89), najstariji aktivni radio-amater u Srbiji: Vedar duh i ljubav su sve što vam treba!

Podeli vest

Od kako je davne 1946. godine prvi put pohađao kurs iz elektro i radio tehnike, Slavko Božić (89) (YU1SB)ne propušta nijedan dan, a da se ne pozabavi onim što mu je obeležilo život: radio - amaterstvom

Iako na pragu desete decenije, čika Slavko, kako ga svi zovu, i dalje dobro vlada radio telegrafijom, a Morzeovu azbuku drži u „malom prstu", baš kao i kad je, kao mladić, zavoleo ovaj, za mnoge nerazumljiv hobi. 

-Te daleke '46 godine bio sam na izgradnji pruge Brčko-Banovići, a baš u to vreme je osnovan savez Radio - amatera Jugoslavije. U okviru brigade u kojoj sam bio, održan je kurs iz elektro i radio tehnike, na kojem sam prvi put čuo za neke električne veličine i to mi se dopalo. Dve godine kasnije, primljen sam u vojnu školu za radio telegrafistu, a ubrzo sam se učlanio i u radio klub u Kraljevu - priča čika Slavko, koga i danas memorija o ljudima i mestima savršeno služi.

Foto: Informer

Sve može sam

Sam kuvam, perem, čistim, dočekujem goste, a oni kad dođu, kažu mi 'jao, kod tebe je kao u apoteci' 

Kada ga je život 1964. godine doveo na Novi Beograd, dileme nije bilo - odmah se učlanio u Radio- klub Novi Beograd, gde je tokom dugog niza godina obavljao odgovorne funkcije - od člana Izvršnog odbora, preko potpredsednika, do prvog čoveka kluba, koji je za vreme njegovog vođstva proglašen za najbolji klub u tadašnjoj velikoj zemlji, Jugoslaviji.

Svoje veliko znanje iz radio amaterstva, kojim se, kako kaže bavi više od 70 godina, rado je prenosio i na mlađe generacije koje su htele da ovladaju ovom specifičnom veštinom. Zbog toga mu mnogi roditelji i dan danas kažu 'čika Slavko, hvala što ste nam obučili decu', a bilo je i predloga da ulica na Novom Beogradu ponese ime Slavka Božića.

- Tokom svoje karijere, obučio sam oko 2.000-3.000 mladih. Danas su neki od mojih učenika u penziji, neki rade u BIA, neki u policiji, a neki i u vojsci. Održao sam više od 100 kurseva, neprekidano sam izvodio obuku više od 17 godina. Nisam išao na odmor, sve sam radio bez ikakve nadoknade, a za taj moj rad dobio sam razna priznanja, od kojih mi je najdraža Plaketa za životno delo od Saveza radio amatera - priča čika Slavko, najstariji aktivni radio-amater u Srbiji.

Foto: Informer

Iako je 16. oktobra napunio 89 godina, to ga ne sprečava da svakoga dana dolazi u radio sekciju na Novom Beogradu, održi po neku radio amatersku vezu sa nekim od kolega iz dalekog sveta i uredno u svesku upiše ko je sve toga dana bio u sekciji. A kada smo ga pitali da nam otkrije koji je recept za dug i ispunjen život, čika Slavko je prvo pomenuo njegovu Ružu, ženu sa kojom je proveo 63 godine u braku i čije mu prisustvo itekako nedostaje.

Dobar učitelj

Tokom karijere, obučio je oko 2.000-3.000 mladih. Danas neki od  njih rade u BIA, neki u policiji, a neki i u vojsci

 -Veliku zahvalnost dugujem mojoj pokojnoj Ruži, koja mi nije nikad osporavala da dođem u radio  klub, da idem na takmičenja i zborove širom bivše Jugoslavije. Proveli smo više od šest decenija u braku i nema minuta da ne mislim na nju - setno je ispričao čika Slavko. 

Deca i unuci su otišli svako svojim putem, a Slavko nam se pohvalio kako već nekoliko godina sam brine o sebi. 

-Već četiri godine sam nabavljam sve što mi je potrebno, sam kuvam, perem, čistim, dočekujem goste, a oni kad dođu, kažu mi 'jao, kod tebe je kao u apoteci' - rekao je kroz smeh, a onda nam i podelio nekoliko saveta za vitalnost. 

- Prvi recept za dugovečan život je druženje, raspoloženje i smejanje. Drugi je šetnja, a treći ishrana, jer ne treba preterivati i treba umereno jesti. Važan je i odmor, a ono što je najvažnije je ljubav. Ljubav prema svima, jer nema osobe na svetu koju ja ne volim - zaključio je vedri čika Slavko.

Projekat je podržao:

Foto: logo

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gloWorm

pre 4 godine

Dok se mnogi usudjuju da nipodastavaju svoj narod a i sebe .. postoje i ovakvi heroji koji tiho grade sebe i svoju drzavu. Svako ti dobro zelim. 73 44

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija