• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.11.2019

08:13

MINISTAR NAJAVIO VELIKE PROMENE u osnovnim školama u Srbiji

Društvo

MINISTAR NAJAVIO VELIKE PROMENE u osnovnim školama u Srbiji

Podeli vest

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu redizajn modela male mature i dodao da je plan da se deca testiraju na svake dve godine.

On je za list "Blic" rekao da je važno da se deca pripreme, jer se obrazovanje ne može na pravi način proveriti ako se sa takvim testom deca prvi put sretnu u osmom razredu.

Prema njegovim rečima, plan je da deca posle polaganja obaveznog testa u predškolskom uzrastu u školi na svake dve godine imaju test sličan maloj maturi, ali prilagođen znanju koje su u tom trenutku usvojila, kao i da će prvo prolazno vreme biti u drugom, a drugo u četvrtom razredu.

Šarčević je podsetio da Srbija već dve godine učestvuje u međunarodnom testiranju dece tog uzrasta i da je poslednji put Srbija zauzela 27. mesto što je jako dobar rezultat.

"Treće prolazno vreme je šesti razred, a četvrto je mala matura kada potpuno imamo uvid u znanje deteta, jer će ti testovi biti potpuno nezavisni od ocena koje đak dobija u školi. Pravimo vrlo jak model koji još niko u Evropinije napravio. Proverio sam", rekao je Šarčević.

Foto: printscreen

Mladen Šarčević



Govoreći o državnoj maturi za srednjoškolce, ona će biti održana u školskoj 2020/2021 i da će je učenici polagati kao generalnu probu i neće se računati za upis na fakultete.

Kako je rekao, projekat državne mature je bio spreman, ali su se učenički parlamenti pitali zašto bi sadašnja treća godina prva radila tu maturu iako je upisala školu kada takav koncept nije bio poznat.

"Takvo pitanje je bilo umesno. Analizirali smo i mišljenje Saveta roditelja i đačkih parlamenata, jer šta bi se desilo da ih nismo ispoštovali - uradili bismo korektno, ali ne bismo dobili rezultat koji će biti standardan kada krene generacija koja je sada druga godina, jer paralelno se dešava i reforma gimnazija", rekao je Šarčević.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ivan

pre 4 godine

Divno, a kada misli malo da proveri strucnost kadra u tim istim osnovnim skolama ???? Nastavnica matematike dva puta disclipinski kaznjavana i opet predaje i decu nicemu ne uci , jer ista pojma nema ni matematiku a pogotovu da objasni deci. Dakle deca propadaju iz matematike sto se znanja tice. Ocene ista deli onako po slobodnom nahodjenu. Eto ko vam radi u prosveti, cast divnim izuzecima! Dakle da se snima nastava u svakoj ucionici pa da vidite kako i sta ko predaje i uci decu!

Sasa

pre 4 godine

Kad cete rasteretiti gradivo od gomile gluposti i budalastina kojima se deca zatrpavaju, pa na kraju ne znaju ni ono sto moraju znati...

Bane

pre 4 godine

Opet mi inovatori...to mi se ne sviđa. Zar ne možemo da preuzmemo oprobani, najbolji i najmanje stresni za decu model neke zemlje koji se dokazao kao dobar? Svi ovi testovi su toliki stres za decu, da će polovina njih odustati od školovanja do fakulteta.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija