• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

26.11.2019

09:53

ŠOKANTI DETALJI! ALEKSANDAR OTKRIVA: Moj anđeo čuvar toga dana nije spavao, JEDNIM POSTUPKOM SPASAO SAM SEBE I KOLEGE OD PIRATA

Društvo

ŠOKANTI DETALJI! ALEKSANDAR OTKRIVA: Moj anđeo čuvar toga dana nije spavao, JEDNIM POSTUPKOM SPASAO SAM SEBE I KOLEGE OD PIRATA

Podeli vest

Aleksandar Terek (41) iz Zrenjanina, jedan od 15 članova posade na čiji su brod upali pirati sa namerom da otmu celu posadu * Mi smo, naravno, obučavani za ovakve situacije, ali sve je drugačije kada se zaista i desi, kaže Aleksandar

Brzo sam reagovao, ali imao sam i puno sreće da spasem sebe i još šest članova posade broda kada su nas napali pirati u Ekvatorijalnoj Gvineji! Moj anđeo čuvar tog dana očigledno nije spavao!

Ovako u ispovesti za Informer priča pomorac Aleksandar Terek (41) iz Zrenjanina, jedan od 15 članova posade na čiji su brod 20. novembra upali pirati sa namerom da otmu celu posadu broda.
Ovaj Zrenjaninac već 20 godina radi na brodu. Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a u trenutku piratskog napada nalazio se na brodu američke kompanije "Ekson mobajl".

(FOTO) "BILO JE STRAŠNO!" Srpski pomorac sa otetog broda stigao u Beograd i opisao horor kroz koji je prošao!

Kao na filmu

Terek se u subotu vratio u Srbiju svojoj porodici i tek sada, kako kaže, postaje svestan šta je preživeo.

Suze i zagrljaji

Foto: Informer DN/privatna arhiva

Aleksandar Terek u subotu po podne stigao je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", gde ga je čekala supruga Andrijana. Ona nije krila suze na licu kada je ugledala supruga, koji joj je odmah poleteo u zagrljaj!
- Važno je da je dobro i da dolazi kući - rekla je supruga Andrijana.

- Bilo je jezivo! Kao scene iz nekih filmova. Pirati su naoružani upali na naš brod rano ujutro dok smo svi spavali. Nisam imao puno vremena da razmišljam. Trudio sam se da ostanem pribran, iako sam se uplašio. Mi smo, naravno, obučavani za ovakve situacije, ali sve je drugačije kada se zaista i desi... Znam za sva brodska pravila, ali morao sam da sačekam pogodan trenutak. Iskoristio sam nepažnju pirata i povukao nekoliko momaka koji su mi bili u blizini, njih šestoricu, da se sakrijemo u posebnu prostoriju na brodu, koja se zove "sigurna soba". Ona i jeste namenjena za ovakve slučajeve. U njoj se nalaze sve komande, dobro je skrivena, kao i ulaz u nju, pa teško može da je pronađe onaj ko nije sa broda - prepričava ovaj nesvakidašnji događaj Aleksandar i nastavlja:

- Kada smo ušli u sobu, pogasio sam svetla i komandama alarmirao spasilačke ekipe, našu firmu i svu potrebnu pomoć. Čim su primetili da nema dovoljno ljudi u posadi, pirati su počeli da nas traže, ali ovo mesto, na sreću, nisu pronašli. U ovakvim napadima oni su uvek vremenski ograničeni jer znaju da je pomoć možda kontaktirana. Sve se to izdešavalo za tridesetak minuta. Iako su videli da nema dovoljno ljudi, oteli su one članove posade koji su bili na drugom delu broda, ukupno osmoricu, i pobegli. Mi smo ostali u sobi dok nam nije stigla pomoć. Kada je sve ukazalo na to da je bezbedno, izašli smo napolje. Pokrenuo sam brod, i otplovili smo na bezbedno mesto, a potom svako svojoj kući. E, tek onda kada je sve prošlo, shvatio sam šta se zapravo desilo i kolikoj smo opasnosti bili izloženi. A onda sam pomislio i na svoju suprugu i decu, i samo sam želeo da ih vidim što pre. Imao sam previše sreće.

78 MOSTOVA NA 110 KILOMETARA! Uskoro počinje izgradnja MORAVSKOG KORIDORA - autoputa koji će spojiti SRBIJU! (VIDEO)

Za decu sam heroj

Na pitanje šta su mu rekli sin David i ćerka Laura, kada su ga videli, sa ponosom kaže:
- Za njih sam heroj. Najbolji tata na svetu! Svima pričaju, deca ko deca, kako je njihov tata pobedio pirate i spasao brod.

On naglašava da mu je sada jedini cilj da se odmori i bude sa porodicom, a videće šta će se dešavati po pitanju povratka na brod.

Veliki broj brodova otmu pirati


Ekvatorijalna Gvineja nalazi se na južnom obodu Gvinejskog zaliva, jednom od svetskih žarišta za pomorsko piratstvo, a prema nekim podacima Svetskog pomorskog biroa, u prvih devet meseci ove godine tamo je zabeleženo čak 82 odsto od svih otmica posada na svetu.
Pirati u Gvinejskom zalivu ponekad preusmeravaju brodove po nekoliko dana, dovoljno dugo da opljačkaju teret i zahtevaju otkupninu pre nego što oslobode članove posade.


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija