• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.11.2019

16:25

VOZAČI, PAŽNJA! POČINJE NAPLATA NOVE PUTARINE, evo kada i koliko će iznositi

Društvo

VOZAČI, PAŽNJA! POČINJE NAPLATA NOVE PUTARINE, evo kada i koliko će iznositi

Podeli vest

Na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, od nedelje u sedam sati ujutru, počeće da se naplaćuje putarina i iznosiće za automobile 410 dinara (Niš sever - Dimitrovgrad).

Naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina biće puštene u rad 1. decembra, rečeno je Tanjugu u Putevima Srbije.

Takođe, u nedelju će početi da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa na jugu, pošto će biti ukinute naplatne stanice Niš i Doljevac, rekao je pomoćnik direktora u Sektoru za naplatu putarine u Putevima Srbije Darko Savić.

Vozači će zato moći bez zaustavljanja da dođu od Beograda do Preševa, na jugu Koridora 10, i tu plate putarinu, kao i od Beograda do Dimitrovgrada. Naplatne stanice Niš i Doljevac prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

78 MOSTOVA NA 110 KILOMETARA! Uskoro počinje izgradnja MORAVSKOG KORIDORA - autoputa koji će spojiti SRBIJU! (VIDEO)

(VIDEO/FOTO) OBIŠLI SMO ISTOČNI KRAK KORIDORA 10! Sve je završeno, DO BUGARSKE SADA ZA 3 SATA!

OVO IZGLEDA KAO ŠVAJCARSKA! Vučić uoči otvaranja istočnog kraka Koridora 10: SADA ĆE SVI PROLAZITI KROZ SRBIJU!

Foto: Informer

 


Petlja "Niš istok" biće zatvorena za saobraćaj do 31. decembra ove godine.

Savić navodi da su u Srbiji cene putarine utvrđene po pređenom kilometru, Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i zvaničnim cenovnikom, kao i da je trenutna cena 4,0728 dinara po pređenom kilometru za prvu kategoriju vozila, a za četvrtu kateogriju 24,4366 dinara.

Otkriva da će putarina za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznositi 1.290 dinara (prva kategorija), dok će kamioni plaćati 7.720 dinara (četvrta kategorija).

Beograd - Preševo za automobile će biti 1.460 dinara, za kamione 8.750 dinara, Beograd - Niš jug ka Preševu 880 dinara za automobile i 5.280 dinara za kamione.

Beograd - Niš sever ka Dimitrovgradu je 870 za automobile i 5.240 dinara za kamione, Niš sever - Dimitrovgrad 410 za automobile i 2.470 dinara za kamione i Preševo - Dimitrovgrad 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

Naplatna stanica Niš istok će biti puštena u rad 1. januara i od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad će putarina za automobile iznositi 380 dinara.

"Uspostavlja se od 1. decmebra, od sedam sati, zatvoreni sistem naplate putarine u punom profilu (šest traka). Od naplatne stanice Beograd do naplatne stanice Dimitrovgrad i od naplatne stanice Beograda do naplatne stanice Preševo. Zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup autoputu", rekao je Savić.

Objasnio je da će se umesto toga plaćati putarina, ali da građani Niša neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

Savić dodaje da se naplatne stanice Niš i Doljevac otvarene još daleke 1984. godine i da će sada biti ukinute.

Foto: Informer

 



Kako kaže Savić, u zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje Nišlije mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

"Više neće postojati mogućnost stvaranja bilo kakvog zastoja na nekoj od čeonih naplatnih stanica Doljevac i Niš, što je moglo povremeno da bude slučaj u danima pojacanog intenziteta saobaćaja, kada su veći praznici i letnja turistička sezona".

Očekuje da vozači što više koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine.

"Garantujemo da neće imati nikakava zadržavanja i da će prolaziti kroz naplatne stanice bez zaustavljanja. Trenutno imamo 380.000 korisnika elektronske naplate putarine. Želimo u što kraćem roku da premašimo cifru od pola miliona korisnika", naveo je on.

Savić dodaje da Srbija može u regionu i Evropi da se pohvali da smo jedna od retkih zemalja u kojoj se masovno koristi elektronska naplata putarine. 
Inače, putarina se na deonici autoputa od Niša do Dimitrovgrada trenutno naplaćuje u otvorenom sistemu i to na čeonoj naplatnoj stanici Dimitrovgrad.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija