• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2019

14:05

TRANSPARENTNOST: Neozbiljna je inicijativa Ustavnom sudu da se ubicama dece dozvoli uslovni otpust

Društvo

TRANSPARENTNOST: Neozbiljna je inicijativa Ustavnom sudu da se ubicama dece dozvoli uslovni otpust

Podeli vest

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost oglasio se povodom pokretanja incijative Ustavnom sudu da se ubicama dece dozvoli uslovni otpust, što novi zakon koji od danas važi ne predviđa

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost neozbiljnom ocenjuje Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti pojedinih članova Krivičnog zakonika i Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, kojima se onemogućava uslovni otpust osuđenog za krivična dela: teško ubistvo deteta ili trudne žene, silovanje i obljuba deteta sa smrtnim ishodom i obljuba deteta zloupotrebom položaja sa smrtnim ishodom, koji Ustavnom sudu podnosi Beogradski centar za ljudska prava.

UBICAMA DECE NAJSTROŽA KAZNA! Od danas u Srbiji doživotni zatvor za najteža krivična dela, bez mogućnosti uslovnog otpusta

- Izmenama Krivičnog zakonika, koje danas 01. decembra 2019. godine stupaju na pravnu snagu, opravdano je pooštrena kaznena politika prema svima onima koji ubiju dete ili bremenitu ženu i onima koji siluju i nakon toga ubiju dete i to na način da se takvim očiglednim monstrumima ukida pravo na uslovni otpust sa doživotne kazne zatvora. Beogradski centar za ljudska prava od Ustavnon suda Srbije zatražiće da se ukinu odredbe koje ubicama i silovateljima dece ukidaju pravo na uslovni otpust, što predstavlja neodgovoran čin prema deci žrtvama, njihovim porodicama i potencijalnim žrtvama - saopštio je Mario Spasić, generalni sekretar Saveta.

TRANSPARENTNOST: NIN i UNS u promociji ideje da se Vućić likvidira isključivo iz snajpera

Foto: Transparentnost

On napominje da je svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima zagarantovano pravo svakog mrtvog deteta na život, koje im je jednostranim nasilnim aktom nadmoćnijeg lica oduzeto, čime su zauvek u crno zavijene sve porodice koje su sahranile svoju decu i gde su mnoge porodice u strahu da li nisu sledeće.

- Imajući ovo u vidu, ukidanje prava na uslovni otpust jeste i logičan i neophodan potez Države da sa ulica sklone sve one koji mogu da siluju i ubiju dete, gde im se ujedno u zatvoru garantuju sva ostala ljudska prava, ali pravo na slobodu im mora biti suspendovano kako ne bi ponovili delo silovanja i teškog ubistva deteta. Takođe, podržavamo uvođenje "Amber Alert" modela za širenja i objavljivanje informacija u javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece - naglašava Spasić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija