• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

06.12.2019

10:50

NEĆEMO VIŠE DA DOBIJAMO BATINE OD SVOJIH UČENIKA! Proključalo nezadovoljstvo prosvetnih radnika u Užicu

Društvo

NEĆEMO VIŠE DA DOBIJAMO BATINE OD SVOJIH UČENIKA! Proključalo nezadovoljstvo prosvetnih radnika u Užicu

Podeli vest

Zbog sve češćeg nasilja učenika nad nastavnicima u četvrtak veče je održan protest užičkih prosvetnih radnika osnovnih i srednjih škola na platou ispred zgrade Skupštine grada

Kap u prepunoj čaši je bio nedavni napad na učitelja, koji je dobio tešku telesnu povredu i dve profesorke kojima su upućene ozbiljne pretnje. To je uradio njihov bivši učenik.

Branko Nikolić iz inicijativnog odbora protesta i profesor u Tehničkoj školi "Radoje Ljubičić", da je Srbiju zahvatio veliki talas svih vrsta nasilja u školama, kako vršnjačkog, tako i nasilja učenika nad nastavnicima. On je ukazao na ovaj užički slučaj koji se dogodio 8. novembra na Dan prosvetnih radnika.

Foto: Z.G.

Branko Nikolić

- Naše kolege su napadnute baš za to što su svoj posao savesno radili. Posebno bole batine koje dobijamo od svojih učenika. Te batine više ne želimo da trpimo. Ali, od tih batina možda više boli ćutanje državnih organa, koji to nisu u stanju da spreče. Država je prepisala čitav niz mera i protokola kojim se sprečava nasilje u školama, ali nigde ne piše šta se radi kada se nasilje dogodi nad nastavnikom. Nekoliko inspekcija konstantno kontroliše naš rad, vrlo često pronalaze proceduralne greške kojima će da neke naše mere, koje smo izrekli nekim učenicima čije ponašanje nije bilo primereno, ponište, a kada se radi o nama ne postoji nikakav protokol, nikakav način da budemo zaštićeni. Zato smo večeras ovde da zatražimo pravo na sopstvenu bezbednost. Ako oni koji treba da se staraju o našoj bezbednosti kažu da nisu u stanju da nam je obezbede i da treba sami sebi obezbedimo pratnju prilikom odlaska i dolaska na posao, jer nikada ne znamo kada će nas neko negde sačekati, onda očigledno da tu nije nešto kako treba - rekao je Nikolić i dodao da napadnuti kolega i koleginice nisu želeli da se pojave u javnosti.

MENJA SE SISTEM KAŽNJAVANJA U ŠKOLAMA! Đaci - nasilnici će ići NA DRUŠTVENO-KORISTAN RAD!

Profesorka u Užičkoj gimnaziji, Ružica Marjanović, rekla je da prvi put govori na protestu.

- Pre nekoliko dana na sednici nastavničkog veća prepoznala sam zastrašujući strah među svojim kolegama. Ne krivim ih. Ako ne umemo ili ne smemo da se izborimo za sopstveno pravo da dostojanstveno radimo, onda smo svi u ogromnom problemu. Zastrašujuće je što nas je ovako malo i što nema roditelja, jer ovo nije samo pitanje nastavnika - rekla je Ružica Marjanović.

Foto: Z.G.

Ružica Marjanović

Ona je dodala da kada se dogodilo premlaćivanje i pretnje nastavnicima, da je reakcija škole bila "hajde da zaključamo školu, kako bi nas zaštitili".

- Ali škola mora da bude mesto slobode, slobodne misli i razgovora. Moramo da nađemo način da zaštitimo sami sebe u školi i izvan nje. Mi smo profesori 24 sata i ne treba nam policijska zaštita. Neću policajca na vratima škole u kojoj radim. Hoću slobodu da radim svoj posao. Hoću solidarnost kolega i podršku roditelja koji razumeju ovaj problem i samo tako može nešto da se promeni - kazala je profesorka Marjanović.

Okupljeni prosvetari pozvali su na razgovor i predstavnike Školske uprave, policije, sudstva, Centra za socijalni rad, zdravstva, medija i drugih, kako bi dijalogom i dogovorima sprečili ovakve i slične događaje.

Foto: Z.G.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 4 godine

Дајем Општу подршку учитељима и наставницима. Насилнике треба држава да васпитава насилним средствима. Вратити казну 25 по туру у полициској станици. Тако да схвати да пистоји држава која се брани ид будала. А предлажем да 25 добију и отац и мајка. Па ће они код куће васпитавати своје насилнике. Ово убеђивање је потпуно некорисно

Optimus Prajm

pre 4 godine

Skola treba da bude zalog za buducnost, decu vaspitavaju roditelji kod kuce a prosvetni radnici u skoli bar je tako u moje vreme bilo. Dajem podrsku vasem protestu ali taj protest treba omasoviti sirom zemlje inace nece se na ovakav nacin nista postici. Doziveli smo da ucenici koje vaspitava ulica tuku svoje ucitelje, a ostala deca to posmatraju i upijaju takvo ponasanje kao pozitivno i prihvatljivo. Zar je demokratija da neko nekog sme da tuce, demokratija je da vas niko ne sme ni taknuti a kamo li tuci. Siledzijama nije mesto u skoli vec iza brave.Na zalost demokratija posle dve hiljadite nam je i donela sve nove zapadne "NEVREDNOSTI" koje smo mi oberucke prihvatili. Ukoliko zaista zelimo da nasilje u obrazovnim ustanovama prestane moramo odbaciti vec pomenuta zapadna pravila a vratiti se na nasa koja su postojala da dvehiljadite godine ali ih naravno malo kozmeticki doterati tamo gde je to potrebno. Ukoliko to ne ucinimo bojim se da cemo za desetak godina imati personalnih problema u prosveti u smislu nedostatka prosvetnih radnika svih profila, jer niko nece hteti da radi taj posao koji je vec danas obezvredjen u svakom smislu i nalazi se na marginama naseg drustva. Iako vaspitavam svoje dete sve teze se borim sa navikama koje ono donosi iz skole a vidi od druge dece i smtra ih prihvatljivim. Nije potrebno nikog kaznjavati za to sto je lose ucinio vec je potrebno ne dozvoliti mu da bilo sta lose drugom ucini. POSLEDNJI JE CAS DA SE DOZOVEMO PAMETI.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija