• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online/Informer

06.12.2019

18:01 >> 18:10

(VIDEO) NATO ZA NJIH NIJE ZNAO, SRPSKI ŠKORPIONI I SENKE BILI SU SPREMNI DA UDARE PO CENU DA SE NIKO NE VRATI! Junaci ne smeju biti zaboravljeni!

Društvo

(VIDEO) NATO ZA NJIH NIJE ZNAO, SRPSKI ŠKORPIONI I SENKE BILI SU SPREMNI DA UDARE PO CENU DA SE NIKO NE VRATI! Junaci ne smeju biti zaboravljeni!

Podeli vest

U sklopu strategije odbrane od NATO agresije tadašnjeg Generalštaba 1999. godine u okviru Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije dve borbene helikopterske eskadrile imale su ultra tajni zadatak da budu nevidljive za neprijatelja sve do početka kopnene invazije, kada bi se sa više od 30 helikoptera svom silinom uključile u odbranu na samoj granici sa Makedonijom ili Kosovom

Za taj, po mnogo čemu, samoubilački zadatak, bile su određene 712. i 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva i Niša, poznatije kao Senke i Škorpioni.

Video-snimak iz 2000.

O Škorpionima sve do današnjih dana vlada fama zato što je to bila jedna od onih jedinica koja se najmanje eksponirala u javnosti. O delu njenih aktivnosti svedoči kratak video-klip iz 2000. godine, na kome je prikazan i deo iz praktičnih vežbi gađanja.

Ratni komandant Škorpiona, nosilac Zlatnog letačkog znaka pilota pukovnik Milorad Đošić, koji je zbog zasluga u ratu odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti drugog reda, otkriva za „Vesti" da je cela njegova jedinica znala da bi u slučaju da njihov tajni zadatak bude aktiviran to bi bila misija iz koje se ne bi vratili živi.

- Bili smo predviđeni za takozvanu odsudnu borbu, u slučaju da neprijatelj započne kopnenu ofanzivu, a procena je bila da bi ta ofanziva krenula ili iz pravca Makedonije ili Albanije. Obaveštavajući nas o zadatku, komandant 119. helikopterskog puka, pukovnik Mile Obradović doslovce nam je rekao da svako od nas u okolini Kumanova pronađe svoj kamen za pod glavu na kome će pisati njegovo ime. I sami smo znali da se najverovatnije nećemo vratiti ukoliko krenemo na taj zadatak, ali niko se nije plašio smrti zato što je iznad naših života bila Srbija - poentira Đošić.

Ubrzo je održao sastanak sa narodom iz Marine kutine kod Gadžinog Hana, gde se nalazila baza eskadrile, kako bi ih obavestio o toku rata, ali i da će poleteti u slučaju kopnene intervencije.

(FOTO/VIDEO/MAPA) SRPSKA VOJNA MOĆ JE BRUTALNA! Pravoslavci DOMINIRAJU EVROPOM, a naša zemlja je TREĆA na Starom kontinentu!

- Verujte, svi meštani su rekli da će krenuti sa nama u taj odsutan boj. Sastanak je trajao pet minuta. Zaplanje je dalo 110 odsto rezerve, zbog čega sam im i sada neizmerno zahvalan. To su genijalni ljudi - kaže naš sagovornik.

Eskadrila kojom je komandovao sastojala se od 21 Gazele GAMA, a svaka je bila opremljena sa po četiri protivtenskovske rakete maljutka i sa po dve strele za protivvazdušnu borbu.

(VIDEO) SRPSKI SPECIJALCI NA OBUCI U RUSIJI, VEŽBAĆE IH SPECNAZ u arktičkim uslovima na -60 stepeni, da koriste sve vrste hemijskog, vatrenog i hladnog oružja...

Da bi ispunili misiju Škorpioni su morali da ostanu u funkciji, a to znači da uspešno maskiraju svoju lokaciju od satelita i dronova.

Pukovnik Đošić ističe da se njegova jedinica tokom 78 dana NATO agresije čak tri puta uspešno izmeštala, a neprijatelj je prvi put zakasnio samo jedan dan da ih "pronađe" i eliminiše.

- Sa aerodroma u Nišu dislocirali smo se dva dana po početku bombardovanja. Nepunih 24 sata kasnije naša baza je bukvalno sravnjena sa zemljom, kao i najveći deo aerodroma. Od tada im ni jednom nismo pružili šansu da nas pronađu, a u maskiranju smo koristili ne samo raspoloživu tehniku, već i maštu - priseća se Đošić.

Ova elitna eskadrila rasformirana je nedugo pošto je u Srbiji promenjen režim.

(VIDEO/ANKETA) VOJSKA SRBIJE BIĆE BRUTALNA, UVODI BRZE SNAGE I VOJNI ROK! Ratni sastav je prestar, sledi obnova podmlatka ratne vojske!

- Voleo bih kada bi država pronašla načina da se takva ili slična jedinica ponovo formira. Potrebno je da Srbija ponovo dobije svoje Škorpione - zaključuje Đošić.

Opširniju priču o Škorpionima i pukovniku Miloradu Đošiću možete da pročitate u vikend broju „Vesti".

Аutentični Škorpioni

U javnosti je mnogo poznatija paravnojna jedinica Škorpioni, ali pukovnik Đošić ističe da je ta grupacija nastala mnogo kasnije nego što su pripadnici 712. eskadrile na rep gazele nalepili škorpiona.
- Naziv eskadrili su dale kolege iz Kraljeva 1992. godine, a veoma brzo je 714. eskadrila sebi dala naziv Senke. Prvi su imena eskadrilama dali piloti borbenih aviona sa Batajnice, koji su svoju 252. eskadrilu nazvali Kurjaci sa Ušća. Verujte, dugo nismo ni znali da sem nas postoje još neki škorpioni - kaže Đošić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vladimir

pre 4 godine

Svaka čast momci. Tako se voli i brani domovima, jer druge nemamo. I mi inženjerci imali smo plan da u slučaju prodora zasejemo minska polja na kojima bi i krvoločni NATO plaćenici i ostala belosvetska bagra ostavila svoje leševe. Svaki dan smo vežbali do savršenstva i automatizma. Imali smo dovoljno MES ( minsko eksplozivnih sredstava) da ništa nije moglo proći, ni vojnik,ni vozilo,niti tenk. Bili smo dovoljno udaljeni da smo mogli zaprečiti desantnu teritoriju,kao i frontalni masovni napad. Pitanje života i smrti se nikad nije postavljalo.Valjda su nam patriotizam, i ljubav prema svojoj otadžbini bili veći od njihove bolesne i krvoločne zlobe. Možda smo uz znanje imali i ratne sreće,niko nam u Pionirskom bataljonu nije poginuo. Eto zbog čega se mora ponovo služiti vojni rok i provesti osnovna i specijalizovana obuka. Koristim priliku da pozdravom svoj Prvi bataljon.

grof01

pre 4 godine

Srbijanska vojska,NIKADA u istoriji,nije dobila niti jedan rat! Neka me ispravi neko ako griješim :)Čak ni 90ih kada su ukrali i prisvojili kompletnu JNA,koja je tada bila 4 vojna sila u Evropi,izgubili su sve osvajačke ratove,izgubili 1/4 teritorije,u HRV srba skoro nema a od iste sudbine u BiH ih je spasio NATO!!! CIRKUS!!!

Slobodan gradjanin

pre 4 godine

Čudno za jednu jedinicu koju nazivaju Š KORPI ONI kažu da je elitna jedinica a za drugu tvrdite da su paravojna formacija a ima isti naziv. I jedna i druga jedinica bile su u sastavu vojske. Samo je Slobodan Medic koji je ispunjavao naredjenju osudjen sa svojim ljudima na dugogodišnjeg robiju i ubijen kad je dobio dopušteno da ode kuci. I jedni i drugi su bili spremni da polože život za SRBIJU.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija