• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

15.12.2019

12:56

BRNABIĆ U PANČEVU: Srbija više nije zemlja jeftine radne snage!

Društvo

BRNABIĆ U PANČEVU: Srbija više nije zemlja jeftine radne snage!

Podeli vest

Srbija već sada više nije zemlja jeftine radne snage i to se više se ne može isticati kao njena komparativna prednost u privlačenju stranih investicija, sada radimo na dovođenju što više inovativnih kompanija a u njihovim istraživačkim centrima plate su preko 1.000 evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Pančevu

Ona je u obraćanju učenicima i nastavnicima Mašinske škole u Pančevu istakla da Srbija ima istorijsku nisku stopu nezaposlenosti od 9,5 odsto, da je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicija a do sada u 2019. godini 30 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

U Srbiji je već više razvojnih centara a od nove godine jedna francuska kompanija će s takvim centrom doći u Novi Sad, najavila je Brnabićeva i dodala da Srbija daje posebne posticaje kompanijama koje ulažu u razvoj.

- Planiramo izgradnju 10 regionalnih trening centara širom Srbije, a u srednjoj stručnoj Mašinskoj školi u Pančevu biće jedan od njih - rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije podržati izgradnju radionice od 1.800 kvadratnih metara u toj školi i nabavku savremene opreme.

(VIDEO) VUČIĆ POVODOM IZGRADNJE MORAVSKOG KORIDORA: Gradimo autoput za bolju budućnost cele Srbije!


Ona je istakla da je Mašinska škola u Pančevu koju je danas posetila jedan od dobrih primera, jer ima saradnju kako s državnim preduzećima Utvom i Rafinerijom, tako i sa stranim kompanijama ZF, Brose, a za saradnju u obrazovanju kadrova interesuje se i nemački MTU.

- To je jedna od prvih škola koja je uvela dualno obrazovanje a prema našim rezultatima, 80 odsto učenika iz dualnog obrazovanja zaposli se kod poslodavaca gde su imali praksu - rekla je Ana Brnabić i najavila dalje jačanje saradnje ovako uspešnih škola s tehničkim fakultetima.

MASKE NE POMAŽU, POSLEDICE SU ZASTRAŠUJUĆE! Dr Nestorović upozorava: Svaki treći moždani udar ili infarkt izaziva zagađen vazduh

Foto: pink.rs



Na poseti i podršci premijerke zahvalio je direktor škole Nenad Dojčinović, koji je istakao da je to novi impuls u daljem radu, a gradočelnik Pančeva Saša Pavlov primetio je da su posete premijerke lokalnim samoupravama pozitivan signal za njihov dalji razvoj.

Premijerka Srbije ocenila je da sada stanje u Južnobanatskom upravnom okrugu mnogo bolje nego pre pet godina jer su stigle brojne strane investicije koje su uticale čitavu regionalnu ekonomiju, ali je ocenila i da još puno toga treba uraditi i da je zato i došla u Pančevo.

S domaćinom posete gradonačelnikom Pančeva Sašom Pavlovom premijerka je obišla Tamiški kej i upoznala se sa planovima rekonstrukcije ovog javnog gradskog prostora koja bi mogla da počne na proleće.

Pavlov je rekao da se radi o infrastrukturnom projektu kakvog nije bilo više decenija u Pančevu i da će on doprineti da se Pančevo spusti na obale svojih reka.

Kada smo uradili puno za otvaranje radnih mesta, i bolje plate u porodici, moramo da razmišljamo i o boljem kvalitetu života i zato mi je drago što postoji ovaj plan rekonstrukcije keja, i što pored toga oživljavamo i gradsku šumu jer će ovde biti mnogo raznovrsnih sadržaja i za decu i za starije sugrađane - rekla je premijerka Brnabić.

Kako je ocenila, onda će Pančevo biti mnogo lepši grad za život, a blizu je Beograd, pa će možda i dosta Beograđana izabrati da živi u Pančevu a radi u Beogradu jer je Pančevo drugačija sredina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jozo

pre 4 godine

premijerko koliko ono beše prosečna plata u Srbiji

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija